© GETTY IMAGES

Bitcoingekte

Welk financieel product vervijfvoudigde in één jaar tijd in waarde, om vervolgens in een paar weken de helft weer kwijt te spelen? De bitcoin, de mysterieuze cryptomunt die beleggers helemaal gek maakt.

In 2021 brak de bitcoin alle records. Voor het eerst in zijn bestaan ging de cryptomunt door de hallucinante grens van 50.000 euro per eenheid! De piek kwam er na een ongelooflijke koersstijging van de bitcoin, die een paar maanden eerder nog rond 10.000 euro schommelde. Sindsdien verloor de risicovolle financiële investering opnieuw de helft van zijn waarde. Want de koers van de bitcoin gedraagt zich als een rollercoaster. Die volatiliteit verleidt avontuurlijke beleggers, maar baart financiële autoriteiten kopzorgen. Is het verstandig om te zwichten voor de lokroep van de bitcoin? Voor je die afweging maakt, trakteren we je op een rondleiding in de fascinerende wereld van de cryptomunten.

Investeer niet meer in de bitcoin dan je je kan veroorloven te verliezen.

DE BITCOIN, WAT IS DAT?

De bitcoin is virtueel geld dat enkel op het internet bestaat. Deze cryptomunt werd in 2009 uitgevonden door Satoshi Nakamoto, een ongrijpbare figuur die nooit is geïdentificeerd. De bitcoin ontstond in de nasleep van de financiële crisis van 2008, toen de excessen van de banken aan het licht kwamen. Het is geen toeval dat dit net dan gebeurde, want het bitcoinproject is ontstaan uit protest en moest de traditionele financiële wereld uitdagen. Daarom kunnen cryptomunten op de steun rekenen van de libertaire beweging, die de macht van staten en bankinstellingen wil ondermijnen. De virtuele munt wordt ook verdedigd door de cypherpunks, een collectief van hackers dat strijdt voor de bescherming van de online privacy en de bitcoin beschouwt als het toekomstige internetgeld.

WAT IS EEN CRYPTOMUNT?

Een cryptomunt is een virtuele valuta die werkt met behulp van blockchain-technologie. Eenvoudig gesteld is blockchain een online database waarin alle transacties met cryptomunten worden geregistreerd. Dit register is openbaar en wordt gedeeld door alle bitcoingebruikers. Daarom spreekt men bij blockchain van gedecentraliseerde technologie. Een traditionele munt zoals de euro is gecentraliseerd, in die zin dat hij wordt gereguleerd door staten en centrale banken. Een cryptomunt zoals de bitcoin wordt gedecentraliseerd beheerd, door de gemeenschap van gebruikers, zonder tussenkomst van een centrale instantie. Dat is ook wat het bitcoinproject belooft: een munt creëren die vrij functioneert, buiten en zonder inmenging van het traditionele financiële systeem.

IS DE BITCOIN EEN BETROUWBAAR BETAALMIDDEL?

Het oorspronkelijke bitcoinproject was een nieuwe ruilmunt creëren, die concurreert met het geld uitgegeven door de staat. Dit is nog lang niet het geval. Op dit moment kan je met de bitcoin nog maar weinig producten en diensten kopen. In België aanvaarden een paar overtuigde handelaars (waaronder een kapper in Verviers!) betalingen in bitcoin, maar het blijft zeldzaam. Toch is Elon Musk, de baas van Tesla en een fervente fan van cryptomunten, van plan om de aankoop van zijn elektrische auto’s in bitcoin mogelijk te maken. Maar op dit moment is de bitcoin in geen enkel land een wettelijke valuta... behalve in El Salvador (zie kader).

IS HET EEN RISICO- VOLLE BELEGGING?

De bitcoin is een financieel product met een hoog risico. Door de volatiliteit hebben enkele moedige en/of lucky beleggers er grote winsten mee geboekt, maar anderen zijn er compleet door geruïneerd. De cryptomuntenindustrie begint zich te structureren, maar is nog jong. Financiële autoriteiten, zoals de FSMA in België, raden daarom af om te beleggen in deze producten, die momenteel buiten hun controle vallen. Vandaag wordt in Europa gedebatteerd over een Europese verordening om de sector te reguleren en de consument beter te beschermen. Het basisadvies luidt dus: investeer niet meer dan je je kan veroorloven te verliezen.

HOE KOOP JE BITCOINS?

In tegenstelling tot wat velen denken, is het heel eenvoudig. Om bitcoins of andere alternatieve cryptomunten (er zijn er duizenden op de markt) te kopen, hoef je je enkel online te registreren op een exchange platform, een marktplaats voor cryptomunten. De bekendste is het Amerikaanse Coinbase. Maar daarnaast zijn er veel andere spelers. Het grootste Belgische cryptoplatform heet Bit4You. Via deze tussenschakels start je dan een online portefeuille op, waarmee je kan beleggen in je favoriete cryptomunten. Maar wees voorzichtig: de laatste jaren zijn er verschillende zwendelpraktijken opgedoken. Zo maken nepplatforms gebruik van het succes van de bitcoin om nietsvermoedende beleggers te lokken en op te lichten. De FSMA werkt op haar website geregeld de lijst van verdachte spelers bij.

EN HOE VERKOOP JE WEER?

Ook dit proces is zeer eenvoudig. Wil je je cryptomunten terug verkopen, dan kan dat eenvoudigweg met één klik op de website of op de mobiele app van je uitwisselingsplatform. Vervolgens haal je de euro’s uit je online portefeuille door ze terug naar je bankrekening over te hevelen. Maar let op: de handelsplatforms rekenen transactiekosten aan op elke transactie, waardoor je winst uiteindelijk lager uitvalt.

Bitcoinvriendelijk El Salvador

De bitcoin is vandaag een legaal betaalmiddel in El Salvador. Meteen een wereldprimeur. President en bitcoinadept Nayib Bukele ziet er een manier in om uit de greep van de Amerikaanse dollar te raken, die dominant is in dit land met een kwetsbare economie. De Salvadoraanse staat heeft zelf in de bitcoin geïnvesteerd en spoort de Salvadoraanse diaspora aan om cryptomunten in plaats van dollars naar hun familie in het thuisland te sturen. Bemoedigend voor bitcoinbeleggers zou je denken, maar toen dit nieuws bekend werd gemaakt, kelderde de koers van de cryptomunt vreemd genoeg met 17%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content