© frank bahnmüller

Christine neemt het op voor de vleermuis

“Eens je gebeten bent door vleermuizen, laten ze je niet meer los. Ze zijn echt uniek: de enige vliegende zoogdieren en zo zachtaardig. En heel boeiend bovendien.” Christine Goessens had me gewaarschuwd: als ze over haar passie voor de vliegende diertjes begint, kan ze uren doorgaan. Ze is al 35 jaar bezig met hun bescherming en richtte zo’n zeven jaar geleden de vleermuizenwerkgroep Myotis op, die actief is in het Vlaams-Brabantse Pajottenland. Want de vleermuizen hebben het niet gemakkelijk. “Vleermuizen zijn heel kieskeurig over hun verblijfplaats én ze hebben er twee nodig, eentje voor de winter en eentje voor de zomer. In de zomer slapen ze vaak in boomholtes, op zolders en in spouwmuren, maar omdat we onze huizen steeds beter isoleren, worden die plekken heel schaars.” Samen met de andere leden van Myotis gaat Christine op zoek naar geschikte winterverblijven voor de diertjes, zoals oude bunkers, ijskelders, en richt deze in tot perfecte vleermuisverblijven. De temperatuur moet net goed zijn en het mag er niet vriezen of tochten. “We plaatsen stevige stalen deuren en bakstenen met openingen waarin ze zich kunnen verstoppen. En het werkt want er verblijven nu dieren op de plekken die wij hebben ingericht.”

Vleermuizen zijn echt uniek: de enige vliegende zoogdieren en heel zachtaardig. Christine Goessens

Tijdens de wintermaanden gaat Christine één keer naar de verblijven om de dieren te tellen: “Meer niet, want ik wil hen niet storen.” In de zomer gaat ze na zonsondergang op stap met de batdetector, een apparaatje dat ultrasone vleermuisgeluiden kan detecteren en omzetten in hoorbaar geluid of in beeld, want elke soort heeft haar eigen frequentie waarop ze signalen uitzendt. Zo weet ze dat er in de buurt van haar woonplaats negen soorten rondvliegen. In België leven momenteel 23 soorten, daarvan worden 13 soorten ernstig bedreigd.

“Vleermuizen zijn nuttige diertjes. Mensen beginnen dat steeds meer te beseffen. Maar educatie blijft belangrijk. Dat doen we met wandeltochten en batbike fietsroutes. En op 7 oktober organiseert onze werkgroep de jaarlijkse nationale studiedag over vleermuizen.”

Meer weten over de fietsroute? batbike.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content