Citrusboompjes voor een zongevoel

Een superoogst aan sinaasappels, limoenen of mandarijntjes moet u niet verwachten. Maar wedden dat u meteen een zonnig gevoel krijgt u als u in de winter thuis uw citrusboompje vol vruchten ziet staan?

Sinaasappels, citroenen, limoenen, mandarijntjes, clementines, grapefruits en pomelo’s: van al deze citrusvruchten kunnen we vandaag miniatuurboompjes in de tuinhandel vinden. Het zijn meestal geen siervormen van gewone citrusbomen maar speciale kweekvormen zoals de sinaasappelboompjes Calamondin en Citrofortunella, de citroenboompjes Tipico Toscano en Eureka of het mandarijnboompje Satsuma. Die blijven klein en kunnen in de regel probleemloos binnenshuis overwinteren.

Goedkoop in de aankoop zijn ze niet (reken tussen 25 en 45 euro) maar ze bieden dan ook een dubbel plezier: eerst de heerlijk geurende witte bloesems en nadien de prachtige vruchten. De krachtigste geur vinden we bij de sinaasappels – niet voor niets dienen hun bloemen voor het maken van oranjebloesemwater. De vruchten van de diverse soorten worden zelden groter dan een mandarijntje. Ze zijn eetbaar, zij het nogal zuur, en blijven na het plukken opvallend lang goed. Maar uiteraard gaat u zo’n boompje niet vertroetelen voor uw eigen voeding. Het plezier zit in het zuiderse gevoel dat u overvalt wanneer u de vruchten ziet terwijl het buiten vriest en sneeuwt.

Vijf gouden regels

Het duurt 10 tot 16 maanden eer een bloesem aan deze boompjes een rijpe vrucht wordt. Maar geen nood: tal van speciale kweekvormen kunnen tegelijk bloesems én vruchten dragen en kennen dus een doorlopend groeiproces. Op voorwaarde dat u ze goed verzorgt.

Tussen eind oktober en eind april zet u het boompje binnenshuis op een lichte maar koele plek. Ideaal is een plaats aan een raam in een niet-verwarmde hal of veranda.

Geef in de winter geen voeding, alleen water wanneer de bovenste laag van de aarde is uitgedroogd. Het is normaal dat de plant in dat seizoen een deel van zijn bladeren verliest.

Tussen eind april en eind oktober moet het citrusboompje buiten staan op een zonnige plek op het zuiden. Dat is absoluut nodig voor de bestuiving. Geef geregeld water in droge periodes en van tijd tot tijd vloeibare meststof voor terrasplanten.

Gebruik alleen regenwater of mineraalwater uit flessen voor het begieten.

Verplant het boompje om de twee jaar naar een grotere pot en gebruik het liefst kalkarme aarde.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content