Studio 100 Story Studio, Antwerpen

Binnenpret verzekerd

WORD DEEL VAN DE FILM IN ANTWERPEN

In mei van dit jaar ging Studio 100 Story Studio open op de Antwerpse Meir. De attractie noemt zichzelf de eerste immersive story van België. Lees: een bioscoopzaal die je letterlijk meeneemt in de film. Dat gebeurt door middel van een groot aantal projectoren die samen de beelden 360° rond laten zien op de wanden en op de vloer. Bij ons bezoek werden we meegezogen in de film Bestemming Atlantis. We werden opgenomen in het team van archeologe Jane Clark en speurden naar sporen van de mythische verdronken stad uit de oudheid.

Het zou best kunnen dat deze film deze herfst niet meer draait en vervangen is door andere avonturen, maar deze studio toont perfect waartoe immersive cinema vandaag in staat is. We werden beslist niet ontgoocheld. Met een audiohelm op wandeldenwe een klein uur lang door vijf zalen vol filmbelevenissen. Nu eens doken we naar de diepten van de zee of vlogen we door de ruimte, om dan weer ons hachje te redden op een terrein dat door lava werd verzwolgen. Of we namen veilig plaats in een ruimtetuig. Sommige lichteffecten waren werkelijk overweldigend, met name tijdens de finale vol vuurwerk. De attractie mikt duidelijk op gezinnen. Kinderen zullen er weg van zijn, maar sommige tieners en volwassenen komen misschien niet helemaal aan hun trekken.

Studio 100 Story Studio, Antwerpen
Studio 100 Story Studio, Antwerpen

Studio 100 Story Studio, Meir 57, 2000 Antwerpen. storystudio.live

BLACKSAD REDDEN IN BRUSSEL

Stripfanaten zullen Blacksad wel kennen, de Spaanstalige strip die de wereld veroverde en rond dieren in mensenvorm draait in het Amerika van de jaren 40-50. Met als hoofdpersonage John Blacksad, een zwarte kat én privédetective. De strip hanteert alle clichés van de detectivefilms uit Hollywood. En dus is onze kat een even charismatische als gekwelde figuur, die altijd gekleed gaat in een grijze regenjas. In het escape game Blacksad Privédetective van Escape Prod in Brussel hoef je geen stripkenner te zijn. Je draait gewoon mee in een avontuur van een zwarte kat. John Blacksad wordt namelijk beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd en jij hebt als opdracht hem vrij te pleiten. Je wordt opgesloten in het kantoor van de echte moordenaar, een geheimzinnige horlogemaker, en je moet op zoek naar het misdaadwapen om uit de ruimte te ontsnappen. Daarvoor krijg je exact één uur de tijd, geen minuut meer.

Studio 100 Story Studio, Antwerpen
Studio 100 Story Studio, Antwerpen

Nog nooit een escape game gespeeld? Je komt terecht in een levensecht en interactief spel, waarbij je moet proberen binnen een welbepaalde tijd uit een ruimte te ontsnappen. Dat doe je door puzzels op te lossen en/of speciale effecten te doorgronden, of door verborgen mechanismen te ontgrendelen. Je speelt in groepjes van twee tot zes deelnemers, die vooral goed moeten kunnen samen zoeken, nadenken en communiceren. In Blacksad wordt er tijdens die spannende zoektocht ook heel wat afgelachen, in een decor dat je terugvoert naar het Amerika van toen. Ongetwijfeld een leuke uitstap met vrienden of familie...

Blacksad Privédetective, Escape Prod, Stoofstraat 69, 1000 Brussel. escapeprod.com/nl

KLANKEN TAPPEN IN DRANOUTER

Dranouter is zowat het centrum van de folkmuziek. Sinds 1975 treden op Festival Dranouter de beste binnen- en buitenlandse folkbands aan, maar ook toppers als Nick Cave, Patti Smith, The Kooks,... die ook wel eens hun inspiratie halen bij volksliederen. In de jaren 2000 is daar een folkclub met café-restaurant bijgekomen, en sinds kort kan je er terecht in De Klankmakerij. Die naam mag je redelijk letterlijk nemen: terwijl je veel bijleert over folkmuziek, ga je zelf aan de slag met traditionele instrumenten, muziekakkoorden, slagwerk,...

Het concept is opgevat als een ganzenspel dat je in groepjes van maximaal vijf spelers speelt. Aan de hand van vragen zet je stapjes vooruit op het spelbord. Onderweg speel je een vijftal minigames waarin je het tegen elkaar opneemt. In een muziekquiz moet je aan de hand van tips, voorwerpen en een geluidsfragment het juiste antwoord weten te vinden. In een ander spel moet je de juiste toon proberen aan te houden op vreemde instrumenten. Of je moet steeds moeilijkere drumsolo’s spelen. Het is in het begin wat zoeken naar hoe het spel in elkaar zit en de quiz is niet gemakkelijk. Maar als je de koppen bij elkaar steekt, vind je behoorlijk wat antwoorden.

De opstelling van de minigames is knap gedaan. Behalve traditionele muziekinstrumenten, worden er ook memorabilia van grote en kleinere sterren tentoongesteld. En denk vooral niet dat folkmuziek enkel muziek van vroeger is. Uiteraard is er aandacht voor de Vlaamse oervaders van de hedendaagse folk – Wannes Van de Velde, Walter De Buck en Willem Vermandere – maar je kan ook uitpakken met je kennis van Tourist LeMc en Angèle. Een ideaal familie-uitje.

De Klankmakerij, Dikkebusstraat 234, Dranouter. deklankmakerij.be

BREINBREKERS VOOR SPIONNEN IN NAMEN

Ben je lichtjes verslaafd aan breinbrekers? Altijd op zoek naar nieuwe kruiswoordraadsels, moeilijke sudoku’s of onoplosbare logicaspelletjes? Dan is Enigmalock in Namen de geknipte uitstap voor jou. Geen special effects of ingewikkelde mechanismen die in gang schieten. In tegenstelling tot de meeste escape games in ons land, is alles hier gebaseerd op zuiver denkwerk: opeenvolgende breinbrekers oplossen, handslotcombinaties en codes kraken... Al moet dat wel binnen een welbepaalde tijd, om uit een ruimte te kunnen ontsnappen. Kortom, om hier weg te geraken, moet je al je grijze cellen aanspreken.

Toch is het ook genieten van het interieur en de achtergrondverhalen. Zo vindt de briefing plaats in een prachtig gerestaureerd victoriaans salon. Je kan kiezen uit drie avonturen. Twee ervan verwijzen naar lokale monumenten. In het eerste avontuur kruip je in de huid van een Franse spion, in een geheime ruimte in de Citadel van Namen,. Het tweede avontuur speelt zich af in een loge in het stadstheater. “En we hebben nog een derde ruimte, die enkel bestaat uit cijferraadsels, met de diefstal van de Mona Lisa als rode draad”, vertelt Mathieu Rooman, medeoprichter van Enigmalock. “En dat is wellicht onze moeilijkste escape game. Tot nog toe wist slechts 0,1% van alle deelnemers te ontsnappen zonder op een of ander moment hulp in te roepen. Op 3.000 spelersgroepen wil dat toch wat zeggen.” Wie durft?

Blacksad Privédetective, Brussel
Blacksad Privédetective, Brussel

Enigmalock, Rue des Houblonnières 36, 5000 Namen. Enkel in het Frans, al is dat bij deze breinbrekers niet echt een struikelblok. enigmalock.be

Blacksad Privédetective, Brussel
Blacksad Privédetective, Brussel
Blacksad Privédetective, Brussel
Blacksad Privédetective, Brussel
De Klankmakerij, Dranouter
De Klankmakerij, Dranouter
Enigmalock, Namen
Enigmalock, Namen
Enigmalock, Namen
Enigmalock, Namen
De Klankmakerij, Dranouter
De Klankmakerij, Dranouter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content