Bollen voor binnen en buiten

Het najaar is dé planttijd voor bloembollen. Als u slim combineert, kunt u spektakel krijgen van Kerstmis tot begin mei. Binnenshuis en in de tuin!

Als u in deze tijd van het jaar in een tuincentrum komt, zult u verwonderd staan over het aanbod aan nieuwe vormen en kleuren in voorjaarsbloeiende bloembollen. Gele hyacinten, tweekleurige krokussen (lichtgeel met paars), lavendelblauwe of bijna zwarte tulpen, Muscari’s in geel of heel licht blauw enz. Een nieuwkomer is de Bulgaarse ui (Nectaroscordum). Ze bloeit met een paraplu van tweekleurige klokjesbloemen (wit en lila).

Toch moet u er altijd voor oppassen niet te veel kleuren door elkaar te planten. Grote groepen bollen in één en dezelfde kleur (of in verschillende tinten van dezelfde kleur) geven in het voorjaar nog steeds het beste effect. Zeker als u ze plant voor een groepje buxusvormen.

De bloei van bloembollen valt vaak zo vroeg dat ze niet meteen gevolgd wordt door andere bloemen. Die kale plekken in de tuin kunt u dan op twee manieren proberen te vermijden:

n Spreid de bloei van bollen wat langer in de tijd: dat doet u het best door niet alle bollen op hetzelfde moment in de grond te stoppen. Plant de vroegstbloeiende soorten (sneeuwklokjes, winterakoniet, krokus) eind september-begin oktober. Hyacinten, narcissen, Muscari’s, Chionodoxa’s en Scilla’s plant u half oktober. En met de tulpen en de Bulgaarse uien wacht u het best tot begin november. Kies voor de tulpen zowel vroeg- als laatbloeiende variëteiten.

n Combineer in hetzelfde perk bloembollen met vaste planten die pas in april en mei verschijnen. De opkomende vaste planten camoufleren dan het afstervende bollenloof. Goede combinaties zijn: sneeuwklokjes tussen maartse viooltjes (Viola odorata); krokussen tussen sleutelbloemen en longkruid (Pulmonaria); narcissen tussen Hosta, maagdenpalm, vrouwenmantel en vingerhoedskruid; hyacinten tussen voorjaarszonnebloemen (Doronicum) en tulpen tussen wolfsmelk (Euphorbia), Waldsteinia en geelbladige Hosta.

Creatief zijn!

n In bloei trekken tegen Kerstmis: dat lukt ook met gewone bollen hyacinten, narcissen of tulpen. Plant ze in de eerste helft van oktober in potten met potgrond op zulk een manier dat de neus van de bol gelijk komt met de bovenkant van de aarde (alleen narcisbollen laat u beter 1 cm boven de grond uitsteken). Zet de potten acht weken op een koele (12°C) en liefst ook donkere plaats en kijk er verder niet naar om. Zodra er scheuten uit de bollen zijn gegroeid, brengt u de potten naar een vensterbank in de keuken of de woonkamer. Het licht en de warmte doen vanaf nu de rest (geef wel water, maar spaarzaam).

n De lasagnemethode: drie lagen bloembollen boven elkaar planten in de tuin of in een bloemenbak. Zo hoeft u maar één keer te planten om bijna vier maanden bloei te krijgen op dezelfde plek. Onderaan plant u tulpenbollen en daarop strooit u een laagje aarde van 2 cm dik. Hierop schikt u bollen van hyacinten en/of narcissen en weer een laagje aarde. Tot slot volgen krokussen, Scilla’s en/of Muscari’s en weer een laagje aarde. Als de bovenste laag is uitgebloeid, komen de hyacinten en narcissen te voorschijn en een paar weken later de tulpen. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content