Breiwerk ontrafeld

Het breiwerk is terug, en hoe! Het Modemuseum in Antwerpen ontrafelt de rijkdom en de diversiteit van tricot in de haute couture en... breit er een interessante tentoonstelling omheen.

Elegantie rijmt vandaag met comfort en wie comfort zegt, denkt breigoed. In de tentoonstelling Ontrafel. Tricot in de Mode presenteren het Modemuseum (MoMu) en Woolmark topstukken uit de meest prestigieuze kleding- en accessoirescollecties. Schiaparelli, Patou, Cardin en Chanel, om er maar enkele noemen. Het zijn namen die zowel verfijning als nonchalance oproepen.

Eerst bezorgde Gabrielle Chanel het marinetruitje een groot deel van zijn adelbrieven (en de mannenmode volgde prompt). Later – en tot vandaag toe – brachten en brengen weer andere dames het breiwerk op het voorplan: de Britse Viviane Westwood viert er haar creativiteit in bot, Sonia Rykiel maakt van haar truien meesterstukken, Missoni combineert Italiaanse charme met kleuren en motieven die zo typisch zijn dat ze een handelsmerk zijn geworden.

Vernieuwend én klassiek

Ook de allergrootste ontwerpers laten zich inspireren door tricot. Ze maken er kledingstukken mee die even uniek zijn als functioneel. En die inspiratie blijft borrelen doorheen de tijd, zoals de bezoekers van deze tentoonstelling uitvoerig kunnen vaststellen. Mythische stukken zoals de embleemmodellen van de grote modehuizen, Belgische én internationale, rivaliseren met creaties van vernieuwende ontwerpers zoals de Zweedse Sandra Backlund (elke creatie is een kunstwerk), Kevin Kramp (oversizede volumes gecombineerd met luxueuze materialen) of Mark Fast (opengewerkte jurken). En in de gangen van het museum waart nog de geest van de overleden Alexander McQueen.

Breikunst

Wie dit parcours doorheen het hart van het tricot volgt, krijgt niet de kans om te vergeten dat hij of zij in Antwerpen is, het nest en de habitat van zoveel illustere ontwerpers. Ann Salens is een van de pioniers van de Belgische mode en ze maakte op het einde van de jaren zestig al furore met haar fijne haakwerkjes. Christian Wijnants speelt met breiwerk door gekleurde motieven en elegante jacquard uit te werken. En de avant-gardemodellen van Maison Martin Margiela zoeken het evenwicht tussen classicisme, originaliteit en mysterie. Al deze topontwerpers tonen met verve aan dat het kunstige breiwerk van vandaag haast niets meer te maken heeft met de simpele (maar warme) wintertrui van weleer.

Ontrafel. Tricot in de Mode. Momu, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen. Van 16/3 tot 14/8. Van di tot zo van 10 tot 18 uur. Toegang: euro 7 (55+: euro 5). Info: % 03 470 27 70 en www.momu.be

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content