Courgettevan hartig tot zoet

Een meid voor alle werk, zo zou je de courgette een beetje oneerbiedig kunnen noemen. De gebruiksmogelijkheden van deze eenvoudige zomergroente zijn immers eindeloos. Van hartig tot zoet en van aperitiefhap tot gebakje bij de koffie!

Tortilla met courgette

Voor 2 personen

n 1 kleine courgette n 1 teentje knoflook n 1 eetlepel fijngehakte tijm n 1 eetlepel olijfolie n 4 eieren n 4 eetlepels room n 40 g geraspte Parmezaanse kaas n zout n peper van de molen. Was de courgette en snijd ze in fijne stukjes of schijfjes. Pel het knoflook en hak het fijn. Meng de stukjes courgette met de tijm en het knoflook.

Verhit de olie in een koekenpan en laat het courgettemengsel 4 tot 5 minuten fruiten. Kruid met zout en peper.

Klop de eieren op met de room, kruid ze met zout en peper en giet ze over de groenten in de koekenpan. Dek de pan af en laat de eieren op een zacht vuurtje stollen gedurende 8 tot 10 minuten.

Draai de tortilla om met behulp van een bord. Bestrooi met de geraspte kaas en laat nog 3 tot 5 minuten bakken met het deksel op de pan.

Verdeel de tortilla in vierkantjes en serveer deze met houten prikkers.

n Als spaghetti: was de courgette en snijd ze met een dunschiller in lange, dunne slierten. Kook ze als deegwaren en serveer ze met een pastasaus.

n Op de barbecue of een tafelgrill: snijd de courgette in de plakken van 2 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat ze roosteren (3 minuten aan elke zijde). Strijk ze dan in met een mengsel van geperst knoflook en fijngeprakte ansjovis.

n Opgevuld: snijd een kleine courgette overlangs doormidden. Hol elke helft uit met een lepeltje met een scherpe rand. Verwerk het vruchtvlees in een hartige vulling naar keuze. Vul de courgettehelften op met de vulling en laat 25 minuten gratineren in een warme oven.

Stoofpotje van kip met courgette en saffraan

Voor 2 personen

n 2 uien n 2 teentjes knoflook n 4 eetlepels zonnebloemolie n 2 eetlepels gehakte peterselie n 1 koffielepel komijnpoeder n 1 dosis saffraan (1 g) n 2 kippenbouten n 1 eetlepel olie voor het bakken n 300 g blokjes tomaat (blik) n 1 dl gevogeltebouillon n 1 grote courgette (ongeveer 350 g) n 125 g kikkererwten(blik) n 2 eetlepels rozijnen n takjes koriander voor de garnering n zout en peper van de molen. Pel de uien en het knoflook en hak ze fijn. Meng ze met de zonne- bloemolie in een slakom. Voeg de peterselie en het komijnpoeder toe.

Los de saffraan op in een eetlepel warm water en laat 10 minuten rusten. Voeg de saffraan bij het kruidenmengsel.

Maak het vel van de kippenbouten wat los en duw één derde van het kruidenmengsel met uw vingertoppen onder het vel. Strijk de bouten in met een tweede derde van het mengsel en houd de rest van het mengsel opzij. Laat de kippenbouten één nacht afgedekt marineren.

Kruid de bouten met zout en peper en laat ze aanbakken in de olie in een pan met een dikke bodem. Meng de tomaat met de bouillon en het kruidenmengsel. Giet over het vlees en kruid nogmaals. Dek de pan af en laat 25 minuten zachtjes stoven.

Was de courgette, snijd ze in vierkante blokjes van 2 cm. Voeg ze samen met de kikkererwten en de rozijnen bij de kip en laat nog 20 minuten sudderen. Neem het deksel van de pan en laat nog 5 minuten koken op een hoog vuur. Verdeel de bereiding over aardewerken kommetjes en versier met een takje koriander.

Zoete muffins met courgette

Voor 12 muffins

n 250 g courgette n 200 g bloem n 2,5 koffielepels gistpoeder n1/2 koffielepel bakpoeder n 100 g gemalen hazelnoten n 1 ei n 100 g suiker n 1 zakje vanillepoeder n 150 g zure room n 8 cl olie n 5 cl sinaasappelsap n 50 g gekonfijte citroenschil (fijngehakt) n 50 g gekonfijte sinaasappelschil (fijngehakt) n 1 muffinbakvorm (siliconen) met 12 holten n poedersuiker voor de garnering.

Was de courgette en rasp ze. Meng de bloem, het gistpoeder en het bakpoeder in een slakom. Werk er de gemalen hazelnoten en de geraspte courgette onder.

Klop het ei op met de suiker, vanillesuiker, de room, de olie en het sinaasappelsap. Roer er de gekonfijte citroen- en sinaasappelschil onder.

Spatel het eimengsel luchtig en zonder veel roeren onder het bloemmengsel (droge ingrediënten moeten vochtig zijn, meer niet).

Verdeel het deeg over de bakvorm. Laat 20 tot 25 min bakken in een voorverwarmde oven (180°C). Laat de muffins afkoelen, haal ze uit de bakvorm en bestrooi ze met poedersuiker. n

Ludo Hugaerts Foto’s en recepten Stockfood

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content