Cadeautjes om te koesteren

Sinterklaas, de kerstman, oud en nieuw, driekoningen. Wat een heerlijke tijd voor wie verslingerd is aan pakjes en cadeautjes! Maar wat een nachtmerrie als u zich telkens een punthoofd piekert over wat u nu weer moet kopen. Als we nu eens samen zochten naar iets origineels? Iets ànders?

Een pyjama voor opa of een paar goeie warme wollen sokken voor mama? Origineel is het niet bepaald, maar wel praktisch! De ene is in de zevende hemel met een praktisch cadeau, de andere wil iets origineels, iets moois voor in de huiskamer of een prachtig boek. Pakjes krijgen is leuk, maar ze geven is vaak nog leuker! Met een mooi pakje maken we iemand duidelijk hoe belangrijk hij of zij wel voor ons is. Het is een uiting van de genegenheid die we voor onze familieleden en vrienden koesteren. Wat we soms moeilijk over onze lippen krijgen, kunnen we ook met een pakje zeggen. Zo wordt de kerstperiode een uniek moment van eenheid . Wat zouden we beginnen zonder familie en vrienden?

Kerstrituelen

De kerstboom blijft het universele symbool van de warme eindejaarssfeer in huis maar hoe we het feest vieren, verschilt van gezin tot gezin. Jocelyne vertelt: “In onze familie komen wij samen voor het kerstfeest, de grootouders, ouders en kleinkinderen. Ongeveer 25 mensen. Vooraf worden kaartjes met namen in een trommel gestoken en iedereen moet er eentje trekken. Het duurt meestal verschillende rondes vooraleer we daarmee rond zijn. Alle cadeautjes worden in hetzelfde krantenpapier ingepakt en iedereen schrijft bij elk pakje ook een sinterklaasbrief waarin hij of zij wat leuke anekdotes over de bestemmeling vertelt en ook hints geeft over wat in het pakje zit. Diegene die het pakje krijgt moet dan proberen te raden wat er inzit. De hele procedure duurt uren, het is een echte pakjesmarathon. Het gebeurt dan ook gespreid over de hele avond, tussen de verschillende gangen van de gerechten door.

Bij de familie van Filip wordt vaak met een thema gewerkt. “Ik herinner me een skivakantie waarbij we ons op oudejaarsavond als Romeinen hadden verkleed. Iedereen droeg een toga en had een laurierkrans op het hoofd. Ons inspirerend op Asterix aten we kaasfondue. Wie het eerst een stukje brood van zijn spies in de kaas liet vallen, moest een geschenk geven. We gaven elkaar ook kleinere pakjes, die zinspeelden op een grappige gebeurtenis van het afgelopen jaar of een rare karaktertrek van één van de familieleden. We noemden het ‘steekpakjes’ en bij het openen was het altijd lachen geblazen.

Bij geschenken horen woorden

Elke familie heeft haar eigen ritueel en zo hoort het ook, meent relatietherapeut Albert Van Steenwegen: “Mekaar geschenken geven is een ritueel dat elk jaar herhaald wordt. Het brengt ons samen, het is een teken van samenhorigheid. Het is ook een gewoonte, iets voorspelbaars en dat geeft ons vertrouwen. Geschenken geven is dus een vorm van niet-verbale communicatie en toch horen er ook woorden bij. In Nederland, waar ze verbaal iets sterker zijn dan bij ons, wordt bij een sinterklaasgeschenk ook een gedicht opgezegd. Dat gedicht is het belangrijkste en er wordt meer tijd aan besteed dan het openen van het bijhorende geschenk. Uiteindelijk geeft het woord een betekenis aan een geschenk. Het geeft de intentie weer. Want elk geschenk is een beetje dubbelzinnig en heeft woorden nodig.”

Maar wat is nu het leukste: cadeautjes geven of ze krijgen? Vorige maand sleepte Jeroen van Ven, docent aan de universiteit van Utrecht, de prestigieuze Constant Huygensprijs in de wacht met zijn proefschrift over geschenken en beloningen. Daarin stelt hij dat mensen vooral geschenken geven om waardering te krijgen, en om zelf ook geschenken te krijgen. Er bestaat immers een sterke sociale druk om iets terug te geven nadat men iets ontvangen heeft. De schenkers van cadeaus proberen elkaar ook vaak te overtreffen om sociale waardering te verkrijgen, zodat je volgens de docent uiteindelijk kunt spreken van een geschenkencompetitie. Bij relatiegeschenken is dt het duidelijkst, maar zit dat ook zo bij cadeautjes in de eigen familiekring of onder vrienden?

Albert Van Steenwegen: “Geschenken geven en krijgen is in zekere zin een ruil. Maar het leukste is het geven, gewoon omdat je iemand van wie je houdt kunt verrassen. Je wilt niet altijd hetzelfde geven en gaat je dus uitsloven om met iets origineels voor de dag te komen. Het zoeken naar dat éne cadeau dat perfect past bij die bepaalde persoon is veel belangrijker dan het geven van een cadeau, hoe duur het ook is. Je hebt zelf een inspanning geleverd om iets origineels te vinden en dat is het mooiste.”

Naar Kerstmis toeleven

Caroline groeide op in Duitsland, een land dat traditioneel kerstgek is. “De adventskalender is in mijn geboorteland heel belangrijk”, vertelt Caroline. “Ik herinner me als kind dat mijn moeder vanaf 1 december 25 genummerde kleine pakjes aan een koord hing. Of op een houten plaat in de vorm van een kerstboom. De ene dag mocht mijn zus er een pakje uitpikken, de volgende dag was ik aan de beurt. Dat waren allemaal kleine dingetjes zoals een playmobilpoppetje of een snoepje. Je had ook de traditionele adventsboom, waarbij je elke dag een deurtje openmaakte. Daarachter zat een foto van een kaars, of een beeltenis van Maria. Alleen al dat deurtje openen vonden we reuzespannend. In de scholen worden de kinderen helemaal klaargestoomd voor Kerstmis. Op kerstavond gaan we dan al erg vroeg aan tafel en worden de kerstpakjes opengemaakt.”

Evenveel landen als tradities

Zoveel landen, zoveel tradities. Eigenlijk is er maar één constante terug te vinden in al deze gebruiken: de kerstster, een plant die van kleur verandert. Dat gebruik komt van over de Atlantische Oceaan overgewaaid. Het was een VS-ambassadeur in Mexico die de plant zo’n 200 jaar geleden uit Zuid-Amerika meebracht.

In Italië gaat veel meer aandacht naar de kerstkribbe dan naar de kerstboom. Dit gebruik gaat terug op Franciscus van Assisi. Sommige Italianen vasten op 23 en 24 december, om na de middernachtmis te genieten van een traditionele maaltijd.

In Frankrijk staat alles in het teken van de Réveillon, een uitgebreid feest met veel gerechten. De periode voor Kerstmis is amper van belang voor onze zuiderburen.

In Groot-Brittannië kunnen ze niet zonder hun kalkoen en kerstpudding.

Griekenland gaat prat op een roemrijk maritiem verleden. Daarom versieren ze graag miniatuurbootjes naast (of in de plaats van) een kerstboom.

In Denemarken duiken tijdens de periode van de advent de ‘Julenisser’ op: duiveltjes die volwassenen en kinderen in het ootje proberen te nemen. Het zijn deugnieten, geen kwaadaardige schepsels.

In Finland worden de graven van het overleden dierbaren op kerstavond bezocht, waarbij kaarsen worden aangestoken zodat op het kerkhof honderden lichtjes glinsteren in de sneeuw.

In Zweden wordt op 13 december St.-Lucia gevierd, waarbij de oudste dochter van het gezin verkleed wordt als de lichtkoningin Lucia: in het wit en met een buxuskrans en kaarsen in het haar.

In Noorwegen heet het kerstfeest ‘Julbrod’. Vroeger kwamen dan niet minder dan 60 gerechtjes op tafel voor familie en vrienden. Er wordt havermoutpap geserveerd en wie een amandel in zijn pap vindt, mag rekenen op een huwelijk tijdens het nieuwe jaar.

Voor de Polen is de advent een periode van soberheid. Op kerstdag wordt de hele dag gevast, en ’s avonds komt de familie samen rond een elegant gedekte tafel. De geschenkjes onder de kerstboom worden meestal uitgedeeld door de jongste van de familie, maar ze zijn wel anoniem. n

Doe-het-zelfgeur. Customisation noemen

de Amerikanen het – de kunst om uw eigen

persoonlijkheid te vertalen in de cadeautjes die

je schenkt, of -beter nog- de persoonlijkheid van

de persoon voor wie ze bestemd zijn! In dit verband stelt

The Body Shop een origineel idee voor: het ‘invent your scent’-

koffertje dat negen mini-parfumflesjes bevat zodat de gelukkige

die dit geschenkje ontvangt, zijn eigen geur kan creëren, plus een

eindeloze reeks variaties daarop. Uiteraard zijn de geuren ook

apart, of per twee te koop en in een grotere verpakking.

(Prijs: a22 voor het koffertje, a11 voor het parfum)

Multimediaal fotokader. Foto’s op de computer bekijken is niet zo leuk, maar met deze digitale fotolijst heeft Philips daar iets op gevonden. Het gaat om een lcd-scherm waarin u digitale foto’s kunt opslaan en die u als een gewone fotolijst op de salontafel kunt plaatsen. Om de paar seconden verschijnt een andere foto, maar u kunt ook dezelfde foto laten staan. De Digital Photo Display 7FF 1AW/00 beschikt over een intern geheugen dat 80 foto’s kan opslaan. Dat kan rechtstreeks van het digitale toestel via een usb-kabel, of door middel van een geheugenkaartje dat u in de kaartlezer van de lijst plaatst.

Digital Photo Display 7FF 1AW/00 van Philips. Richtprijs: a 229.

Appel met een boodschap. Een appel met gelukwensen of een leuke tekening verzenden, het is eens iets anders dan een kaartje. Via de website www.stuureenappel.nl kunt u een lekkere appel met een gegraveerde boodschap naar uw vrienden sturen. U kunt allerlei toepasselijke tekeningen kiezen en er een tekst bij laten graveren.

Een ‘Flapple’ wordt voor a 10 bij familie of kennissen thuis bezorgd.

Glamoureuze spullen.

Bij spullenhulp kunt u voor meer terecht dan tweedehandskledij. Voor de feestdagen vindt u er ook feestkledij van grote designers, maar voor een aangepast prijsje. Een zwarte flamencojurk of een bruine feestjurk in zijdecrêpe van Galliano voor a 350? Netkousen voor a 2,50? Of een tas van Paco Rabanne voor a 50? Het kan echt!

Info: www.spullenhulp.be

Sfeermakers.

Scandinaven zijn specialisten in kerstdecoratie. Bij Ikea vindt u bijvoorbeeld glazen gekleurde kerstballen in alle kleuren (Julen, 6 stuks, a 7,99). Info: www.ikea.be

Keuzebox. Weet u niet goed wat te schenken, dan zijn er nog altijd de vivaboxes: geschenkbonnen in een mooie verpakking, waarbij u eerst de producten kunt testen alvorens de bon in te ruilen. Zo zijn er vivaboxes met parfums of degustatie van champagne, trappistenbier en wijn, porto en whisky. Maar u kunt ook kiezen voor museum-, concert- en zelfs vliegtickets. Of wat dacht u van dvd’s met Disneyfilms of recente topfilms? Van boeken, stripverhalen, pc-spelletjes, legodozen, abonnementen op tijdschriften. Info: www.vivaboxes.com

Geëngageerde agenda. De Oxfam-solidariteitskalender is na 25 jaar een klassieker. Maar hij komt wel in verschillende kleuren en stijlen. De ‘Denker’ bevat filosofische uitspraken, de ‘Dromer’ is wat hipper en vrouwelijker en de bladgroene ‘Ontdekker’ is gericht op de avonturier. Alle agenda’s zijn er in diverse maten en formaten. Vanaf a 7,95 te koop in de wereldwinkels en boekhandels. Info: www.solidariteitsfonds.be, % 03 272 47 54

Teddyparfum.

Bij Tommy Hilfiger is het een traditie geworden: op het einde van het jaar krijgt u bij aankoop van een parfum een teddybeer cadeau. De Tommy Cologne Spray 100 ml gaat samen met de beer Brownie en zijn schattige muts (a 60,87)

Kerstpyjama.

Soms vinden (klein)kinderen het niet leuk om een pyjama onder de kerstboom te vinden, hoe praktisch en warm hij ook is. Anders wordt het met dit kerstexemplaar van Sara Lee voor Fila.

Warm en cool tegelijk! Richtprijs: e 29,95 tot e 37,95. Info: 02 260 55 55

Keukenfiguurtjes. Alessi is een naam als een klok in

de wereld van het woondesign. Nieuwe leuke dingen vindt u onder meer in de Pisellinoreeks. Bekertjes

om oorstokjes in te bewaren bijvoorbeeld (a 19), een design van Giovannoni. Bij de wijnopener kunt u kiezen tussen het klassieke model in de vorm van een mannetje (Alessandro M.: a 53) of vrouwtje (Anna G.: a 70) of het obermodel met de naam Papegaai (a 30).

Info: www.alessi.com

Meet uw body mass index. Een weegschaal doet veel meer dan uw gewicht bepalen. Ze kan bijvoorbeeld ook uw body mass index meten. Meer nog, bij de BaByliss Body Control voert u uw lichaamslengte in, uw leeftijd, geslacht en conditieniveau. Het toestel geeft uw gewicht, body mass index, conditiepeil, percentage vetmassa en hydratatie. Bovendien kan één weegschaal de gegevens van 10 personen opslaan. BaByliss Body Control: a 59,90

Oosterse badjas. Bij Rambagh vindt u allerlei mooie dingen uit het Verre Oosten. Wat dacht u ervan om uw goede oude kamerjas in te ruilen voor een echte kimono?

Kimono bij La Fiancée du Mekong

in 3 maten voor kinderen

en 1 maat voor volwassenen:

van a 29,95 tot 45,95

Romantiek in de lucht.

Theelichthoudertjes in verschillende kleuren zijn perfect voor de stemming (Mäkta, a 4,99 per stuk).

Voetverwenners. Niks is gezelliger dan bij een warm haardvuur te zitten met lekker warm schoeisel, zoals deze schattige vilten pantoffels met kerstvlokjes van Marc O’Polo. In warmrood, bruin en geel.

Richtprijs: a 39,90 per paar,

info: % 0800 66 77 25 37

Muziekjes en plaatjes. Met deze Samsung multimediaspeler kunt u zowel naar muziek luisteren als beelden of video’s bekijken en zelfs spelletjes spelen. De YP-T8 weegt maar 55 gram en beschikt ook over een FM-tuner

en een voice-recorder. Samsung YP-T8. Richtprijs: a 240 (512 MB), a 300 (1 Giga).

Stemmige hotels. Een mooi geschenkboek is Dubbel of Single van fotograaf Jan Dirckx. Hij trok naar 36 unieke hotels in beide landen. Het zijn meestal kleine familiehotels die een speciale sfeer uitstralen en die u doen wegdromen.

Dubbel of Single, mooie hotels in België en Nederland van Jan Dirckx, uitgeverij Het Bronzen Huis, a 29,50

Dieren aan het feest. Een pakje voor onze geliefde viervoeter mag ook niet ontbreken onder de kerstboom. Wat dacht u van een feestelijke mand, aangepast aan de kerstversiering? Helemaal open en plat is het een soort deken, maar je kunt de vier hoeken ook toevouwen zodat het een mand wordt met vier zachte zijwanden.

Bobby Multirelax in blauwrood en grijs: a 19,95. Bij Tom & Co.

Hallo, mister Spock. Handenvrij bellen in de wagen is verplicht, maar het kan nu ook met een draadloos oortje, zoals de Jabra BT500. Dat dingetje weegt slechts 19 gram en zit erg onopvallend achter uw oor weggestoken. U kunt de batterij opladen via een adapter en via de usb-poort van een computer, waardoor u er 8 uur mee kunt bellen en het oortje 240 uur stand-by blijft. U hebt wel een gsm met draadloze technologie (bluetooth) nodig. Jabra BT500, richtprijs: a 99

Wellness thuis. Yoaki tekent voor natuurlijke cosmetica zonder chemische ingrediënten. Dankzij de wellness-sets moet u niet naar een kuuroord verhuizen om er ten volle van te genieten.

Prijs: a67,50. Info: 056 44 05 88

Let op, geen thermosfles! De pedaalemmer van het merk Vipp dateert al van 1939 maar is meer dan ooit een klassieker. Nu lanceert het vermaarde merk een nieuw item, een zeepverdeler – geen thermosfles dus – die naar de originele naam Vipp 9 luistert. Het hebbedingetje is verkrijgbaar in wit, crèmekleur, zwart en metaalkleur. Vanaf 15 december: e 75. Info: www.vipp.dk

Er tussenuit. Met de cadeaubonnen van Weekendesk kunt u er even tussenuit. Er zijn 25 thema’s. Zo hebt u cadeaubons Wereldkeuken, voor een diner in een van de 29 geselecteerde restaurants, een bon Heerlijk logeren of Weekend Parijs. Daarnaast zijn er de klassiekers zoals ballonvaren, duo-valschermspringen, gastronomische weekends, eunologiestages, koken met chefs, een sauna voor 2 en kasteelweekends. Info:

www.weekenddesk.be en bij Connections, AS Adventure en Dreamland.

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content