Brussel swingt op de Jazz

Zin in een dagje/avondje uit in Brussel? En u wil een onbekend aspect van onze hoofdstad leren kennen? Dompel u dan onder in de rijke jazztraditie – Django Reinhardt en Toots Thielemans achterna.

Vrijdagavond. Jazzclub The Music Village tussen de Grote Markt en de Beurs is aardig volgelopen. De sfeer is knus, informeel en een tikje romantisch. Het rood-zwarte interieur is geïnspireerd op New Yorkse jazzclubs. Wie wil kan een stukje eten, alleen zijn de prijzen een stuk toegankelijker dan in New York. Aan de muur hangen portretten van jazzmuzikanten die hier al optraden. Vanavond wordt het kleine podium ingenomen door Mandy Games, een rondborstige Amerikaanse jazzzangeres met een warme stem die op en neer gaat in vrolijke improvisaties in de stijl van Miles Davis. Het publiek komt hier om te genieten en het who’s who van het Belgische jazzwereldje laat zich er graag zien. Zo spot ik Bart De Nolf, al 17 jaar de vaste contrabassist van Toots Thielemans, en jazzfotograaf Jos Knaepen. Toots himself komt hier nu en dan oudejaar vieren.

Al sinds 1920

Brussel heeft een rijke, maar bij velen onbekende, jazztraditie. Bijna 94 jaar terug (op 24 januari 1920) zag de stad haar eerste jazzconcert in de inmiddels verdwenen variététempel Alhambra. Om die traditie te ontdekken, volg ik het door Visit Brussels uitgestippelde wandelparcours Sized For Jazz. Het start aan Bozar en loopt via de Zavel en de Marollen naar de omgeving van de Grote Markt en Sint-Katelijne. Het eindigt in Roskam, een bruin café aan de Vlaamsesteenweg, met jazzconcerten op zondagavond. Het is een goed idee om deze wandeling in de namiddag te doen (bij voorkeur op vrijdag of in het weekend) en dan één van de locaties langs het parcours uit te kiezen voor live jazz ’s avonds.

In Bozar, de eerste halte, hebben alle grote namen uit de jazzgeschiedenis ooit opgetreden. Wat verder, op de Kunstberg, wacht een grote metalen oorschelp. Het kunstwerk stond ooit op Expo ’58 en herinnert aan de optredens daar van Benny Goodman. We staan nu aan het Muziekinstrumentenmuseum – een aanrader als de sax uw favoriete jazzinstrument is. Dit art nouveau-gebouw telt een fraaie collectie saxofoons en in februari start hier ExpoSax200, een tentoonstelling naar aanleiding van het 200ste geboortejaar van Adolphe Sax, de Belgische uitvinder van de saxofoon.

Liever op vinyl

Aan de Zavel stappen we speciaalzaak Ut Pictura Musica binnen voor een mooie keuze aan jazz cd’s. Toch blijkt de echte liefhebber vooral naar jazz op vinylplaten te luisteren. Die vindt u op het parcours in winkels als Veals & Geeks (Lievevrouwbroersstraat), The Collector (Beursstraat) en Hors Série (Zuidstraat).

We lopen de Marollen in, de roots van onze Jean Toots Thielemans. Aan de trappen van de Kandelaarstraat staat hij afgebeeld op een muurfresco. Zijn geboortehuis aan de Hoogstraat 241 valt tegen. Daar is nog alleen een banale gevel te zien. En zeggen dat het hier ooit geweldig swingde in volkscafé ’t Trapken Af van Toots’ ouders. Het verhaal wil dat Jean hier als kleuter van vijf al accordeon speelde voor de stamgasten.

Eerst shoppen, dan jazz

Ons parcours keert nu terug naar hartje Brussel. In een straal van 500 m vindt u hier bars, cafés en clubs waar u uw tocht ’s avonds kunt afsluiten met live jazz. In The Music Village bijvoorbeeld. Maar ook in de kelder van Le Cercle des Voyageurs of in café Bonnefooi. Een heel speciale locatie is Recyclart in het voormalige station Brussel-Kapellekerk. Het oude stations- buffet vormt thans dé locatie voor alternatieve jazz en undergroundmuziek. Twee belangrijke jazzclubs liggen buiten ons parcours: de Sounds Jazz Club in Elsene en Jazz Station in Sint-Joost-ten-Node. Nog twee tips: een toffe plek voor een drankje onderweg is de kleine koffiebar Moka in de Rijkeklarenstraat. Achter de toog draait een retropick-up vinyljazzplaten.

Doet u de wandeling op zaterdag, zorg dan dat u om 17 uur in het legendarische café L’Archiduc in de Dansaertstraat bent. Ooit maakte een uitbater van dit kunstenaarscafé deel uit van het orkestje dat in 1927 de eerste Belgische jazzplaat opnam. Tegenwoordig start hier elke zaterdag Aftershoppingjazz, een gratis concert dat bedoeld is als eindpunt voor het shoppende volk. Ook ’s avonds kunt u hier terecht voor knappe live jazz, maar dan is de toegang betalend. Let hier zeker op het publiek. En denk dan aan de uitspraak van Miles Davis: “For me music and life are all about style“.

Ludo Hugaerts – Foto’s Frank Bahnmüller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content