Carnaval op de vulkaan

In de schaduw van de vulkanen van Timanfaya viert het badstadje Puerto del Carmen uitbundig carnaval. Maar niet alleen feestneuzen voelen zich thuis op Lanzarote, een vulkaaneiland met zacht winterklimaat.

Het rustige haventje van Puerto Calero, aan de zuidkust van Lanzarote is een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. De promenade langs de haven is bezaaid met restaurants en cafés. De vele houten huizen met zuilen, terrassen en palm- bomen brengen ons even in de waan dat we in de Caraïben vertoeven. Dat gevoel wordt nog versterkt wanneer we Puerto del Carmen bezoeken, op het ogenblik dat de openingsstoet van het carnaval wordt gevormd. Uiteraard zijn we hier niet in Rio of Salvador de Bahia maar dankzij de samba, het strand, de zon en de zee lijkt Brazilië vlakbij.

Langzaam vruchtbaar

Het heel bijzondere landschap van Lanzarote heeft alles te maken met de grote vulkaanuitbarsting van 1 september 1730. Op die dag begonnen de vulkanen van Las Montanas del Fuego lava te spuwen en dit gedurende zes jaar, haast zonder onderbreking. Deze ramp hertekende het landschap volledig maar het eiland heeft ook veel aan de uitbarstingen te danken, zoals het gematigde klimaat. Met temperaturen die nooit boven de 25 graden uitstijgen en met nauwelijks pollen in de lucht, is het droge en zachte weer hier ideaal voor mensen met ademhalingsproblemen.

Met een huurwagen trekken we twee dagen op excursie doorheen het vulkaangebied. We rijden in de richting van Macher-Uza en bereiken zo de zuidelijke ingang van het Nationale park van Timanfaya. Met de zwarte en grillig gevormde stenen die zich tegen de blauwe hemel aftekenen, lijkt het alsof we op een dode planeet zijn aanbeland maar de verschillende soorten korstmos die de vulkanische grond langzaam vruchtbaar maken, bewijzen het tegendeel. Beetje bij beetje breken ze de rotsen open en effenen ze het pad voor andere planten. Gezien de beperkte neerslag is het een uiterst langzaam proces, maar het gebeurt!

Het dierenrijk is al niet veel gevarieerder. Het beperkt zich tot knaagdieren, diverse hagedissenfamilies en insecten. Maar in de lente en de herfst strijken hier wel veel trekvogels neer. In het centrum van het park worden we verrast door een karavaan dromedarissen die in een monotone kadans de kraters opklauteren, met heen en weer slingerende toeristen op hun rug. Ook bus-excursies langs de vulkaanroute worden georganiseerd en het vulkaanmuseum verdient zeker een bezoek. Daar is de grote blikvanger het panoramische restaurant El Diablo, waar u de originele Canarische keuken kunt proeven.

Architectuur op en in de lava

Wie houdt van cultuur, gaat op zoek naar de sporen van de grote architect van Lanzarote, César Manrique. Deze vulkaanfreak wist de traditionele Canarische architectuur en de moderne kunst prachtig met de geologische realiteit van het eiland te combineren.

Op de weg naar Tias en San Bartolome, in de richting van de Costa Teguise, bevindt zich de Fondacion César Manrique. Dit verrassende complex is gebouwd op een stroom lava afkomstig van de erupties van 1730 maar het huis van de architect zelf is op vijf vulkanische... luchtbellen gebouwd. Op de grote gelijkvloerse verdieping worden schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, decoratieve voorwerpen en keramiek tentoongesteld en ook enkele voorbeelden van moderne Canarische kunst, vaak van de architect zelf.

Het ondergrondse niveau maakt gebruik van de vulkanische bellen die Manrique met elkaar verbonden heeft via smalle gangen in het basalt. Het decor lijkt zo te zijn weggelopen uit een Star Trekfilm. Niet ver van Los Cocoteros ligt de cactustuin, de laatste realisatie van César Manrique. Hij wordt omringd door muren van lava en toont naar schatting duizend verschillende soorten cactussen.

Vooraleer we terugkeren naar ons uitgangspunt, maken we een stop in het pittoreske stadje Teguise, de oude hoofdstad van het eiland. Met zijn kerk in lavasteen en de met cafés en boetiekjes afgeboorde straten, is het een van de noodzakelijke haltes voor wie Lanzarote gezien wil hebben. Een week is amper genoeg om alle bezienswaardigheden van dit eiland te ontdekken, vooral voor wie vindt dat ook dolce far niente bij een vakantie hoort!

Tekst en foto’s: Guy Van de Berg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content