Het Openluchtmuseum Bokrijk lijkt zo weggelopen uit een schilderij van Bruegel.

Bruegelfeest!

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat schilder Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) overleed. Openluchtmuseum Bokrijk in Genk leidt je binnen in zijn 16de-eeuwse leefwereld. Het is een van de vele evenementen in dit Bruegeljaar.

Bokrijk bezit dan wel geen schilderijen van Bruegel, tal van gebouwen en voorwerpen lijken er zo uit weggeplukt. Toen het in 1958 de deuren opende, was Bokrijk trouwens geïnspireerd op de landschappen en boerentaferelen van de 16de-eeuwse schilder. Een speciale route brengt je nu langs elf plekken die vertellen wie Bruegel was en hoe hij werkte.

In de Dwarse Schuur bijvoorbeeld zie je hoe de schilder verschillende landschappen en indrukken samenbalde tot één sterke compositie. Ook Bokrijk is op zo’n manier samengesteld. Dat wordt duidelijk in de replica van Bruegels schilderijenreeks De Maanden die je op deze plaats kan bewonderen. Eén van de zes schilderijen is al eeuwen spoorloos. Kunstenaar Frits Jeuris creëerde met zijn installatie The Lost Season een Bruegeliaans landschap dat het ontbrekende werk vervangt. In het bekende schilderij Kinderspelen bracht Bruegel het plezier van meer dan 200 spelende kinderen in beeld. In de grote Speelschuur en -tuin in Bokrijk kan je je zelf wagen aan 37 van die oude volkssporten en -spelen, zoals bikkelen, steltlopen en hoepelen.

Het parcours eindigt in de Bergschuur en voert je naar (een replica van) het bekende schilderij De strijd tussen Carnaval en Vasten. Dit is een rijk bevolkt werk waar tal van objecten, figuren en rituelen uit de tijd van Bruegel op te zien zijn. Je stapt op het einde van het parcours letterlijk in dit schilderij binnen en wordt zelf één van de figuranten. Het werk vormt ook de spil van de Bruegelgame. Want je kan het hele parcours gamend afleggen met een virtuele hoed. Bokrijk mag dan al het leven uit lang vervlogen tijden oproepen, het gaat mee met zijn tijd.

Bruegelparcours en Bruegelgame. 6/4 tot 20/10 in het Openluchtmuseum Bokrijk, Genk. Di-zo, 10 tot 18 uur. 12,50 euro. www.dewereldvanbruegel.be

Kinderspelen, Bruegel, 1560
Kinderspelen, Bruegel, 1560

En verder

Pieter Bruegel woonde in Brussel en schilderde in het Pajottenland. In deze regio hebben dan ook tal van evenementen plaats. Wij pikken er enkele uit.

Bruegelprenten

Bozar pakt uit met een reeks prenten uit de tijd van Bruegel. De prentproductie nam in de 16de eeuw een hoge vlucht dankzij de boekdrukkunst.

Prenten in de eeuw van Bruegel. Nog tot 23/6 in Bozar, Brussel. www.bozar.be

Bruegels invloed

Pieter Bruegel heeft invloed uitgeoefend op latere kunstenaars zoals James Ensor en Constant Permeke, maar ook op hedendaagse kunstenaars. Deze laatsten herinterpreteren zijn werk in het Kasteel van Gaasbeek.

Feast of fools, 7/4 tot 28/7 in Kasteel van Gaasbeek. www.feastoffools.be

Bruegellandschap

Openluchttentoonstelling in het Pajottenland, waar Bruegel zijn landschappen schilderde. Met vijftien realisaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten.

De blik van Bruegel. 7/4 tot 31/10 in Dilbeek. www.bruegelseye.be

Door een virtuele bril

Een 360°-projectie dompelt je onder in schilderijen van Bruegel. Je wandelt tussen het leger van Dulle Griet en dobbert mee op een schip aan de voet van de Toren van Babel.

Beyond Bruegel, 6/4 tot 31/1/2020 in het Dynastiegebouw, Brussel. www.beyondbruegel.be Een volledig overzicht van de activiteiten rond Bruegel 2019 vind je op www.visitflanders.com/nl/thema-s/kunsten-en-erfgoed/vlaamse-meesters/pieter-bruegel-de-oude

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content