Bruinen op maat

Gedaan met de zelfbruiners die u een oranje teint en een luipaardenhuid bezorgen. Als u de juiste producten op de correcte manier aanbrengt en perfect doseert, dan is een verbluffend resultaat gegarandeerd. Bij om ’t even welk huidtype!

De nieuwe zelfbruiners bezorgen ons het hele jaar door een gezonde teint en geven ons een kleurtje vanaf de eerste vakantiedag. Op de koop toe hebben ze een verzorgende werking, dankzij hun cocktails van vitamines C en E, essentiële oliën, planten- en vruchtenextracten (in de zelfbruiner voor gelaat en lichaam van Yonka), karamel, citroen en glycerol (in de Eau Fraîcheur Ensoleillante voor het gezicht van Lancôme).

Hoe werkt het?

Het belangrijkste zelfbruinende bestanddeel is DHA (dihydroxyaceton) dat volledig onschadelijk is en reageert met de aminozuren uit de bovenlagen van de opperhuid. In 1 à 2 uur zorgt dit DHA voor een kleuring van de huid, een proces dat een beetje vergelijkbaar is met een geschilde appel die in contact komt met licht en lucht. Soms is een tweede actief bestanddeel toegevoegd, Erythrulose, dat de bruinende werking met een zekere vertraging (20 à 24 uur) overneemt, zodat de kleur langer behouden blijft. Dit is met name het geval bij Soleil sans soleil, de efficiënte zelfbruiner voor het lichaam van Sisley.

Goed om te weten! De concentratie van DHA varieert van 2,5 à 3 % voor bleke huidtypes, tot 5 % voor de eerder donkere. Als het huidtype of het percentage niet is aangeduid op de flacon, doe dan eerst een test op uw lichaam!

De huid voorbereiden

Om een homogeen en duurzaam effect te bereiken, scrubben we de dode huidcellen en ruwheden weg, want daarop blijft de zelfbruiner kleven. Daarnaast bestaan er ook zelfbruiners die de huid voorbereiden. Phytomer bracht een gel op de markt waarin de DHA wordt geassocieerd met Oligomer, een concentraat van water, en met Cytoprotectine, dat de melanocyten doet aangroeien en een enzyme stimuleert dat melanine aanmaakt. Stendahl bracht Varese op de markt dat de huid zobeschermt tegen veroudering en voorbereidt op de zon en daarna het gebruinde effect nog langer laat duren. Voor een gebruinde huid in minder dan 5 dagen.

Goed om te weten! Een droge huid verdient extra hydratering, vooral de ellebogen, knieën, enkels, tenen en vingers.

Correct aanbrengen

In het begin is het niet evident om de zelfbruiner op een perfecte manier aan te brengen. Dit zijn de regels.

1. Scrub en hydrateer de huid eerst en masseer met cirkelvormige bewegingen.

2. Om een zachter bruin te verkrijgen en om het aanbrengen te vergemakkelijken, kunt u de zelfbruiner mengen met een bodymelk of een gezichtcrème. Voor de rug en de achterkant van de benen gebruikt u een multipositionsspray.

3. De ruwe zones (ellebogen, knieën) tamponneert u met een nat washandje.

4. Was uw handen en neem geen douche binnen het uur.

Goed om te weten! Ideaal voor het gelaat is, de zelfbruiner aan te brengen met een dotje watten: Eau Fraîcheur Ensoleillante van Lancôme en Eau Lactée Autobronzante van Clarins.

Uw teint behouden

Het effect blijft vijf dagen, zowel op het gezicht als op het lichaam. Voor een intenser effect kunt u het product enkele dagen later nogmaals aanbrengen. De huidige tendens is de zelfbruiner aan te passen aan het specifieke huidtype, zoals in de lijn Soleil Identité van Chanel: te verkrijgen voor vier huidstypes, van licht tot donker.

Goed om te weten! Indien de zelfbruiner een beschermingsfactor bevat (doorgaans van 4 tot 8), is deze slechts werkzaam gedurende 2 uur nadat hij is aangebracht. n

Info: in de parfumerie – Nivea in de warenhuizen – Innéov en Oenobiol in de apotheek – Phytomer 02 244 93 23 – Régénérance in exclusieve parfumeriezaken – Superfit: www.superfit.be

Virginie Draelants

Partner Content