Bijna vier op de tien nemen hun huisdier(en) mee!

Ruim 2800 huisdierbezitters namen van 30 april tot en met 3 mei deel aan de internetenquête van Plus Magazine rond het thema ‘Met uw huisdier op reis’.

36,4 % van de deelnemers heeft zijn huisdier al meegenomen op reis of kiest zijn vakantiebestemming in functie van zijn huisdier. 52,4 % gaat altijd zonder zijn huisdier op reis. De overigen gaan nooit op reis of blijven juist omwille van de huisdieren altijd thuis.

Bijna de helft (47,8 %) van diegenen die hun huisdier niet meenemen, zoekt iemand om het dierelke dag eten en drinken te brengen. Eén vierde (26,3 %) brengt het dier naar familie of een vriend. Slechts één tiende (9,7 %) betaalt voor een pension. Woningoppas is een formule die aan populariteit wint (16,2 %).

In 82 % van de gevallen zijn het honden die meereizen. Van alle hondenbezitters neemt 39,5 % een kleine hond mee, 27,7 % een middelgrote en 23,6 % een grote. Bijna 10 % vertrekt zelfs met meerdere honden.

Bij de andere dieren gaat het vooral om katten ( 11 %) en vogels (3,6 %). De rest bestaat uit konijnen en cavia’s, één deelneemster noemt zelfs een... olifant.

Met scores rond de 90 % is de autohet onbetwiste vervoermiddel voor reizen met een huisdier naar de ons omringende landen. De camperkomt op de tweede plaats.

Voor verdere bestemmingen met een dier begint het vliegtuig op te duiken: naar Spanje ruim 11 %, Turkije 60 %, Noord-Afrika 71 % (Amerika uiteraard 100 %).

In Europa scoort Frankrijk het best inzake diervriendelijkheid: 59,6 % vindt hier gemakkelijk diervriendelijke verblijfplaatsen, restaurants enz. Daarna volgen Duitsland-Oostenrijk en Nederland. In Groot-Brittannië had 51,3 % van de reizigers het moeilijk.

Buiten Europa vinden de ondervraagden bijna nergens diervriendelijke locaties. Het slechtst scoort Noord-Afrika, gevolgd door Turkije en Noord-Amerika.

Opvallend: van alle deelnemers die met hun hond, kat of fret reizen, bezit ruim één op vier (26,7 %) het verplichte Europees paspoort voor gezelschapsdieren niet. Een voorlichtingscampagne van de overheid zou dus best nuttig kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content