Blini's met kokos en ananas

Ingrediënten voor 4 personen
...

Ingrediënten voor 4 personen Het basisbeslag: 1 pakje gedroogde gist 1,5 dl lauwe melk 100 g boekweitbloem 100 g tarwebloem 2 eieren 1 theelepel suiker zout 30 g boter.150 g ananas (vers of blik) een kwart kokosnoot 20 g boter 4 eetlepels ananassap 2 eetlepels suiker. 1Los de gist op in de helft van de melk. Doe de helft van de boekweitbloem in een kom en roer er het gistmengsel door. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. 2Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Laat de helft van de boter smelten. Klop de eierdooiers op met een snuifje zout, de suiker, de rest van de melk en de gesmolten boter. Roer dit mengsel door het gerezen beslag. Voeg de tarwebloem en de rest van de boekweitbloem toe en mix alles tot een glad mengsel. 3Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze door het beslag. 4Gebruik voor het bakken een klein koekenpannetje (zo'n 10 cm doorsnee). Smelt wat boter, giet er beslag in tot de bodem net bedekt is en bak de blini aan de onderkant bruin. Keer hem om en bak de andere kant. Bak blini's tot het beslag is opgebruikt en houd ze warm. 5Snijd de ananas in stukjes. Verwijder de schil van de kokosnoot en snijd het vruchtvlees in flinterdunne plakjes. 6Fruit de stukjes ananas in de boter. Voeg het ananassap en de suiker toe en laat het vocht op een zacht vuurtje lichtjes karameliseren. 7Maak voor elk bord een torentje van drie of vier blini's. Giet tussen elke blini een lepeltje saus. Versier de bovenkant van uw torentje met stukjes ananas en kokos en giet er de rest van de saus over.Ingrediënten voor 4 personen Het basisbeslag: 120 g tarwebloem een snuifje zout 30 g suiker 2 eieren 3 dl melk 60 g boter olie voor het bakken. Voor de vulling: 1 sinaasappel 1 roze pompelmoes 60 g zachte boter 60 g suiker 1 dl sinaasappellikeur 4 bolletjes vanille-ijs. 1Zeef de bloem en meng ze met het zout en de suiker. Voeg de eieren en de melk toe en mix alles tot een glad beslag. Laat de boter smelten en roer ze door het beslag. Laat een uurtje rusten. 2Rasp de sinaasappel en de roze pompelmoes tot u 3 eetlepels geraspte schil hebt. Pel de vruchten, verwijder de velletjes. Verdeel het vruchtvlees in partjes en vang het sap op. Meng de boter met de geraspte schil en suiker. Leg in de koelkast. 3Verhit de olie en bak flensjes tot het beslag is opgebruikt. Leg op elk flensje wat botermengsel en vouw dicht. 4Warm de partjes sinaasappel en pompelmoes met hun sap op in een koekenpan. Laat de flensjes even mee opwarmen. Verhit de likeur, flambeer, giet de brandende likeur over de flensjes en verdeel de bereiding over warme borden. Leg er tenslotte vanille-ijs op. Ingrediënten voor 4 personen Het basisbeslag: 1/2 pakje gedroogde gist 0,5 dl lauwwarm water 50 g boekweitbloem 150 g tarwebloem 2 eieren 30 g gesmolten boter peper en zout olieDe vulling: 150 g jonge geitenkaas (of fetakaas) 1 rode ui 75 g gepelde walnoten olie voor het bakken 1/2 dl droge witte wijn 1 koffielepel kalfsfond in poedervorm blaadjes platte peterselie of koriander voor de garnering. 1Los de gist op in het water. Meng de boekweit- en de tarwebloem in een kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en breek er de eieren in. Kruid met peper en zout. Meng goed en voeg geleidelijk de melk en de opgeloste gist toe. Mix alles tot een glad beslag en roer er de gesmolten boter door. Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen. 2Verhit olie in een grote koekenpan en bak vier vrij dikke pannenkoeken. Houd ze warm. 3Snijd de geitenkaas in blokjes, de rode uien in ringen en de walnoten grof. Fruit de uien op een zacht vuurtje (niet bruin). Schep ze uit de pan en meng ze met de geitenkaas. 4Giet de rode wijn in de pan waarin u de uien gefruit hebt. Voeg de kalfsfond toe en laat al roerend inkoken. 5Verdeel het mengsel over de pannenkoeken en rol deze op. Overgiet met saus en garneer met koriander of platte peterselie. nVoor de flensjes (zelfde beslag): chocoladesaus + een bolletje ijs, gepocheerde reepjes peer + karamelsaus + amandelschilfers, perziken op stroop + frambozensaus Voor de boekweitpannenkoeken: roerei + blokjes ham + gehakte peterselie, tomatenfondue + reepjes ansjovis + olijven + bieslook, spiegelei + reepjes gekookte ham + geraspte kaas Voor de blini's (zelfde beslag maar zonder de suiker): gerookte zalm + zure room + zalmeitjes, gebakken spekblokjes + champignons, garnalen + gewokte preireepjes. A Ludo Hugaerts - Foto's Tony Le Duc