Brussel viert 50 jaar Europa

Vanzelfsprekend wordt de vijftigste verjaardag van het verdrag van Rome – het prilste embryo van Europa- in de politieke hoofd-stad van de Unie met luister gevierd. Van het Atomium tot de Grote Markt: feest !

Het verdrag van Roma betekende de prille start van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) die, naast evidente economische motieven, ook tot doel had de Europese volkeren dichter bij elkaar te brengen. Logisch dat de vijftigste verjaardag van het verdrag passend wordt gevierd, het hele jaar door.

Verjaardagsconcert: 24 maart om 20.30 uur aan het Atomium.

Dit wordt een grote spektakelavond die zowel door de VRT als door de RTBF zal worden uitgezonden, met muziek, reportages, getuigenissen en een groot vuurwerk.

Brussel Europese hoofdstad: 23 tot 25 maart op 150 plaatsen in de stad. Een grote Europazoektocht die u langs een aantal belangrijke plaatsen leidt die meestal ontoegankelijk zijn voor het grote publiek zoals ambassades, Europese scholen, plaatsen van erediensten.... met als toemaatje een indrukwekkend aantal culturele en gastronomische animaties.

1001 muziekkoffers uit Zuid-Oost Europa: 13 en 14 april in het Paleis voor Schone Kunsten. Warme sfeer dankzij gevarieerde concerten van Balkanmuziek, van rap tot rock over traditionals.

Passa Porta, Europees festival van de literatuur: 20 tot 22 april. Auteurs uit heel Europa ontmoeten het Brusselse publiek. Met niet alleen aandacht voor de literatuur, maar ook voor theater, jazz en film.

Brussel viert Europa: 5 en 6 mei op de Grote Markt. Megaconcert naar aanleiding van het Irisfeest op “het mooiste plein ter wereld”, op de opendeurdag van de Europese instellingen.

Tentoonstellingen:

A Vision for Brussels tot 20 mei in het Paleis voor Schone Kunsten. Zet aan tot reflectie over Brussel via het werk van 14 filosofen, wetenschappers en architecten.

Euro Visions tot 1 juli in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Overzicht van het werk van stelt het werk van 10 Europese fotografen van het agentschap Magnum.

De Europese constructie en zijn beeld tot eind april in de Sint-Gorikshallen. Overloopt de geschiedenis van de constructie van de Europese Unie via originele gravures en diverse andere werken.

Leonardo da Vinci, the European Genius van augustus tot oktober in de basiliek van Koekelberg. Brengt hulde aan het werk van een uniek universeel genie!

Stedenbouw in de Europese wijk van mei tot september in het Luxemburgstation in Elsene. Brengt een overzicht van de evolutie van de Europese wijk van 1958 tot vandaag aan de hand van plans en maquettes.

Info over al deze initiatieven: 02 513 89 40 en www.brusselsinternational.be (klik op ‘2007, het jaar van Europa’). Info over Europalia: % 02 507 85 95 en www.europalia.be n

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content