Betalen met uw gsm Makkelijk toch?

Mobiel betalen is de toekomst. Toch is de elektronische portemonnee niet enkel weggelegd voor smartphone-gebruikers. Ook met een klassieke gsm kunt u kleine betalingen doen.

Via sms

Als u met uw gsm via sms betaalt, wordt het bedrag toegevoegd aan de factuur die u van uw mobiele operator krijgt of afgetrokken van het belkrediet van uw prepaidkaart. In 20 Belgische steden kunt u via 4411 (www.4411.be) uw parkeerplaats betalen met uw gsm. Hoe? U stuurt een sms naar 4411 met het nummer van de zone of parkeermeter, gevolgd door uw nummerplaat. Verlaat u de parkeerplaats, dan sms’t u Q (quit) naar 4411. Let wel: bovenop het parkeertarief, betaalt u € 0,15 voor elke sms die u verstuurt én van 4411 (ter bevestiging) ontvangt.

Zelfde scenario bij De Lijn. U kunt uw bus- of tramticket betalen door DL te sms’en naar 4884. De Lijn stuurt u een sms terug die geldt als vervoersbewijs. Ook hier kost elke verstuurde en ontvangen sms u € 0,15 bovenop het vervoerstarief. Waardoor u binnen een beperkt aantal zones goedkoper af bent met een meerrittenkaart.

Via een elektronische portefeuille

Betalen met een gsm kan ook via een elektronische portefeuille. PingPing is er zo één. U maakt een rekening aan op www.pingping.be door uw gsm-nummer in te geven. Daarna kunt u (al u er geld op hebt gestort) geld overschrijven naar andere gsm-gebruikers of handelaars (max. € 25 per sms). Uw overschrijving wordt beveiligd door een pincode. Eens de betaling aanvaard, krijgt u een sms ter bevestiging.

Met m-banxafe

m-banxafe verbindt uw gsm met uw bankkaart. Zo kunt u de prepaidkaart van uw gsm herladen, het saldo van uw bankrekening checken, de laatste verrichtingen die u via gsm deed opvragen en betalen via gsm (als de handelaar deze dienst gebruikt). Uw belkrediet herladen is gratis, de andere verrichtingen kosten € 0,25.

Wat moet u doen?

Controleer of uw sim-kaart het m-banxafe-logo vertoont. Zo niet moet u zich een nieuwe sim-kaart aanschaffen.

Activeer de optie m-banxafe in het menu van uw operator (Base, Mobistar, Proximus,...) en maak een pincode aan.

Activeer deze online-dienst in een telecomwinkel.

TIP Gsm verloren of gestolen? Verwittig Card Stop ? 070 344 344.

De transactie zelf verloopt als volgt: De handelaar geeft uw gsm-nummer of uw m-banxafe-referentie in. U bevestigt de transactie en het bedrag en u voert uw m-banxafe-pincode in, m-banxafe controleert of uw rekening voldoende gespijsd is en bevestigt de betaling aan de handelaar. U krijgt beiden een bevestigings-sms.

Vincent Joye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content