Brussel en Amsterdam in de ban van de art nouveau

De art nouveau is deze herfst twee keer aan het feest. De mooiste huizen van Brussel tonen niet alleen hun prachtige gevels maar ze onthullen ook hun fascinerende interieurs. En in Amsterdam worden schitterende art-nouveauobjecten van de laatste Russische tsaren tentoongesteld.

Brussel, ten voeten uit

Deze vierde editie van de art-nouveaubiënnale legt de nadruk op de diverse Europese invloeden waaraan deze kunststrekking onderhevig was en op de architecturale geschiedenis van Brussel. Elk weekend van oktober wordt één wijk van de hoofdstad belicht, telkens met een specifiek thema.

Op 6 en 7 oktober: De oorsprong van de art nouveau, in de Louizawijk in Sint-Gillis.

Op 13 en 14 oktober: De bloei van de art nouveau, in Schaarbeek en het noorden van Brussel.

Op 20 en 21 oktober: De vindingrijkheid van de art nouveau, in Etterbeek en aan de vijvers van Elsene.

Op 27 en 28 oktober: Diverse facetten van de art nouveau, in het centrum van de stad, de Marollen en Sint-Joost-ten-Node.

Ter gelegenheid van de biënnale zullen diverse huizen uitzonderlijk hun deuren openen voor het publiek (op aanvraag) zoals het herenhuis Max Hallet aan de Louizalaan, bijvoorbeeld. Er worden gegidste wandelingen, fietstochten en busritten georganiseerd. Tijdens de weekends zijn er ook animaties en conferenties voorzien.

Art-nouveaubiënnale 2007. Wandelingen: van a 8 tot a 12. Huisbezoeken met een pas voor één weekend: a 12, voor vier weekends: a 35. Info: Voir et Dire Bruxelles, Munthofstraat 120, 1060 Brussel, % 02 534 68 00 en

www.voiretdirebruxelles.be

Rusland, de laatste tsaren

De prestigieuze tentoonstelling in Amsterdam spitst zich vooral toe op de officiële geschenken van Frankrijk aan de Russische tsaren. De nieuwe Franse kunst kon in Rusland op veel sympathie rekenen en de Russische kunstenaars ontwierpen dan ook meteen een eigen variatie op de art-nouveaustijl. Er zijn prachtige stukken te zien die aantonen hoezeer tsaren Alexander III en Nicolas II geboeid waren door de art nouveau: glaswerk van Gallé en Daum, porseleinen vazen van de fabriek van Sèvres, wandtapijten van het atelier van Gobelin, decoratieve objecten van Fabergé... Kortom, een vuurwerk van prachtige kunst!

Art nouveau in de Hermitage, Nieuwe Herengracht 14, Amsterdam. Van 13 oktober tot 5 mei 2008, dagelijks van 10 tot 17 uur. Toegang: a 7. Info: % 00 31 20 530 87 51

en www.hermitage.nl

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content