De andere trends

Hebt u al een zomerreis geboekt en wilt u weten waar al de andere Belgen naartoe gaan? Of bent u er nog niet uit en moet u snel-snel beslissen? Ontdek dan de andere nieuwe trends.

Het toerisme is een trendgevoelige sector. Landen die vandaag populair zijn, kunnen snel hun aantrekkingskracht verliezen. Dit hangt van verschillende factoren af. De prijs is natuurlijk een gevoelig punt. Langeafstandsvluchten en pakketreizen naar verre oorden zijn de laatste jaren betaalbaar geworden, zodat bestemmingen als de Cariben of Zuid-Oost-Azië directe concurrenten werden voor het Middellandse Zeegebied. Angst voor terreuraanslagen is een ander fenomeen dat grote schommelingen kan veroorzaken. Denk maar aan de aanslagen in de Verenigde Staten en Bali, de oorlog in Irak, de SARS-epidemie in Zuid-Oost-Azië of de tsunamiramp. Vooral de toeristensector in het Midden-Oosten heeft al verschillende keren zware klappen gekregen na een bomaanslag. Verder speelt ook de wens van de reiziger mee. Meer dan vroeger willen we wel eens iets nieuws ontdekken. En het staat natuurlijk veel beter te zeggen dat je naar Cuba bent geweest dan naar de Costa del Sol.

Prijs-kwaliteit in het ‘Oostblok’

Zoals u al eerder in dit dossier kon lezen, is Turkije aan een onstuitbare opmars bezig, vooral ten koste van Spanje. De wildgroei van appartementsgebouwen, allemaal blokkendozen op een rijtje, heeft de aantrekkelijkheid van met name de Costa Blanca een knauw bezorgd. Ook de Franse Côte d’Azur kampt met problemen.

In het kielzog van Turkije zijn er andere mediterrane landen die het steeds beter doen. De voormalige Oostbloklanden zoals Bulgarije en Roemenië vallen hierbij op: zij werken hard aan de verbetering van hun accommodatie en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor de prijs van het biertje dat u aan de Côte d’Azur bestelt, geniet u aan de Zwarte Zee van een volledige maaltijd. Ook Kroatië zit in de lift, maar dit land pakt het een stuk kleinschaliger aan en wil niet weten van een Spaanse bouwfurie. Alleen het noordelijke Istrië is heel toeristisch, de rest van de Dalmatische kustlijn is één van de rustigste van Europa.

De Oost-Europese landen in het noorden zoals Polen, Estland en Letland lieten in 2004 een groei van 30 % in de overnachtingen optekenen, tegenover slechts 0,6 % voor de hele Europese Unie.

Cultuur en zon

De Belg heeft ook de weg naar Marokko gevonden, want dat land doet het jaar na jaar beter. Verwonderlijk is dat niet: het ligt dichtbij, de keizersteden Marrakech, Meknez, Rabat en Fez kunnen de meest veeleisende cultuurliefhebbers bekoren en de stranden en hotels van Agadir maken het land ook populair bij zonnekloppers.

Het toerisme naar het noorden van Europa stijgt licht maar blijft peperduur en dat geldt nu ook voor Ierland en Groot-Brittannië.

Het strand verslaat de farao’s

Regelmatig duikt de populariteit van Egypte weer even naar beneden na een bomaanslag, maar het herstelt zich altijd zeer snel. Sinds de devaluatie van de Egyptische pond in 2003 is het land bovendien een stuk goedkoper geworden. Egypte heeft dan ook veel te bieden: cruises op de Nijl langs de schatten van de Farao’s, maar ook strandvakanties aan de Rode Zee, in plaatsen als Sharm El Sheikh. De zonnekloppers zijn ondertussen al veel groter in aantal dan de piramidetoeristen. Slechts 15% van de mensen die naar Egypte trekken, komt voor het culturele erfgoed, 70% voor zon, zee en plezier.

Exotisch blijft ‘in’

In de Cariben blijft Cuba het goed doen, al is het niet echt goedkoop. Vorig jaar ontving het land van Castro meer dan 2 miljoen bezoekers, waarmee het zich in de internationale topdrie nestelt van bestem- mingen in de Cariben, samen met Mexico en Jamaica. Door de gestegen brandstofprijzen zal Cuba dit jaar wat minder Europeanen ontvangen, maar dat geldt voor vele low-budgetbestemmingen op lange afstand, zoals de Dominicaanse republiek.

Een nieuwe hotspot voor het massatoerisme lijkt Brazilië te gaan worden. Met Fortaleza heeft het al een bekende strandbestemming, maar dit immense land heeft de toerist nog veel meer te bieden. De Iguaçu-watervallen, het bruisende Rio, het amazonegebied, de Afrikaanse cultuur van Salvador de Bahia,...

Sri Lanka, de Malediven, Thailand. De landen die getroffen werden door de tsunami kennen een terugval. Maar het Aziatische land dat het jaar na jaar beter doet, is China. Volgens de Wereldtoerisme Organisatie (WTO) is China nu al het nummer vier van de meestbezochte landen ter wereld na Frankrijk, Spanje en de VS maar net voor Italië.

Internet en citytrips

Het was vorig jaar al zo, maar de trend zet zich door: meer mensen boeken hun vakantie rechtstreeks via het internet. Last minute of first minute boeken om de beste prijs uit de brand te slepen, een groeiend deel van de bevolking krijgt het onder de knie. Korte vliegreizen winnen terrein, net als autoreizen en citytrips. In plaats van één grote vakantie opteren veel Belgen voor een aantal kortere vakanties,en dat mag best een gastronomisch arrangementje in de Ardennen zijn. Want dicht bij huis kan het even gezellig zijn! n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content