Karen Van den Broeck, relatiecoach

Bewaak je grenzen

Relatiecoach Karen Van den Broeck geeft raad over hoe je de periode van de verbouwingen van je kind samen overleeft.

Het komt steeds vaker voor – en zal wellicht nog toenemen – dat kinderen tijdelijk bij hun (schoon)ouders intrekken tijdens verbouwingen. Een huis verbouwen én tegelijkertijd huren is immers erg duur. Natuurlijk wil je als ouder graag helpen. Maar maak vooraf goede afspraken, want verbouwen is erg stressvol en duurt altijd langer dan gepland. Voor je het goed en wel beseft wonen jullie zes maanden lang met twee huishoudens onder één dak, met alle stress die daarbij om de hoek komt loeren. Stel dus grenzen. Bepaal waar je wel of niet wil helpen. Helpen jullie met het huiswerk van de kleinkinderen? Wat en wanneer wordt er gegeten? Wie doet de was en de plas? Vragen jullie een financiële bijdrage?

Maak vooraf goede afspraken, want verbouwingen zijn erg stressvol en duren altijd langer dan gepland.

Wat ik heel belangrijk vind, is dat het inwonende gezin een aparte ruimte heeft waar het zich kan terugtrekken. En waar je niet te pas en te onpas binnenwandelt, ook al is het jouw huis. De meeste ruzies ontstaan door een gebrek aan privacy. Het zorgt ook voor meer duidelijkheid bij de kleinkinderen. Die zijn het immers gewend dat er andere regels gelden bij de grootouders dan bij de ouders. Maar als iedereen in één huis woont, valt de fysieke barrière weg, en loopt alles door elkaar, wat ook voor conflicten kan zorgen.

Als je kinderen het huis uit zijn, bouw je als ouder een leven op zonder hen, en zij zonder jou. Je wil tijdens die verbouwing wel helpen, maar je wil niet dat de rollen worden teruggedraaid, dat jouw leven weer helemaal om je kinderen draait. Zet daarom je eigen hobby’s niet on hold om voor het gezin van je kind te zorgen. Maar iedereen heeft nood aan voldoende ontspanning. Stel dus gerust eens voor om de kleinkinderen in bed te stoppen, zodat je kind en zijn/haar partner iets met hun tweetjes kunnen doen.

Ook als de kinderen niet bij je inwonen tijdens hun verbouwingen, kan die renovatie voor heel wat stress zorgen bij de ouders. Je twijfelt of je kind het financieel en emotioneel wel aankan. Dat is normaal, als ouder blijf je toch die zorgende rol behouden. Maar besef dat je volwassen kind zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Je kan raad geven, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij je kind en die moet je respecteren.

Pas ook op met financiële hulp. Natuurlijk kan er iets onverwachts gebeuren en kan je wat geld toestoppen. Maar wat als een maand later blijkt dat de volgende factuur ook duurder uitvalt dan verwacht? Moet je dan weer bijpassen? Waar zit dan de verantwoordelijkheid van je kinderen voor hun daden? Leg dus vooraf voor jezelf vast welk bedrag je wil en kan bijleggen. Hou daarbij in gedachte dat het ook bij jou mis kan gaan met je gezondheid. Je mag je eigen toekomst niet hypothekeren. Bovendien moet je ook rekening houden met je andere kinderen. Het is niet abnormaal dat die vragen wat zij als alternatief krijgen.

Als je goede afspraken maakt en goed communiceert, kan het ook een hele mooie periode worden. Je krijgt de kans om jouw kind (en de kleinkinderen) een stukje bij te staan in hun project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content