Briljante investeringen?

‘Diamonds are forever’ zegt de beroemdste reclameslogan aller tijden. Maar de ene diamant is de andere niet. Afhankelijk van zijn gewicht en zijn kwaliteit kan een steentje miljoenen waard zijn... of slechts enkele euro’s. Hoe briljant is dat, zo’n belegging in diamanten?

Golden Jubilee, Star of Africa, Orlov, Koh-I-Noor: al die legendarische stenen zijn ooit een bron geweest van menselijke hartstochten, van moord en intriges, soms zelfs van spanningen tussen staten. Diamanten doen dromen... als ze groot zijn, en mooi, en duur.

Kwartet in C majeur

Een diamant wordt beoordeeld volgens vier criteria, uitgedrukt met Engelse termen die allemaal met een C beginnen: de 4 C. Want ook al is Antwerpen het belangrijkste wereldcentrum van de diamanthandel, de vakwereld spreekt Engels en rekent in dollars.

n Carat = het gewicht. De basiseenheid, het karaat, komt overeen met 1/5de van een gram.

n Cut = de slijpvorm. De meeste diamanten worden in briljant geslepen, een klassieke vorm met 58 facetten die de steen een optimale schittering geeft. Er bestaan echter ook andere vormen: marquise, hart, peer, ruit, smaragd,...

Let op! Deze vormen zijn geen fantasietjes. Door de oorspronkelijke vorm van de steen zo dicht mogelijk te benaderen, wordt het verlies bij het slijpen zoveel mogelijk beperkt.

n Color = de kleur. Een diamant is meer waard naarmate hij ‘witter’ – lees: transparanter – is. De beste kwaliteit wordt aangeduid met de letter D. Daarna komen E en F terwijl G en H nog altijd bij de witte stenen horen. Hoe geler de kleur, hoe lager de waarde in principe wordt.

Let op! Een diamant met een sterke gele kleur is dan weer méér waard, gewoon omdat een felle kleur zeldzaam is. Nog schaarser zijn roze, blauwe en vooral rode diamanten. Een heel zeldzame rode diamant kan 100 keer meer waard zijn dan een witte met hetzelfde gewicht!

n Clarity = de zuiverheid. De meeste diamanten bevatten onzuiverheden, die zichtbaar zijn door de transparantie van de steen. Zuivere diamanten krijgen de kwaliteitsgraad IF: ze vertonen geen onzuiverheden, zelfs niet onder een loep die 10 x vergroot. Daarna komen de kwaliteiten VVS1 en VVS2, gevolgd door VS1 en VS2, SI 1 en SI 2.

Let op! Deze kwalificaties gelden alleen voor stenen van minstens 0,5 karaat. Voor briljantjes worden ze niet gebruikt.

Gewicht en prijs

De zeldzaamheid van een diamant gaat samen met zijn gewicht. Een diamant van 1 karaat van de beste kwaliteit is momenteel ongeveer 17.000 dollar (euro 14.000) waard, plus belastingen. Een steen van 2 karaat kost meer dan 60.000 dollar (euro 49.000), dus bijna het dubbele per karaat. Omgekeerd is een diamant van 0,5 karaat minder dan de helft waard per karaat. De briljantjes die voor juwelen worden gebruikt, kosten de vakman minder dan 1.000 dollar per karaat. Voor briljantjes van matige kwaliteit wordt soms zelfs minder dan 200 dollar per karaat betaald, dus maar enkele euro’s per steentje!

Een goede belegging?

Zijn diamanten in de vorm van juwelen een interessante belegging? Er valt op zijn minst aan te twijfelen. Als het juweel bezet is met stenen van courante kwaliteit, vormen het arbeidsloon en de winstmarge van de juwelier een groot deel van de aankoopprijs. Als u het zou verkopen, zou u misschien maar de helft terugkrijgen van wat u hebt betaald. In de optiek van een belegging beperkt u zich dus maar beter tot de diamant. Een beleggingsdiamant moet trouwens een wereldwijd erkend certificaat hebben: het Amerikaanse GIA of het Belgische HRD. Weiger alle andere!

Hoe zijn de prijzen geëvolueerd? In de jaren negentig bleven ze min of meer stabiel maar in de afgelopen jaren zijn ze flink gestegen, althans in dollar. In euro is de stijging nog niet heel spectaculair. De diamantprijs schommelt samen met de goudprijs, en dat kan zowel positief als negatief uitdraaien. Zo verdrievoudigde de prijs in 1979 maar in 1981 was die stijging weer helemaal ongedaan gemaakt!

Diamant is dus als goud: hij stijgt misschien in waarde, maar niets is zeker... n

A Guy Legrand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content