Cadeautjes uit het museum

Nogal wat musea beschikken over een shop. En die shops bieden vaak boeken, siervoorwerpen, verzamelobjecten en hebbedingen die je nergens anders vindt. Daarom deed Plus Magazine een ronde langs de beste Belgische museumshops op zoek naar originele eindejaarscadeautjes.

Al is dat geen must: alle museum-shops in dit overzicht zijn toegankelijk zonder dat u een kaartje voor het museum moet kopen. Ze zijn ook allemaal open op zondag.

Brussel: Jubelparkmuseum

Het grootste museum van België (foto links) heeft niet alleen een verbluffende vaste collectie en schitterende tijdelijke tentoonstellingen, maar ook de grootste museumshop van ons land. Net als in het museum zelf lopen hier alle tijdperken, kunstvormen en continenten door elkaar. Voor cadeauzoekers is dit de grot van Ali Baba: gadgets, sierobjecten, juwelen en sjaaltjes, maar ook boeken, posters en kinderspeelgoed.

En een massa reproducties van kunstwerken uit de eigen verzameling.

Praktisch:

n Jubelpark 10, 1000 Brussel,

tel. 02 7417211, www.kmkg-mrah.be

n Openingsuren shop: 9.30-17 uur, weekend 10-17 uur, gesloten op maandag.

n Toegangsprijs museum: euro 4 (60+: euro 3).

n Tijdelijke tentoonstelling: Meesters van de precolumbiaanse kunst, de collectie Paul en Dora Janssen (tot 29 april 2007 – zie onze rubriek In Beeld, p. 6).

Brussel: Autoworld

Voor een liefhebber van auto’s en voor verzamelaars met dezelfde passie vindt u gegarandeerd een tof cadeau in Babouin, de shop die zich aan de ingang van Autoworld in het Brusselse Jubelpark bevindt. Vrijwel

alle auto’s en modellen die ooit op onze wegen hebben rondgereden zijn hier in miniatuurvorm en in verschillende formaten te vinden (de kleinste schaal is 1:87). Hun prijzen liggen tussen euro75 en euro250. Het meest exclusief zijn de modellen in de afgesloten vitrinekast aan de ingang: bijna al deze miniaturen (ook van oldtimers) bestaan slechts in een beperkte en genummerde oplage.

Onze aanrader:

Hier kunt u nog aan een Trabant Break geraken, zij het dan in miniatuur (euro 37).

Praktisch:

n Jubelpark 11, 1000 Brussel,

tel. 02 732 93 72, www.babouin.com

n Openingsuren shop: 10-17 uur, weekend 10-18 uur, geen sluitingsdag.

n Toegang museum: euro 6 (60+: euro 4,70).

n Tijdelijke tentoonstelling: De wereld van Franquin (tot 15 april 2007).

Gent: Design Museum

Een kleine shop, maar een paradijs voor designverslaafden. Hier vindt u, behalve boeken, een aantal objecten die elders niet op de kop te tikken zijn. Het gaat telkens om ontwerpen van designers aan wie het museum ooit een tentoonstelling gewijd heeft of aan het wijden is. Heel bijzondere hebbedingen zijn de miniatuurversies van beroemde ontwerpen uit de vorige eeuw.

Onze aanraders:

Wij lieten ons verleiden door trendy Fins design van Marimekko. Een leuk cadeau is ook de bruin en grijs gestreepte katoenen toilettas (model Onnellinen Rumpu, 23 x 17 x 9 cm), ontworpen door Kristina Isola (euro 25,50).

Praktisch:

n Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, http://

design.museum.gent.be, tel. 09 267 99 99.

n Openingsuren shop: 10-18 uur, gesloten op maandag.

n Toegangsprijs museum: euro 2,50 (Plus3-Pas, euro 1,20).

n Tijdelijke tentoonstelling: De dynastie Wolfers, meesters in zilver (van 16 december 2006 tot 9 april 2007).

Antwerpen: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

In de grote winkel van dit statige museum bent u gegarandeerd een tijdje zoet. Heel bijzonder is een collectie replica’s van juwelen die op beroemde schilderijen in het

museum te zien zijn. Zoekt u leuke hebbedingen en gadgets, dan is de keuze ruim. Ze worden aangeboden in alle prijsklassen en dat maakt ze interessant als u veel kleine cadeautjes moet kopen. Een sleutelhanger van Dalí? Een stripalbum rond beroemde kunstvervalsers?

Onze aanraders:

H Een groene of zwarte paraplu met motieven van René Magritte (euro 34,95).

H Een grote kalender 2007 met reproducties van Vincent Van Gogh (euro 17) of Frida Kahlo (euro 33).

H Een schitterend juweel uit een 18de-eeuws schilderij van Andries Cens (een hangertje in de vorm van een verguld masker, euro 130).

Praktisch:

n Leopold De Waeleplaats, 2000 Antwerpen, tel. 03 242 04 16, 03 242 04 13, www.kmska.be n Openingsuren shop: 10-16.45 uur (zondag 10- 17.45 uur, gesloten op maandag). n Toegangsprijs museum: euro 6. n Tijdelijke tentoonstelling: Gorge(l) met bekende werken van de 19de eeuw tot vandaag rond het thema ‘Beklemming en verademing’ (tot 7/1/2007).

Brussel: Museum voor Natuurwetenschappen

Alles in dit museum draait om dieren. Van miniscuul klein tot reuzegroot zoals de verzameling iguanodons die uniek is in de wereld. In de museumshop vindt u toffe cadeautjes voor dieren- en natuurliefhebbers: knuffelbeesten, dinosaurussen in allerlei vormen (modellen, boeken, afbeeldingen), echte fossielen en verteerbare boeken en cd-roms.

Onze aanraders:

Uiteraard alle dino’s in miniatuur, van de snoezigste tot de meest moorddadige. Een kunstharsen skelet van een allosaurus bijvoorbeeld kost euro144.

Praktisch:

n Vautierstraat 29, 1000 Brussel, tel. 02 6274400, www.natuurwetenschappen.be n Openingsuren shop: 9.30-16.45 uur (weekend en schoolvakanties 10- 18 uur, gesloten op maandag). n Toegangsprijs museum: euro 4 (60+: euro 4). n Tijdelijke tentoonstelling: Moord in het museum (van 14/12/2006 tot 2/9/2007).

Bergen (Hornu): De musea van Grand-Hornu

Het oude mijncomplex van Grand-Hornu is in de 19de eeuw gebouwd als een modelstad (zie Plus Magazine november, rubriek: Het plezier van België, p. 144). Vandaag herbergt de geklasseerde site twee musea die beide een interessante shop hebben. De winkel van het Museum voor Hedendaagse Kunsten MAC’s biedt vooral boeken en publicaties, die u overigens ook on line kunt bestellen.

De shop van Grand-Hornu Images is een absolute aanrader voor zijn vaste collectie designobjecten, vaatwerk en gadgets, maar ook voor verrassende cadeautjes die aansluiten bij tijdelijke tentoonstellingen.

Onze aanraders:

Naar aanleiding van de lopende tentoonstelling over haute-couturejuwelen toont de Nederlandse ontwerpster Uli Schuster hier ongewone T-shirts en blouses met opdrukmotieven en lederen halssnoeren.

Praktisch:

n Rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu, tel. 065 652121, www.mac-s.be n Openingsuren shops:10- 18 uur, gesloten op maandag. n Combiticket voor beide musea: euro 6. n Tijdelijke tentoonstelling: Les paruriers (zeshonderd haute-couturejuwelen), nog tot 18/02/2007.

Oudenaarde: Centrum Ronde van Vlaanderen

Als manlief, zoon of schoonzoon een verwoede fietser of een wielersportfanaat is, dan vindt u hier moeiteloos het juiste geschenk. Bijzonder in trek in de shop zijn de retrotruitjes van beroemde wielerploegen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zoals Molteni (Eddy Merckx), Solo Superior (Rik Van Looy), Flandria (Freddy Maertens) en Salvarani (Felice Gimondi). Uiteraard ontbreken hedendaagse truitjes en fietsaccessoires (ook voor vrouwen) evenmin. Van de gele Tour de Francetrui over de nationale trui van de Amerikaanse ploeg tot fietsbrillen, broekzalf en energiedrinks. En dan zwijgen we nog over de boeken over wielerlegendes en de fietskaarten. De shop verkoopt zijn volledige aanbod ook on line, en dat is uniek.

Onze aanraders:

H Een gespecialiseerde kaart om zelf de Ronde na te fietsen (euro1,80).

H Een authentieke Flandriendrinkbus met een beeld van Briek Schotte (euro5).

Praktisch:

n Markt 43, 8700 Oudenaarde, tel. 055 33 99 33, www.crvv.be

n Openingsuren shop: 10-18 uur, gesloten op maandag en dinsdag (tussen 1 februari en eind oktober wel open op dinsdag).

n Toegang museum: euro 7,50 (60+: euro 5).

n Tijdelijke tentoonstelling: 66 x 6daagse, de geschiedenis van de zesdaagsen (tot 17 februari 2007).

Gembloers: Château de Petit-Leez

Deze prachtige kasteelhoeve herbergt de beroemde kunstcollectie van Dieleman. Ook de art shop biedt een uitzonderlijk rijke keuze aan grote en kleine kunstzinnige geschenken voor ieders beurs: handgemaakte juwelen, posters, kunstboeken, prentkaarten en de meest diverse objecten in verband met de tijdelijke tentoonstellingen.

Onze aanraders:

Wij vielen vooral voor de beeldjes van hedendaagse kunstenaars uit Zimbabwe (vanaf euro 300). De meeste zijn gemaakt van duurzame hardsteensoorten zoals serpentijnmarmer.

Praktisch:

n Rue de Petit-Leez 129, 5031 Grand-Leez (Gembloux), tel. 081 64 08 66, www.dielemangallery.com. n Openingsuren shop: 10- 19 uur, gesloten op maandag en dinsdag. n Toegang museum: euro 5 (60+: euro2,50, -12 j gratis).

Morlanwelz: Museum van Mariemont

Het museum zelf heeft een fabelachtige collectie kunst en objecten uit de oudheid (China, Griekenland, Rome, Egypte) maar ook uit de 17de en 18de eeuw (let vooral op het Doornikse porselein). De museumwinkel sluit daar nauw bij aan, met kopieën en reproducties van oude sierobjecten, beelden en juwelen. Een ongewoon geschenk zult u gegarandeerd vinden tussen de kopieën van antieke netsukés (Japanse ivoren beeldjes) en gadgets die recht uit de Romeinse tijd lijken te komen.

Onze aanraders:

Heel origineel én bovendien betaalbaar (tussen euro 13 en euro 50) zijn de kopieën van oude Keltische juwelen (naar aanleiding van een tijdelijke tentoonstelling).

Praktisch:

n Chaussée de Mariemont 100, 7140 Morlanwelz, tel. 064 212193, www.musee-mariemont.be n Openingsuren shop:10- 17 uur (april-september tot 18 uur, gesloten op maandag tenzij die maandag een feestdag is). n Toegang museum: euro 1 voor de permanente collecties (gratis de eerste zondag van de maand), euro 4 voor de tijdelijke tentoonstellingen.

n Tijdelijke tentoonstellingen: De Kelten (tot 3 december), Auto’s 1900 (tot 31/12/2006) en De pottenbakkers van de Rode Rivier (tot 25/02/2007).

Mechelen: Speelgoedmuseum

Dit moedige museum herbergt meer dan één verrassing en hetzelfde geldt voor de grote museumshop ’t Hobbelpaard. Verzamelaars zullen u dankbaar zijn als u ze een minutieus getrouwe kopie van antiek speelgoed cadeau doet. Nostalgici zullen blij zijn met een blikken speeltje van vroeger, een muziekdoos, een tol of miniaturen van oude vliegtuigen en motorfietsen. Voor de kleinkinderen vindt u hier waterfluitjes, hersenbrekers, knuffels en houten speelgoed. En in elke vitrinekast of letterbak zal het miniatuurkeukengerei van Moulin Roty niet misstaan. Vrijwel alles in deze shop is vriendelijk geprijsd.

Onze aanraders:

H Een legpuzzel met de Kinderspelen van Pieter Bruegel (euro10,50).

H Een Harley Davidson in miniatuur (euro11,85).

Praktisch:

n Nekkerspoelstraat 21, 2800 Mechelen www.speelgoedmuseum.be,

tel. 015 55 70 75.

n Openingsuren shop: 13.30 uur – 17 uur, gesloten op maandag.

n Toegangsprijs museum: euro 6.

n Tijdelijke tentoonstelling: Rummikub, het succesverhaal van Goliath en Winnie dePoeh, 80 jaar jong (tot 07/01/2007).

Antwerpen: FotoMuseum

Moet u een cadeau kopen voor mensen die zich graag omringen met familiefoto’s? In de shop van dit museum vindt u originele fotolijstjes, ophangsystemen, allerlei soorten van fotoalbums en een muismatje of een placemat waarin u een foto van uw kleinkind kunt schuiven. Ook met een stijlvol scrapbook zult u bij velen welkom zijn. Amateurfotografen zult u een plezier doen met een lomografiecamera. Deze plastic toestelletjes van oorspronkelijk Russische makelij zitten vol gebreken (bijvoorbeeld een enorme vertekening) en zijn juist daarom een hype geworden.

Onze aanraders:

H Een scrapbook met een harde stoffen kaft en dik papier (euro32).

H Een trapezevormig systeem met ongewone fotolijstjes van roestvrij staal om aan de muur te hangen (euro35).

H Een lomografiecamera (35 mm – euro35).

Praktisch:

n Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, tel. 03 242 93 00, www.fotomuseum.be

n Openingsuren shop: 10-18 uur,

gesloten op maandag.

n Toegangsprijs museum: euro 6.

n Tijdelijke tentoonstelling: retrospectieve van de Belgische Magnumfotograaf Carl De Keyzer (tot 7 januari 2007).

Brugge: Groeningemuseum/ Arentshuis

Beide musea delen een winkel die apart gelegen is op een sfeervol binnenplein (Arentshof). Deze shop werkt samen met andere binnen- en buitenlandse musea en dat maakt het aanbod zeer verscheiden. Eerst en vooral is er een exclusief gamma dat aansluit bij de collecties van beide musea: vazen met impressionistische taferelen, zakspiegeltjes, pillendoosjes, kussens, polshorloges, houten puzzels, badhanddoeken, een hangertje met het Gulden Vlies enz. Voor uw kleinkind(eren) vindt u misschien iets in de afdeling baby art. Uit buitenlandse museumshops komen onder meer juwelen, cocktailglazen, siertegels (Van Gogh, Miró), opblaasbare figuren van Nikki de Saint-Phalle en koffiemokken.

Onze aanraders:

H Een babyslabbetje met motieven van Pablo Atchugarry (euro 15).

H Een badhanddoek met de hagedisman uit Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch (euro 14 of euro 19,50 volgens het formaat).

Praktisch:

n Dijver 16, 8000 Brugge, tel. 050 44 87 19, www.brugge.be/musea

n Openingsuren shop: 10-18 uur, gesloten op maandag.

n Combiticket voor Groeningemuseum, Arentshuis en Forum: euro 8.

n Tijdelijke tentoonstelling: Rond en om Rembrandt, Hollandse prenten uit de Gouden Eeuw (tot 25/02/2007, Arentshuis).

Tervuren: Afrikamuseum

Het aanbod komt uit vrijwel alle landen van Afrika en mixt traditioneel handwerk met hedendaagse objecten. Van knappe Toearegjuwelen tot gebatikt tafellinnen uit Zambia over kleine maskers, geborduurde raffiamatjes, sierlijk bewerkte pillendoosjes, mini-ikonen uit Ethiopië,...

Onze aanraders:

H Een kandelaartje van gerecupereerde auto-onderdelen uit Burkina Faso (euro 15).

H Een handgesneden houten briefopener met Masaïhoofd uit Kenia (euro 3).

Praktisch:

n Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren, tel. 02 769 52 05, www.africamuseum.be n Openingsuren shop: 10-17.00 uur (zondag 10- 18.00 uur, gesloten op maandag). n Toegangsprijs museum: euro 4. n Tijdelijke tentoonstelling: Vlinders (tot 20 mei 2007) en Hoofdtooien (vanaf 20 december 2006 tot 30 september 2007). n

Gilda Benjamin, Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content