© WIM KEMPENAERS

Broeder Guy is kruidenexpert

Zijn dag begint om 5.40 uur, in de voormiddag is er het tuinwerk, in de namiddag wacht het kruidenlab, een wandeling met hond Rommeke en daarna krijgt de Heer zijn aandacht in de eucharistie en vespers. Eigenlijk heeft broeder Guy Van Leemput (65) in de Norbertijnerabdij van Postel het beste van twee werelden gevonden: hij is dicht bij de aarde in zijn kruidentuin en als geestelijke heeft hij contact met hierboven.

Dat een boerenzoon zich tot de landbouw in de abdij voelde aangetrokken, was vanzelfsprekend. “Ik ben aan mijn priesteropleiding begonnen, maar ik besefte al snel dat mijn roeping elders lag”, vertelt hij. “Begin deze eeuw maakte de landbouw een crisis door en overal werd gezocht naar alternatieven. In 2000 ben ik zonder enige ervaring met kruiden begonnen. Aanvankelijk bleef het bij klassiekers zoals salie en peterselie, maar nadat ik mijn diploma van herborist had gehaald, ben ik me gaan specialiseren in medicinale kruiden en kruidenverwerking.”

Nu kweekt broeder Guy in Postel op een halve hectare een 300-tal soorten uit alle streken van de wereld en wint hij zelf de zaden. “In ons eigen lab worden die verwerkt tot allerlei producten, gaande van tincturen met een specifieke werking, tot crèmes, zeep, siroop en likeuren. Geregeld brengen we ook iets nieuws op de markt. Zo produceren we nu gekonfijte gember, een snoepje dat helpt tegen wagenziekte.”

“Je moet weten waarmee je bezig bent”, waarschuwt broeder Guy. “Sommige kruiden zijn ronduit gevaarlijk. Onlangs werd iemand vermoord met de zaden van de wonderboom. Wij hebben die ook, maar mogen die niet op de markt brengen.” De klimaatwijziging laat zich ook in Postel voelen. “De droogte en de hitte van de laatste jaren baren me zorgen. De meeste kruiden hebben het overleefd, maar je merkt wel dat de kwaliteit van een aantal zaden afneemt.” Toch blijft hij optimistisch. “De toestand is ernstig maar niet hopeloos”, zegt hij. “Een aantal jaren geleden was de zure regen een hot item, nu spreekt er bijna niemand meer over. Het klimaat moet mondiaal worden aangepakt en dan komt er wel een oplossing.”

www.abdijpostel.be

kruiden@abdijpostel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content