Bewegen = genezen

Bewegen is een must, ook voor wie met aspecifieke, chronische rugpijn kampt. Ook sporten is mogelijk én zinvol, op voorwaarde dat u enkele raadgevingen in acht neemt.

De meest voorkomende vorm van rugpijn is aspecifieke lage rugpijn”, zegt Yves Henrotin, professor Pathologie, Kinesitherapie en Functionele revalidatie aan de Universiteit van Luik. “In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is deze vorm van rugpijn niet het gevolg van een trauma, maar wel van een verkeerde houding en een verzwakking van de rugfunctie. Deze pijn van mechanische aard wordt dus veroorzaakt doordat de spieren, de ligamenten en/of de gewrichten van de rug onvoldoende en/of op een verkeerde manier worden gemobiliseerd. En wie pijn voelt, is spontaan geneigd nog minder te bewegen. Fouter kan niet!”, benadrukt de professor.

Snel uit de veren

“De platte rust die vroeger werd voorgeschreven, werkt de evolutie naar een chronisch probleem in de hand”, bevestigt professor Henrotin. “Door bewegingen te vermijden, verzwakken de spieren en neemt de beweeg-lijkheid van de gewrichten af. Dit kan een belangrijke weerslag hebben op het sociale en professionele leven en zelfs leiden tot depressie, waardoor de pijndrempel verlaagt en men steeds minder geneigd is om de normale activiteiten te hervatten. Rust mag na een acute pijnaanval voor maximaal twee dagen voorgeschreven worden. Want bewegen is niet de oorzaak van rugpijn. Integendeel, het is vaak de beste remedie. Zelfs sporten is bij rugpijn niet verboden. ”

De beste sport

Sporten is in de eerste plaats goed omdat onze dijen en kuiten op die manier getraind worden en we er bij rugpijn alle baat bij hebben, over stevige beenspieren te beschikken zodat we zo weinig mogelijk voorover, maar zoveel mogelijk door de benen kunnen buigen. Verder smeert bewegen de gewrichten en houdt het ons gewicht onder controle. En tot slot komen tijdens het sporten endorfines vrij die een natuurlijke pijnstiller vormen. Maar dan wel een heel goedkope en zonder nevenwerkingen!

Twee gouden regels vooraleer u begint: als het enige tijd geleden is dat u uw sportschoenen aantrok, vraag dan eerst advies aan een kinesitherapeut of een arts. Sporten waarbij u uw rug veel moet buigen of draaien (golf, tennis, squash, voetbal) zijn geen eerste keuze meer voor u. En ten tweede: begin nooit zonder een degelijke opwarming.

– Zwemmen: een uitstekende sport omdat het water de rug ontlast. Rug-slag geniet de voorkeur omdat bij schoolslag en crawl de kromming van de onderrug nog versterkt wordt en ook een stevige tractie op de nek wordt uitgeoefend. Ga niet zwemmen in te koud water. Dit vergroot de kans op spierkrampen.

– Jogging: tracht schokken te vermijden door zo weinig mogelijk op een harde en onregelmatige ondergrond te lopen. Geef de voorkeur aan een parcours door het bos, op een goed onderhouden bospad (oneffenheden vormen een bedreiging voor mensen met zwakke enkels). En koop goede loopschoenen.

– Tennis: rustig een balletje slaan mag zeker, wedstrijden spelen met keiharde services, plotse verplaatsingen en snelle backhands... daar waagt u zich beter niet aan. Het materiaal speelt een belangrijke rol. Vraag advies aan een professional in verband met de spanning van uw snaren en de beste handgreep.

– Paardrijden: is geen aanrader. Het schokken dat veroorzaakt wordt door de bewegingen van het paard geven vaak rugpijn.

– Golf: door de draaibeweging bij het wegslaan van de bal, vergroot het risico. Bent u toch verzot op deze sport, vraag dan advies aan een professional.

– Fietsen: heeft net als wandelen het voordeel dat het op elke leeftijd kan worden beoefend en u er geen topconditie voor nodig hebt. Het ver-sterkt de abdominale spiergordel die eveneens steun biedt aan de wervelzuil. Stel uw zadel en stuur zo af, dat u met een rechte rug kunt fietsen.

Meer info

www.belgianbacksociety.be: website met advies, maar ook een test om uw risico in te schatten, een pijnschaal, filmpjes waarin correcte bewegingen uitgelegd worden... Aan de hand van een klok worden ook de activiteiten op de verschillende momenten van de dag overlopen, waarbij telkens tips en adviezen worden gegeven.

www.weekvandepijn.be

www.limburgserugkliniek.be, (011 25 14 19.

Michèle Rager

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content