Blauw licht kan je ogen schaden!

Laptops, smartphones, tablets, flatscreens, ledverlichting.... Bij langdurig gebruik kan het blauwe licht van deze toestellen je ogen overbelasten.

Blauw licht – of hoge energie zichtbaar licht met korte golflengte – is een natuurfenomeen dat deel uitmaakt van daglicht en ons helpt om wakker te blijven. “Maar ook ledschermen geven blauw licht af en dus is de blootstelling aan dit soort licht enorm toegenomen. Acht op tien gebruikers signaleren oogongemakken tijdens of kort na het hanteren van een digitaal toestel,” ervaart oogzorgprofessional Viviane De Vries (docent Optiek en Optometrie, Odisee Hogeschool).

Klachten door blauw licht

1. Oogklachten

Rode, geïrriteerde ogen door langdurig naar het felle achtergrondlicht te staren.

Droge ogen door minder vaak te knipperen.

Vermoeide ogen door te lange blootstelling aan blauw licht en doordat je ogen zich moeten inspannen om de kleine letters te lezen.

Troebel zicht door de schittering van je scherm.

2. Hoofdpijn

Door overbelasting van je ogen

3. Slapeloosheid:

Een boek lezen op je tablet is geen goed idee als je graag snel indommelt. ’s Avonds komt de natuurlijke productie van het hormoon melatonine op gang. Voor het lichaam het signaal om de activiteiten af te bouwen en zich voor te bereiden op de nacht. Blauw licht remt echter de productie van melatonine. Bij tv-schermen speelt dat minder omdat je vanop afstand kijkt.

Hoe kan je je beschermen?

Beperk het gebruik van digitale toestellen. Pas de 20-20-20 regel toe: kijk na 20 minuten naar het scherm turen 20 seconden naar iets dat zich 20 m verderop bevindt, om je ogen te laten relaxen.

Hou afstand van je scherm. Meestel kijk je naar je smartphone of tablet van erg kortbij, waardoor je je ogen halfdicht knijpt om te focussen. Dat voortdurend bijstellen kan tot vermoeidheid en overbelasting leiden. Hoe dichterbij je kijkt, hoe groter ook de impact van blauw licht.

Overweeg een bril met een coating die het blauwe licht dempt. Daarbij wordt een bijna onzichtbare blauwe laag op je brillenglazen aangebracht. “Blauw is een dominante kleur waardoor andere kleuren minder contrastrijk in beeld komen. De speciale coating dempt de blauwe kleur, waardoor ze zichtbaar blijft, maar minder overheerst. De schittering van je beeldscherm vermindert en de contrasten worden scherper zodat je ogen veel rustiger kunnen waarnemen. De blauwe laag neutraliseert ook het melatonine verstorend effect. Wil je weten of zo’n coating voor jou werkt, test hem dan bij een opticien. De coating werkt voor alle nieuwe brillenglazen, met of zonder correctie.”

Bescherm je tegen uv-licht. Het is een belangrijke oorzaak van cataract en maculadegeneratie. Zelfs een zonnebril beschermt je niet tegen alle uv-licht. Om je ogen te vrijwaren tegen uv-stralen die op de binnenkant van je bril vallen en zo in je ogen worden teruggekaatst, zijn er eveneens speciale coatings. Ze worden aangebracht op de binnenkant van je glazen (bij zonneglazen maar ook bij niet-gekleurde brillenglazen) en blokkeren de onrechtstreekse uv-straling.”

Gebruik een computerbril. Er bestaan speciale brillen voor computergebruik. Ze bieden oogcomfort op middellange afstand en bij het voortdurend overschakelen van dichtbij naar een tussenafstand en ver zien. Ook hierop kan een blauwe coating worden aangebracht.

Maken blauwe ogen of oogafwijkingen je extra gevoelig voor blauw licht?

“Toch niet. Heb je donkerbruine ogen, dan ben je beter beschermd tegen uv-straling omdat de structuur van je iris minder uv-licht doorlaat dan bij lichte ogen. Maar voor blauw licht is dit voordeel tot nog toe niet vastgesteld. Last hebben van blauw licht lijkt eerder een subjectieve ervaring, die losstaat van leeftijd, kleur van de iris, oogafwijkingen...

Wat op lange termijn?

“Over de lange termijn gevolgen van blauw licht tasten we nog volop in het duister. Dat zal pas over enkele jaren duidelijk worden. Behalve in digitale toestellen en uv, is blauw licht ook volop aanwezig in ledverlichting. Rechtstreeks met leds in iemands ogen schijnen, bijvoorbeeld met lichtpennen, doe je beter niet. Bij grootgebruikers zijn de schadelijke gevolgen van blauw licht niet uitgesloten. Zo weten we al dat uv-licht een rol speelt bij het ontstaan van maculade-generatie.”

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content