Brugge ademt chocolade

Zin in een chocoladewandeling? In een hapje van kreeft met originechocolade? Of liever een chocoladescrub voor uw huid? En waarom niet eens zelf chocoladedrank maken zoals de Maya’s? In Brugge zijn ze een maand lang chocoladegek.

Ludo Hugaerts

In Brugge konden ze het zelf niet geloven toen ze telden hoeveel gespecialiseerde chocoladezaken de binnenstad telt: 52, waarvan 5 artisanale chocolatiers en conceptstores. Dit moet één van de hoogste concentraties ter wereld zijn. De massa toeristen die Belgian chocolates wil kopen, is daar natuurlijk niet vreemd aan. Voeg daar nog het chocolademuseum Choco-Story aan toe en u begrijpt dat Brugge een levend chocoladelaboratorium is geworden.

Met rode biet of met hertenkalf?

Om ons daarvan te overtuigen organiseert de stad van 6 november tot 8 december Choc’In, een evenement dat ons chocolade op originele manieren wil doen beleven. Zo bieden 14 bekende chefs van Brugse toprestaurants gedurende die maand een meergangen chocolademenu aan, waarmee ze willen bewijzen dat chocoladetoetsen (vooral dan de bittere) prima passen in hartige en zeer eigentijdse hapjes. Driesterrenchef Geert Van Hecke (De Karmeliet) maakt onder meer nootjes van hertenkalf in een korst van peper en chocolade. Op het menu van Kristof Deprez (De Mangerie) zien we kreeft met Caribische Mojo, pittige mangocoulis en parels van originechocolade uit Peru. Olivier Moballiu (La Tâche) laat proeven van een sorbet van rode biet met een praline van ganzenlever en donkere chocolade uit Oeganda. De prijs van deze ontdekkingsmenu’s varieert naargelang het restaurant van euro 29 tot euro 100 (exclusief dranken).

Onder een chocolademasker

Al eens genoten van een chocoladegezichtsmasker? Een warme chocoladepakking op de rug of een gelaatsmassage met cacaoboter? Wellicht het meest originele onderdeel van Choc’In is het thema wellness en chocolade. Vijf schoonheidsinstituten en wellnesscentra bieden schoonheidsbehandelingen of arrangementen met chocolade en cacaoboter aan. Dat kan een sauna zijn gevolgd door een chocoladerugmassage of een massage met chocoladeolie. Soms kan de schoonheidskuur gecombineerd worden met chocolade- drankjes en -hapjes of zelfs met een verblijf in een bed & breakfast. De prijzen gaan van euro 65 voor een chocolademasker tot euro 269 voor een totaalarrangement met één overnachting en ontbijt.

Voor deze behandelingen wordt vloeibare chocolade of smeuïge cacaoboter met een kwast op het lichaam aangebracht. Vies? “Helemaal niet”, horen we van een schoonheidsspecialiste. “Eerst en vooral ruikt het lekker en ten tweede is chocolade een weldaad voor de huid. Goede chocolade bevat antioxidanten (vooral polyfenolen) die de huid beschermen tegen vrije radicalen en de veroudering afremmen. Chocolade voedt onze huid ook. Je zou verwonderd zijn in hoeveel cosmetica cacaoboter of chocolade gebruikt wordt!”

Straten vol chocolade

Wie de chocolademaand wat actiever wil beleven, kan meelopen met Choc! Around the Clock. Dat is een geleide wandeling van twee uur door de binnenstad langs de meest toonaangevende chocolatiers. Op die manier kunnen we Brugge in de herfst combineren met proevertjes en warme chocolademelk als afsluiter.

De chocoladeparadijzen vinden we vooral in de Katelijnestraat, de Mariastraat, het Simon Stevinplein en de Wijngaardstraat. Voor de pralines van Chocolaterie Depla (Maria- straat) stonden de Chinezen vorig jaar uren aan te schuiven in het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling van Shanghai. Bovenop de winkel prijkt dan ook de slogan Life is like a box of chocolates. Bij Sukerbuyc (Katelijnestraat) zijn zichten van Brugge uitgevoerd in chocolade, maar ook de doos waarin ze verpakt zijn is eetbaar. In The Old Chocolade House (Mariastraat) kunnen we zelf onze chocolademelk bereiden: we krijgen een kannetje warme melk, honing en een keuze uit chocoladesoorten die we zelf in de melk laten smelten. En bij Chocolaterie ’t Begijntje (Wijngaardstraat) is het moeilijk weerstaan aan de begijntjes van chocolade en marsepein in verschillende combinaties en smaken.

Strak of high?

Op het Simon Stevinplein wachten twee topchocolatiers met elk een eigen stijl. Stephan Dumon moet het hebben van heel strakke creaties in een minimalistisch decor. Hier kunnen we proeven van een chocodip: warme melk waarin we chocoladesticks in verschillende trendy smaken dippen. Uitbundiger gaat het eraan toe bij Dominique Persoone (The Chocolate Line). Hij is de man die af en toe voor een paar weken naar Centraal- of Zuid-Amerika verdwijnt op zoek naar onbekende cacaosoorten. Zijn boek Cacao werd vorig jaar bekroond met de prijs voor het beste chocoladeboek ter wereld. Hij is bezeten van originechocolades en creëerde een eigen chocoladelipstick. Voor Charlie Watts en Ron Wood van de Rolling Stones bedacht hij de chocolate shooter, een apparaatje om cacao te snuiven en volledig legaal high te worden.

Terug naar de Maja’s

Wie het nog actiever wil, kan in het chocolademuseum Choco-Story een workshop volgen. In een groepje van maximaal twaalf personen leren we hier onder leiding van een chocolatier chocoladedrank maken van verse cacaobonen. Onder meer op de manier waarop de Maya’s ooit hun godendrank brouwden. Die Maya’s hadden nog geen mixer, het is dus handwerk! We halen de bonen uit de bast en roosteren ze dan in een roosterpan (het roosteren geeft de smaak). We pellen de bonen en in een brede, natuurstenen vijzel masseren we ze met een rol tot cacaoboter. Die boter overgieten we met warm water (géén melk). We voegen nog andere ingrediënten toe: wat maïsmeel, een met de vijzel vermalen vanillestokje, rietsuiker, kaneel, kruidnagel, chilipoeder, anijs, grofgestampte hazelnoten en wat achiotepasta (een rode specerij uit Zuid-Amerika). Daarna brengen we met een schuimklopper zuurstof in de drank. Wanneer we dan eindelijk mogen drinken, proeven we een drank die helemaal niet aan chocolademelk doet denken. Hij smaakt eerder bitter – maar wat een kracht! Een vloeibare energiestoot die je minuten later nog proeft.

Naar het schijnt heeft chocolade ook lustopwekkende eigenschappen. Als dat waar is, belooft Brugge ons deze maand veel orgasmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content