Beveilig uw sociaal netwerk

Facebook heeft de weergave van uw gegevens veranderd: uw ‘Profiel’ is de ‘Tijdlijn’ geworden. Als u uw weergave-instellingen niet aanpast, loopt u het risico dat heel de wereld uw persoonlijke gegevens kan zien. Daarom enkele trucjes om uw privacy tegen miljoenen indiscrete blikken te beschermen.

Jean-Claude Verset

Eerst de feiten: volgens analisten vormen sociale netwerken in 2012 de grootste bedreiging voor de diefstal van persoonlijke gegevens. En helaas is de standaardconfiguratie van de nieuwe ‘Tijdlijn’ van Facebook een vergiet.

Scherm uw privacyinstellingen af

Eerste stap: scherm uw privacy-instellingen af. Klik op het witte pijltje uiterst rechts op de blauwe balk van uw account (net naast ‘Startpagina’). Kies ‘Privacyinstellingen’. U bevindt zich nu in het zenuwcentrum waar uw privacy wordt geregeld. Kies bij ‘Je standaardprivacy bepalen’ voor ‘Vrienden’, zodat alleen zij kunnen zien wat u publiceert. Selecteer vooral niet ‘Openbaar’ want dan opent u de deur voor 800 miljoen onbekende internetgebruikers.

Op dezelfde pagina helpt de instelling ‘Contact maken’ u om uw toekomstige vrienden te selecteren. Klik op ‘Instellingen bewerken’ en aanvaard dat ‘Iedereen’ u op het net kan opzoeken en een vriendschapsverzoek sturen. Maar laat alleen vrienden die u aanvaard hebt toe berichten te sturen en op uw prikbord te publiceren.

Wie kan u identificeren? Ga naar de rubriek ‘Tijdlijn’ en ‘Taggen’. Hier kiest u welke vrienden u kunnen identificeren op foto’s of in documenten. Klik opnieuw op ‘Instellingen bewerken’. Zet alle criteria op ‘Uit’. Selecteer ‘Vrienden’ voor ‘Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven’. Zo maakt u een identificatie ongedaan als ze fout is of als u die episode uit uw leven liever vergeet.

Wees op uw hoede voor toepassingen die alles willen weten. Het downloaden van toepassingen is een van de belangrijkste bronnen voor de verspreiding van intieme gegevens. Bepaalde toepassingen kunt u enkel installeren als u bepaalde gegevens vrijgeeft. Dat zijn de zogenaamde ‘verplichte’ criteria. Daarnaast wordt er bijkomende informatie gevraagd die u kunt weigeren te geven. Op Facebook kunt u bij de instelling ‘Apps en websites’ de toegang van elke toepassing tot uw gegevens afschermen. Vergeet niet dat de makers van deze toepassingen deze gegevens vaak voor commerciële doeleinden gebruiken.

Geblokkeerde personen en apps. Deze laatste rubriek van de privacy-instellingen geeft u de mogelijkheid om ongewenste gebruikers en uitnodigingen te blokkeren. Hier kunt u een gebruiker aan het sociale netwerk doorgeven en blokkeren. De uitgelezen manier om u van een virtuele vriend te ontdoen (die er niets van zal merken). Geen paniek: als er later een dooi in de relatie komt, kunt u op uw beslissing terugkomen.

Maak kleinere groepen vrienden. Onder druk van Google+ die het concept ‘Kringen’ introduceerde, kunt u ook op Facebook uw vrienden in kleinere groepen indelen (goede vrienden, familie, collega’s, sportclub). U kunt dan een commentaar op uw prikbord plaatsen dat alleen door de geselecteerde groep wordt gezien. Om een vriend in een groep onder te brengen, kiest u zijn naam en klikt u op de knop ‘Vrienden’ (rechts van de foto van de vriend). Via een menu kunt u nu de persoon bij een of meer groepen indelen. De procedure is minder eenvoudig dan de ‘Kringen’ van Google+ maar ze went.

Pas de toegang tot uw profiel aan

Uw profiel bevat openbare informatie waarmee toekomstige vrienden u kunnen vinden, zoals uw naam en voornaam. Maar er zijn ook gegevens die u best niet zomaar openbaar maakt. Open uw profiel, rechts van uw naam, en klik op ‘Informatie bijwerken’. De gevoeligste informatie staat in de rubriek ‘Contactgegevens’. Hier kunt u uw adres, telefoonnummers, e-mailadressen invoeren. Geef voor elk van deze gegevens aan wie er toegang toe krijgt. Iedereen uw telefoonnummer of e-mailadres vertellen is roekeloos. Maar u beslist.

Bang dat uw account gehackt wordt?

U hebt gelijk: een van de grootse gevaren van Facebook is het hacken van uw account. Om de risico’s te beperken, klikt u op het pijltje helemaal rechts op de blauwe balk (zoals u deed voor privacy-instellingen). Deze keer selecteert u ‘ Accountinstellingen’ en klikt u op ‘ Beveiliging’ in het menu helemaal links op het scherm. Schakel om te beginnen ‘ Veilig browsen’ in. Waar mogelijk zal de verbinding dan via een beveiligde https-verbinding (in plaats van http) gebeuren. Schakel daarna ‘ Meldingen over aanmelding’ in. Deze functie stuurt u een e-mail wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot uw account vanaf een onbekende computer of smartphone. U kunt de nieuwe verbinding dan al dan niet goedkeuren (misschien gebruikte u de pc van een collega of hebt u een nieuwe telefoon gekocht). Facebook bouwt zo een lijst van goedgekeurde apparaten op en creëert zelfs een wachtwoord om verbinding te maken vanaf een apparaat dat niet herkend wordt. Op de regel ‘ Actieve sessies’ kunt u bovendien zien of anderen dan uw account gebruiken.

De procedure om hacking op Facebook te melden vindt u op:

https://www.facebook.com/help/?page=228238843859813

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content