Brilglazen tegen vermoeide ogen

Zelfs als u helemaal geen bril nodig heeft om goed te kunnen zien, kunt u toch baat hebben bij de anti-vermoeidheidsglazen van Varilux. Eindredacteur Serge test of ze een oplossing zijn voor zijn overbelaste, geteisterde ogen en hoofd.

Zo’n vijftien jaar heb ik probleemloos contactlenzen gedragen, maar na de verhuis van de redactie naar een gebouw met airco moest ik al gauw beginnen brillen. Gelukkig is mijn bijziendheid niet verder geëvolueerd, zodat ik op mijn 45ste nog altijd maar op -1,75 zit voor elk oog. Waar ik wel almaar meer last van heb, zijn aanpassingsmoeilijkheden. Als eindredacteur herlees en corrigeer ik dagen aan een stuk teksten, zowel op papier als op het computerscherm. Zonder bril kan ik niet op het scherm lezen, maar als ik een tekst op papier nalees, stoort die bril me. Resultaat? Ik zet voortdurend die bril op en af en als ik ’s avonds naar huis ga heb ik geïrriteerde en vermoeide ogen, soms ook hoofdpijn.

Computerprobleem

“70 tot 75 % van de mensen die voortdurend met een computer werken, heeft last van dergelijke gezichtstoornissen”, knikt optometrist Tom Evens van Varilux. “Die visuele vermoeidheid ontstaat dan in der eerste plaats door het voortdurend veranderen van afstand, waarbij de ogen vermoeid omdat ze zich telkens weer moeten aanpassen. Maar er spelen nog meer factoren een rol. Ogen krijgen vaak te weinig traanvocht, omdat men minder knippert bij het kijken naar een beeldscherm. Stress, airco en slechte verlichting kunnen dat nog verder in de hand werken.”

Essilor, producent van de Varilux-brillenglazen, heeft speciaal voor de steeds groter wordende groep mensen met visuele vermoeidheidsverschijnselen brillenglazen ontwikkeld, die het probleem moeten tegengaan. “Het geheim zit hem in een lichte sterkte-aanpassing onderaan het glas. Die biedt het oog een extra steuntje bij het aanpassen, de accommodatie zal daardoor minder inspannend zijn en makkelijker vol te houden”, verklaart Tom Evens.

Ontspiegeling

Een hele hoop metingen met gloednieuwe computerapparatuur is nodig om me van Anti-Fatigueglazen te voorzien. Niet alleen mijn oogsterkte wordt onder de loep genomen, ook mijn gezichtsveld en de positie van mijn pupillen wordt berekend. Daarna worden de glazen geslepen en aan mijn montuur aangepast. Ze hebben naast hun anti-vermoeidheidseigenschappen ook nog een anti-reflecterende bewerking gekregen, die alle ongewenste weerkaatsingen wegwerkt, en een toplaag die ervoor zorgt dat vuil geen vat krijgt op de brillenglazen. Superhandig, want met een veeg van een droog microvezeldoekje ’s ochtends zijn ze een hele dag schoon.

“Verwacht geen onmiddellijke spectaculaire verbetering”, had de optometrist gewaarschuwd en als ik me de volgende ochtend voor de computer installeer, merk ik inderdaad geen verschil met mijn gewone brillenglazen. Maar na verscheidene dagen dagelijks gebruik, begin ik een en ander te beseffen. Ik wrijf niet langer om de tien minuten in mijn ogen en ik heb almaar minder de neiging om mijn bril op- en af te zetten. Als ik ’s avonds van achter de computer kom, voelen mijn ogen niet langer hard aan en ook de hoofdpijn is gevoelig verminderd. Conclusie: het wérkt!

Prijs

Varilux Anti-Fatigue brillenglazen kosten euro 141 per stuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content