Cultuur

Naast de astronauten Kuifje, Dirk Frimout en Frank De Winne, heeft België een aandeel van 5 percent in alle Europese ruimtevaartprojecten, waarvan Ariane het bekendste is. Het boek Belgen in de ruimte (1) van Théo Pirard, Dawinka Laureys en Christian Dubrulle biedt een overzicht van dit Belgische aandeel. Het werd uitvoerig gedocumenteerd en rijkelijk geïllustreerd met nooit eerder verschenen fotomateriaal.

Uitgeverij Lannoo, 192 p., euro34,95

Guy Van Cauteren, de bekende sterrenchef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare geeft zijn privégeheimen prijs. In zijn nieuwste boek ‘Guy Van Cauteren privé û 80 familierecepten‘ (2) geen ingewikkelde toestanden uit de keuken van zijn befaamd restaurant, maar doodgewone klassiekers voor elk Vlaams gezin. Het kost euro19,50 en is uitgegeven bij BMP.

De shops van vele musea vormen schatkamers voor wie naar originele cadeaus zoekt. U kunt er bovendien binnen zonder toegangsticket voor het museum. De winkel van Autoworld in het Jubelpark in Brussel biedt tal van unieke schaalmodellen en miniaturen van oldtimers (3, vanaf ong. a25) en nieuwere modellen, maar ook gadgets en naslagwerken. Ideaal voor autofanaten, dus. De winkel is in de wintermaanden alle dagen open van 10 tot 17 uur.

Een mooi schaakbord vormt zeker een stuk tastbare cultuur, want het schaakspel is bijna zo oud als de menselijke beschaving. Ons voorbeeld (4) is zelfs een stukje nationale trots, want het is door het Belgische bedrijf Stodec gemaakt van blauwe hardsteen en gegraveerd met de laser (meerdere modellen, vanaf a 187,55 zonder de schaakstukken).

Nog even terug naar onze nationale musea. De afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelpark Brussel) gaat nog een stap verder. Ze bezit bijna 4000 gietvormen van beelden, beeldjes en bustes uit de vaste verzameling (van de prehistorie tot de 18de eeuw) en maakt daar afgietsels van. Een bijna-originele antieke buste (5) voor een redelijke prijs (de Voltaire van 40 cm hoog kost a 160). Gratis toegang van dinsdag t.e.m. vrijdag van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur (op donderdag tot 18 uur).

De Dienst Chalcografie van de Koninklijke Bibliotheek (Albertina) in Brussel bezit 6 000 originele etsplaten die door bekende Belgische kunstenaars (Rops, Evenepoel, Verhaegen, Tijtgat, Khnopff...) werden gegraveerd. U kunt hier een genummerde en getekende afdruk bestellen: een bijna-origineel meesterwerk voor een relatief lage prijs (vanaf euro35 voor een getekend exemplaar). De dienst is op werkdagen open van 9 tot 12.45 uur en van 14 tot 16.45 uur. De Koninklijke Bibliotheek vindt u aan de Kunstberg, vlakbij het Centraal Station.

Leen Baekelandt, Virginie Draelants en Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content