Dagje winkelen met een personal shopper

Op zoek naar professioneel advies bij het winkelen? Een personal shopper biedt een frisse kijk op uw persoonlijkheid en stijl. Wij gingen winkelen met lezeres Fien Cuppens (55) en styliste Francine Kerckhaert.

Om een goed beeld te krijgen van Fiens persoonlijkheid en wat ze wil, gaan aan het eigenlijke werk een uitgebreide vragenlijst en een gesprek vooraf. Fien is verpleegster, woont in Brussel en reisde de voorbije jaren de wereld rond. “Ik hou van rood en groen, sta open voor nieuwe stijlen en kleuren en heb het liefst niet te klassiek”, zegt ze. “Ik hou van mode, een eigen look, maar ben geen fashionista en geef toch liever niet te veel geld uit. En ik moet rekening houden met mijn lengte, ik ben maar 1,56 m.” Wanneer Francine polst naar wat ze wil uitstralen, antwoordt Fien resoluut: “Kracht! Maar zonder streng te zijn”.

“Dat rood en groen Fiens lievelingskleuren zijn, past bij haar pittige persoonlijkheid”, zegt de stijlcoach. “De color blocking trend die deze zomer nog volop in is, zal haar dan ook perfect staan. Ze heeft veel gereisd, dus lijkt het mij leuk om op zoek te gaan naar etnische prints. U zult zien dat wanneer kledingstukken op de juiste manier worden gedragen, alles kan. Uw stijl aanpassen aan uw leeftijd is eigenlijk onzin.” Met die wijsheid trekken we de Antwerpse Schuttershofstraat in.

Doekentest

Francine: Met doeken kunt u testen welke kleurgradaties precies bij uw gelaat passen. Voor Fien doen we dit met de rode en groene tinten, de kleuren waar ze zelf het meest van houdt. Fien heeft een donkere huid, donker haar en donkere ogen. Zij is een wintertype. We moeten naar zuivere kleuren gaan, geen mengkleuren. En ook naar felle, eventueel donkere tinten. Bleke of beige tinten zijn te mijden.

Te klassiek

Fien haalde uit haar eigen kleerkast een bloesje met blazer en jeans om te gaan winkelen.

Francine: Dit is eigenlijk een te klassieke outfit voor Fiens pittige karakter. De kleuren zijn wat saai voor haar. Het kleurcontrast tussen blouse en jeans is te groot, waardoor een verkleinend effect ontstaat.

En de taille van het jasje en de blouse hangt te laag voor haar lengte.

Ze kiest beter voor een T-shirt in plaats van een blouse. Want een T-shirt sluit doorgaans beter aan en laat haar figuur beter tot zijn recht komen.

X-type

Francine: Dit is een loszittende jurk, maar omdat Fien een goed figuur heeft, kunnen we de taille accentueren met een riempje. Ze is een X-type (smalle taille, schouders en heupen op gelijke breedte) en dat is haar troef. Wie klein is, kiest beter voor een korte jurk tot aan de knie. In de winter, wanneer u kousen draagt, mag de jurk zelfs hoger dan de knie. Als u uw mouwen oprolt tot de ellebogen, lijken uw armen langer. Wat Fien mooi staat, is de kleurencombinatie. Die accentueert haar karakter. Een uniforme kleur is minder geschikt voor haar.

Zijden jurk met stretchstof, Mer du Nord.

Te lage taille

Francine: Dit is eigenlijk een voorbeeld van hoe het niet moet. Een dropwaist is geen aanrader voor wie klein is. Wanneer de taille laag hangt, lijkt u een lang bovenlichaam en korte benen te hebben. De zakken zijn accentpunten en ook die zitten hier te laag. Dit is een jurk voor mensen met lange benen of een korte taille. Voor vrouwen dus bij wie de afstand tussen de onderkant van de buste en de aanzet van de benen vrij kort is.

Katoenen jurk, Mer du Nord.

Accent op de boezem

Francine: Het cliché wil dat vrouwen boven de 50 geen mouwloze topjes of jurken meer aankunnen, maar Fien bewijst dat het wel kan. Dit gedrapeerde decolleté accentueert de boezem en is dus aan te raden voor wie een kleine tot medium buste heeft, het is een no go voor een zware boezem. De grootte van de bedrukking is maximaal voor iemand van 1,56 m. Wordt de print nog groter, dan gaat u kleiner lijken. Veel vrouwen spelen vaak op veilig en gaan voor een sobere look. Maar kijk: op prints staat geen leeftijd.

Zijden jurk, Mer du Nord.

Verticale beweging

Francine: Wie klein is, moet een verticale beweging creëren en dat kan met een lange ketting en oorhangers. Die hebben een optisch verlengend effect. Fijne juwelen passen bij een fijn iemand, zwaardere juwelen zijn geschikt voor wie zwaarder oogt.

Juwelen, Melvin.

Let op je tas

Francine: Belangrijk is een doorlopende visuele lijn te creëren. Vandaar een wit topje en geen blauw. Een wit en een blauw kleurvlak zouden het silhouet in twee snijden. Nu loopt de lijn van de witte broek door in de top en ontstaat er een harmonieuze eenheid. Een witte broek is een delicate keuze. Wit reflecteert veel licht en lijkt daardoor dikmakend.

Voor Fien kan het, maar wit is te mijden voor wie zwaarder is.

De kwalitatieve tas is een belangrijk accessoire. Maar ze mag nooit breder zijn dan de breedte van uw heupen. Want dan klopt de proportie niet. Draagt u uw handtas hoog onder de arm, dan lijkt u langer. Bent u wat zwaarder en draagt u een klein tasje, dan zult u nog volumineuzer lijken. De regel is simpel: accessoires moeten altijd in verhouding zijn tot uw beenderstructuur. Wie klein en fijn is, kiest fijne accessoires.

Jasje, Atos Lomardini. Broek, Citizens of Humanity.

Tas, Mucho Gusto, bij Cosi Cosi.

Maximale print

Francine: De kleur van de broek keert terug in de print van de blouse. Op die manier creëren we visueel één lijn. De print is opnieuw de maximale print voor wie klein is.

Blouse, Thelma & Louise.

Jeans, Cimarron. Beiden bij Company.

Dikke of dunne hak?

Francine: Voor schoenen geldt eigenlijk dezelfde regel als voor andere accessoires. Wie fijne benen heeft, kiest een fijne hak; zwaardere benen staan beter met grovere hak. Wie fijn is en een dikke hak draagt, lijkt buiten proportie. Een ballerina is absoluut te mijden voor wie fors gebouwd is, een mocassin is dan een betere optie. Verder oogt een welving in de hak altijd eleganter en vrouwelijker, want die bezorgt de benen een mooiere ronding.

Schoenen, New Paris Londres.

Een must: de nude pump

Francine: Uiteraard kunt u met de juiste schoenen uw benen langer laten lijken. Vermijd bijvoorbeeld enkelbandjes, want die breken het silhouet. Een open wreef verlengt het been. Een spitse of ovale schoenpunt verlengt uw silhouet, een ronde punt verkort. Een puntige schoen straalt ook meer kracht uit. Wanneer u een schoen kiest in dezelfde kleur als uw broek of panty, dan verlengt u eveneens uw gestalte. Een absolute must voor elke vrouw is trouwens de nude pump, de pump in huidskleur. Hij is deze zomer volop in en maakt uw benen oneindig.

Schoenen, New Paris Londres.

Praktisch

Stijltour Francine Kerckhaert. Info: ? 0477 42 99 38 en info@magentastylingstudio.be. Prijs: € 55 per uur.

Op zoek naar een personal shopper in uw buurt? Een zoekactie op het internet via het trefwoord ‘stijlcoach’ of ‘personal shopper’ levert vast resultaat op.

Ann Heylens – Foto’s Johannes Vande Voorde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content