Beter buiten leven

Krijgen we een zomer als vorig jaar? Zelfs voor wat minder tekenen we graag. Nieuw buitenmeubilair en leuke accessoires kunnen u helpen maximaal te genieten van uw openluchtoase – uw terras, tuin, balkon of binnenkoertje!

Binnen en buiten

Vele buitenmeubels zouden ook binnenshuis niet misstaan. Deze relaxstoel van Dedon bijvoorbeeld valt niet uit de toon in een veranda of een rustiek interieur. Het vlechtwerk is gemaakt van de nieuwe kunstvezel hularo en gemonteerd op een aluminium frame, bekleed met epoxyhars. Het rug- en zitkussen vormt één geheel. Model Riviera 2, euro 718 (kussen euro 198).

Tip: oude rotanmeubeltjes worden als nieuw als u ze met lakverf uit een spuitbus verft.

De transat is terug

Voor vele mensen blijft de dekstoel of transat het ultieme relaxmeubel. Sia pakt deze zomer uit met transats in leuke pasteltinten, waarbij ook aan het comfort is gedacht. Het frame is erg stevig en de bekleding bevat een hoofdkussen (euro 149,50 in limoengroen of roze).

Tip: let op voor zogenaamde koopjes. Vaak is hun frame allesbehalve stevig.

Kijken naar de vogeltjes

Vogels observeren terwijl u buiten relaxt wordt makkelijk als u op twee of drie meter afstand een vogelbadje plaatst. En als u muisstil blijft, natuurlijk. Vogelbadje Pölen van Ikea, 38 x 41 cm, euro 2,50.

Tip: vul een vogelbadje tot één derde van de hoogte en niet meer.

Kunst én kunststof

De Panton Chair die Verner Panton in 1959 ontwierp, is geschikt voor binnen en buitenshuis. Hij wordt gegoten uit polypropyleen en trotseert alle weersomstandigheden. Wilt u klassiek design in een trendy kleurtje? Deze zomer komt er een beperkte oplage van turkooizen Pantons (euro 184, vanaf mei).

Tip: tuimmeubilair van kunststof is weliswaar zeer kleurvast, maar toch laat u het beter niet in de volle zon staan als u het gedurende een aantal dagen niet gebruikt.

Perpetuum mobile

Na de Tibetaanse windklokjes is er een nieuwe rage: windmolentjes die als een perpetuum mobile heen en weer wapperen met de wind zonder geluid te maken (het geklingel van windklokjes vindt niet iedereen rustgevend...). Dit model (Bätön) zagen we bij Ikea. Het is 44 cm hoog en dient om op te hangen aan een boomtak (euro 3,39).

Tip: windklokjes en perpetuum mobiles hangt u beter niet op een zeer winderige plek. Ze gaan dan meer wapperen en klingelen dan u lief is.

Laat ze branden

Warme avonden buiten worden sfeervol met theelichtjes die hier en daar oplichten. Om ze te beschermen tegen de wind kunt u ze in een glas plaatsen maar dat gaat ten koste van het licht en het vlammenspel. Beter is een opengewerkte houder zoals dit model van Sia dat vier theelichtjes kan bevatten (euro 17,94).

Tip: in de tuin kunt u theelichtjes plaatsen in lampions die u in een boom hangt. Of in plastic bekertjes die u op houten stokken vastmaakt (om in het gazon vast te prikken).

Uw eigen weerstation

Met de verbluffende Time and Weather-collectie van Oregon Scientific halen we een weerstation in huis: een voorspelling voor 12 of 24 uur, de luchtdruk en de barometergegevens, de temperatuur en de vochtigheid, de comfortgraad (vochtig, aangenaam, droog) en de tendenzen. Niemand minder dan Philippe Starck tekende voor de vormgeving. Van euro 75 tot euro 270 volgens formaat en functies.

Tip: hang de voeler op de plaats waar u meestal zit.

Duurzaam en écht

Echt teakmeubilair kan niet goedkoop zijn om de eenvoudige reden dat een teakboom pas kaprijp wordt vanaf 80 jaar. Hoed u dus voor verdacht goedkope teak, vraag eventueel een echtheidsattest. Op de foto: een comfortabele zitbank van hoogwaardig teakhout uit de collectie Versus van Tribù (zithoogte 46 cm, diepte 67 cm, lengte 125, 155 of 185 cm, euro 750 voor een bank van 125 cm).

Tip: geef altijd de voorkeur aan tuinstoelen en banken met verticale latten in de rugleuning. Ze vangen minder stof.

Oud terras wordt nieuw

Loszittende of beschadigde tegels, uitgevroren voegen...? Een vloer bovenop het bestaande terras kan een oplossing zijn. Bij Lapeyre klikken gegroefde terrasplanken in elkaar zoals laminaatvloeren. In behandeld grenenhout (95 mm breed, euro 7,30 per plank van 250 mm) of in de tropische hardhoutsoort ipé (145 mm breed, euro 24 per plank).

Tip: voor een kleinere zithoek in de tuin kunt u werken met doe-het-zelfvlonders (50 x 50 cm) of plankentegels.

Teak wordt teak met meer

In de afgelopen jaren heerste teak over het tuinmeubilair. Vandaag zien we meer en meer combinaties met nieuwe kunststoffen (batyline, flexileen, hularo) in een strak eigentijds design. Helaas is dat vaak aan de dure kant, zoals dit zonneligbed van Royal Botania dat door Belgische ontwerpers is gecreëerd. In teak, roestvrij staal en batyline (euro 839, drie kleuren).

Tip: de nieuwe gaasstoffen laten de wind door en blijven koel. Geen gevaar voor verbranding!

Italiaanse inspiratie

Nog een trend van de jongste ja-ren zijn de romantische tuintafels van gietijzer met een blad van marmermozaïek. Ze zijn geïnspireerd op de tafels uit oude Italiaanse villa’s maar zo gemaakt dat ze in ons klimaat het hele jaar door buiten kunnen blijven. Dit model komt uit de collectie van Royal Arrow (Torino,

euro 459).

Tip: gebruik alleen een lichtvochtige doek om het blad schoon te maken, vooral geen allesreiniger!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content