Boeiende mix van stijlen en geschiedenis

Maastricht wordt met de jaren mooier en biedt net over de grens een totaal andere omgeving. Winkels, cultuur, oude en moderne kunst, geschiedenis,... U vindt het er allemaal.

Tekst: Sophie Dauwe – Foto’s: Jean-Jacques Serol & Sophie Dauwe / Pepite Photography

Maastricht ligt op minder dan 30 km van Luik en wordt vaak in één adem genoemd met de grote steden van de Europese Unie. Dit komt waarschijnlijk door het verdrag van 1992, dat het lot van Europa bezegelde. Maar Maastricht mag dan de ambitie van een metropool hebben, het is en blijft in de eerste plaats een kleine, historische stad.

De hoofdstad van Nederlands Limburg is fleurig, dynamisch en creatief zoals haar mascotte Mestreechter Geis (Maastrichtse Geest), waarvan u het beeld kunt zien op het einde van de Stokstraat. Het resultaat van een harmonieuze mix van stijlen en geschiedenis. Deze stad, die sinds 1815 tot Nederland behoort, stond meer dan zes eeuwen onder de dubbele soevereiniteit van de prins-bisschoppen van Luik en de hertogen van Brabant. Maar ook lang voordien, in de Romeinse tijd, was ze belangrijk. Maastricht bezat lange tijd de enige brug over de Maas. Ze kwam later in Spaanse handen en stond onder Frans bewind vanaf de Revolutie (1794) tot de Napoleontische tijd.

Het oude centrum

De oude stad ten westen van de Maas telt vele verrassende bars en restaurants en vanaf de eerste mooie dagen vindt u er ontelbare terrassen. Op het plein het Vrijthof ligt het oudste café van de stad, In den ouden Vogel-struys, tegenover twee emblematische religieuze gebouwen: de katholieke Sint-Servaasbasiliek en de protestantse Sint-Janskerk, waarvan de klokkentoren de kleur van runderbloed heeft. Op een ander schaduwrijk pleintje bevindt zich een tweede basiliek. Het gaat om een versterkte kerk uit de achtste eeuw die meermaals verfraaid werd en waar elke week 12 000 kaarsen aangestoken worden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Stella Maris, patrones van de schippers. Verder is er het kruisherenklooster, dat al lang ontwijd werd en sinds 2005 een hotel herbergt. Onlangs is ook de enorme boekhandel Selexyz ondergebracht in een gerestaureerde dominicanenkerk.

Shoppingparadijs

Maastricht werd in totaal eenentwintig keer aangevallen en zes keer veroverd. Geen wonder dat de stad vanaf de zestiende eeuw de opdracht gaf huizen op te trekken met een gigantisch dak dat dienst moest doen als voorraadschuur om voedsel op te slaan tijdens de belegeringen. Het meest emblematische is het Dinghuis, een voormalige rechtbank in gotische stijl aan de Kleine Staat, waar de Dienst voor Toerisme (VVV) het ideale vertrekpunt vormt voor een wandeling, bijvoorbeeld naar de middeleeuwse stadsomwallingen. Dan loopt u voorbij de imposante Helpoort, die dateert van 1229.

Maastricht is grotendeels autovrij en dus een paradijs voor voetgangers, fietsers, én shoppers. Naast de twee gloednieuwe winkelcentra, Mosae Forum en Entre Deux, vindt u ontwerpers- en luxeboetieks in de mooiste steegjes van de oude stad. Houd tussen de duizend en een verleidingen zeker even halt bij het wijnhuis Thiessen (Grote Gracht 18), de duurzame kledingzaak Ecolinea (Platielstraat 10), Sjinkerij De Bobbel, waar u een Bóbbel drinkt (Wolfstraat 32), bloemist Friessen Pieters (Stokstraat 49) of de Bisschopsmolen voor een brunch, gebakjes en artisanale speltbroden (Stenenbrug 3). Ook een bezoekje waard is De Kiekoet, met producten van lokale designers. Een van de twee boetieks bevindt zich op de oostelijke oever (Rechtstraat 52).

De moderne stad

Aan de oostelijke kant van de rivier fuiven jongeren en blijven de bars laat open omdat op deze oever de moderne stad en haar architecturale parels liggen. U geraakt er via de Hoge Brug, de voetgangersbrug die uitkomt op Plein 1992. Het Centre Céramique (bibliotheek, concert- en tentoonstellingszaal) van architect Jo Coenen rijst in al zijn pracht op tussen de Toren van Siza en het Derlon Theater. De mensen hier zijn fier op hun gastronomie en bordjes met Les tables, eat where the locals meet leiden u blindelings naar de beste adressen.

Koffieliefhebbers zullen de familie Blanche Dael, koffiebrander en barista sinds 1878, met een bezoek vereren, omdat ze hier een Coffee-lovers geopend hebben, met een zeer populair terras. En de toren van het Bonnefantenmuseum verheft zich hier als een indrukwekkende obus boven de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content