© GETTY IMAGES

Bondgenoten lokken

Lieveheersbeestjes zijn lang niet de enige nuttige dieren in je tuin. Ook andere kunnen schadelijke beestjes uitschakelen of bloemen bestuiven. Zo lok je ze.

Elke tuin is een ecosysteem op zich, waar een broos evenwicht zorgt dat schadelijke beestjes op natuurlijke wijze in toom worden gehouden door hun vijanden. Maar dan moeten die nuttige rovers zich ook thuis voelen in je tuin. Dé manier om dat te bereiken is zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken, zelfs biologische. Azijn inzetten tegen onkruid, bijvoorbeeld, heeft al een dodelijk effect op het dierlijke leven op en onder dat stukje grond. En een selectief insecticide tast onvermijdelijk ook nuttige ongewervelden aan, verstoort het natuurlijke evenwicht in je tuin en is ook schadelijk voor het leven in het water, zoals je vijver.

De manier waarop je je tuin inricht en beplant, helpt om hem veel gastvrijer te maken. Vogels trek je aan met een gemengde haag van zowel vruchtdragende als groenblijvende struiken, die ook vlinders en bestuivers lokt. In de zomer haal je eetbollen en voedertafeltjes voor vogels weg uit je tuin om ze te vervangen door drinkbakjes en minibadkuipjes, waarvan je het water geregeld ververst. Reptielen, amfibieën, kleine zoogdieren en andere nuttige insecten lok je door schuilplekken in te richten: een hoop stenen of kiezels, een omgevallen oude boom of wortelgestel, of nog, een dik bed dode bladeren of een kleine poel.

Spring daarentegen niet te kwistig om met insectenhotels. Grote installaties groeien al snel uit tot zelfbedieningsrestaurants voor insecteneters. Werk liever met kleine hotels, die je over je hele tuin verspreidt. Om bestuivers aan te trekken, kan je zorgen voor enkele honing afscheidende planten, die je in zaad laat komen. En waarom geen vleermuizen aantrekken, de insecteneters bij uitstek? Vandaag vind je in de handel aangepaste nestkastjes.

Kortom: met een paar ingrepen kan je al aardig wat bondgenoten naar je tuin lokken. Welke? Surf naar www.plusmagazine.be/ insecten.

Dank aan Jean-Luc Wanzoul, prof. aan de TechnischE Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content