Boost je immuniteit

In de herfst kan ons afweersysteem een extra duwtje in de rug best gebruiken. Evenwichtige voeding staat voorop maar ook medicinale planten en probiotica kunnen voor een opsteker zorgen.

Een sterk natuurlijk afweersysteem is een must voor wie de komende maanden niet meteen geveld wil raken door verkoudheden. Of om weer op krachten te komen na een zware stressperiode. Hoe meer je afweer in balans is, hoe sterker je lichaam gewapend is tegen allerhande infecties. Omgekeerd kunnen fenomenen zoals terugkerende verkoudheden, aanhoudende vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of schimmelinfecties alarmsignalen zijn voor een verzwakte immuniteit. “Naast een evenwichtige voeding, kunnen medicinale planten een belangrijke rol spelen. Onder de vorm van thee, ampullen of tabletten. Op voorwaarde dat je ze correct gebruikt en dat je rekening houdt met eventuele contraindicaties”, waarschuwt apotheker Cathérine Legrand.

Probiotica

Wat? Een groot deel van je immuuncellen bevinden zich in je darmflora. Een gezonde darmflora is dan ook een must. Probiotica, voedingsmiddelen of supplementen die bepaalde micro-organismen bevatten, hebben een gunstig effect op de goede darmbacteriën. Probiotica zijn bedoeld als aanvulling op gezonde voeding.

Hoe gebruiken? Tijdens de wintermaanden één capsule probiotica per dag.

Acerola

Wat? De West-Indische kers of Barbadoskers is een super vitamine C-bom: 100 gram bessen is goed voor 1.500 mg van deze vitamines. Eenzelfde hoeveelheid sinaasappel bevat 70 mg vitamine C. Ook andere vitamines en mineralen zijn in mindere mate aanwezig in acerola, zoals vitamine B, calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer. In Zuid-Amerikaanse landen waar deze zuursmakende kers groeit, wordt ze vers gegeten of als sap/siroop gedronken bij verkoudheden en griep. Vitamine C is een belangrijke versterker van je afweersysteem. Bij keelpijn wordt er met het sap ook gegorgeld. Daarnaast wordt de acerola ook verwerkt in tal van voedingssupplementen. Acerolasupplementen worden ook aanbevolen bij ernstige vermoeidheid, stress, burn-out of na zware sportinspanningen.

Hoe gebruiken? Bij ons groeit deze boom niet, dus ben je overwegend aangewezen op supplementen. De aanbevolen maximale dagelijkse hoeveelheid bedraagt 180 mg.

Contra-indicatie? Mijd overdreven gebruik. Dat kan tot maagdarmproblemen leiden.

Rozenwortel

Wat? Extracten van de rozenwortel (Rhodiola rosea) behoren tot de sterkere antioxidanten en helpen om vermoeidheid te bestrijden door stress of intensieve intellectuele arbeid. Rozenwortel heeft een gunstig effect op angst, lichte depressie, stressbestendigheid en uithouding. Het bevordert het herstel na ziekte. Ook bij hoogteziekte wordt deze plant ingezet.

Hoe gebruiken? Neem twee keer per dag, een half uur voor het ontbijt en een half uur voor het avondeten, 100 tot 300 mg gestandaardiseerd extract van de wortelstok. Een kuur duurt twee weken. In sommige gevallen kunnen er slaapproblemen opduiken. Dan verlaag je best de dosis.

Purperen zonnehoed (Echinacea purpurea)

Wat? Deze plant is het meest aangewezen om het afweersysteem te versterken in geval van herhaalde neus-, keel- of oorinfecties, verkoudheden, griep, herpes of blaasontsteking. Ze kan preventief (als een kuur) worden genomen of zodra de eerste symptomen opduiken. Echinacea stimuleert de immuniteit dankzij zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen. De plant doet het aantal witte bloedcellen toenemen en bevordert ook de uithouding.

Hoe gebruiken? De volledige echinaceaplant (wortel en bladeren) stimuleert de immuniteit. Voor een kuur is er keuze uit druppels, ampullen, tabletten of in poedervorm (verschillende merken in de apotheek).

Belangrijk: neem echinacea niet langer dan twee weken aan een stuk. Algemeen wordt aangeraden om tussen november en maart twee weken per maand echinacea te nemen.

Contra-indicatie? Bij bepaalde auto-immuunziekten is doktersadvies vereist.

Groene thee

Wat? Deze thee is – net als zwarte thee – afkomstig van de Camelia sinensis. Maar bij groene thee worden de blaadjes anders behandeld: ze worden meteen na het plukken gedroogd en gestoomd. Groene thee is rijk aan een aantal gunstige stoffen zoals polyfenolen, theïne en theobromine. Deze verhogen de urineproductie en voeren meer afvalstoffen af uit de weefsels (detoxeffect). Daarnaast bevat deze thee veel catechines, een erg doeltreffende antioxidant die de immuniteit versterkt. Er zijn aanwijzingen dat groene thee ook een positief effect heeft op de cholesterol. De beste soorten groene thee zijn Japans zoals de sencha bio, matcha in poedervorm en de genmaicha (gerookt met gegrilde rijstkorrels).

Hoe gebruiken? Laat 2 gram groene thee 10 minuten trekken en drink dit infuus het daaropvolgende uur op. Drink maximum drie kopjes per dag en niet na 16 uur om je slaap niet te verstoren. Contra-indicaties? Bepaalde medicatie zoals antidepressiva en antipsychotica kunnen hierdoor minder goed worden opgenomen.

Homeopathie

Wat?Anas barbariae hepatis et cordis extractum is een homeopathisch geneesmiddel dat wordt ingezet om de symptomen van een griepinfectie te milderen. Dit voorkomt evenwel geen griepinfectie zoals een vaccin.

Hoe gebruiken? Als preventiemiddel vanaf het begin van de herfst tot het einde van de winter, één dosis per week. Of om de zes uur zodra de eerste griepsymptomen opduiken.

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content