Betalen in het buitenland

U gaat op reis en u neemt mee: uw paspoort of identiteitskaart, eventueel reistickets en geld. Maar neemt u nu best cash mee of een kredietkaart? En hoe betaalt u het voordeligst op uw bestemming?

We reizen steeds vaker. En dus neemt ook het aanbod van betaalmiddelen toe. Twintig jaar geleden liepen we nog vooral met cash en travellercheques rond. Kredietkaarten waren nog niet overal ingeburgerd en geld uit de muur halen was op veel reisbestemmingen niet mogelijk, om nog maar te zwijgen over het boeken van een hotel via het internet. Nu beschikken we over diverse betaalmiddelen, maar daar zijn ook kosten aan verbonden. Afhankelijk van de situatie is het ene betaalmiddel in het buitenland al interessanter dan het andere.

De debetkaart

Op reis met teveel cash op zak rondlopen is geen goed idee. Daarom is geld uit de automaat halen een goede oplossing. En dat kan meestal met uw gewone bankkaart. Sinds de introductie van Maestro is dat, zeker in de eurozone, erg makkelijk.

Kosten?

Als u binnen de eurozone geld uit de muur haalt, mag dat in principe niet meer kosten dan in eigen land. Buiten de eurozone ligt dat anders, want daar spelen de wisselkoers en de commissie erop mee, afhankelijk van de bank. Maar die wisselkoersen zijn meestal toch gunstiger dan die welke u bijvoorbeeld in een wisselkantoor krijgt als u cash geld omwisselt.

De debetkaart is dus vaak de goedkoopste oplossing, maar in landen buiten de eurozone kunnen de kosten toch aardig verschillen, naargelang de bank die uw kaart uitgeeft. Dat verschil kan oplopen tot € 5 per afhaling of zelfs € 10 voor grotere bedragen. (zie de tabel hieronder).

En uw eigen bank rekent niet alleen een kost aan. Naast die kosten betaalt u ook een wisselmarge (van één tot twee procent) op het afgehaalde bedrag.

Komt daarbij nog dat u bij veel automaten in het (verre) buitenland ook nog eens een access fee betaalt. Dat is een bedrag dat de buitenlandse bank u aanrekent voor het gebruik van zijn geldautomaat. Dat bedrag staat op het ticket en wordt ook vaak aangekondigd vooraleer u het geld afhaalt.

Waar?

Niet zomaar elke automaat aanvaardt Maestro, kijk dus of het logo van Maestro of Cirrus op de automaat staat. Op diverse websites van banken kunt u trouwens opzoeken waar zich juist automaten bevinden op uw vakantiebestemming. Nog handiger zijn smartphone apps zoals ATM locator of Moneypass, waarmee u ter plaatse de dichtstbijzijnde bankautomaat kunt opvragen.

Activeren

Om geld af te halen buiten Europa (en Europa moet u hier zeer ruim nemen – zie Europa volgens Maestro) is het meestal wel nodig om de Maestro-functie op uw debetkaart te laten activeren, anders werkt ze niet. Bij uw bank kunt u een activering aanvragen voor één maand. De Belgische banken doen dit uit voorzorg om misbruiken te voorkomen, omdat in veel landen nog automaten met een magneetstrip werken, waar criminelen misbruik van kunnen maken. Maar bij sommige banken, zoals Deutsche bank of Beobank werkt uw debetkaart sowieso en hoeft u die deblokkering dus niet aan te vragen.

De kredietkaart

Enkel met een debetkaart op reis vertrekken is mogelijk, maar toch combineert u dit best met een kredietkaart. Op www.spaargids.be vindt u een tabel met meer dan 70 kredietkaarten, zodat u kunt vergelijken op wat kosten, kredietlimieten, verzekeringen,... zijn. Ook op www.kredietkaart.be kunt u 12 Belgische kredietkaarten vergelijken.

WEETJE. Tegenwoordig zijn er ook prepaid kredietkaarten, maar die worden niet aanvaard bij autoverhuur, omdat er geen kredietlijn aan verbonden is.

Voordelen

De kredietkaart wordt overal ter wereld aanvaard. U kunt er gemakkelijk mee betalen in winkels of restaurants.

Het bedrag dat u betaalt gaat pas op het einde van de maand van uw rekening.

U kunt er geld mee afhalen in een automaat in landen waar dat moeilijk (Verenigde Staten) of zelfs onmogelijk (Japan) is met een debetkaart.

U kunt er een waarborg mee betalen, bijvoorbeeld om een wagen te huren. Dat bedrag wordt dan gedurende de huur via uw kredietkaart geblokkeerd, maar u hoeft het niet effectief te betalen. Let wel: voorzie een voldoende hoge reserve (zie Mijn kredietkaart is mijn vrijheid).

Ook in hotels wordt almaar vaker een kredietkaart gevraagd vooraleer in te checken, als garantie dat u de hotelkosten betaalt.

De kost voor de transactie is in principe voor de handelaar (maar die wordt wel eens doorgerekend). Vanaf 13 juli 2014 verbiedt Europese wetgeving trouwens dat Europese handelaars consumenten kosten aanrekenen die hoger zijn dan de transactiekosten, wat in sommige landen, zoals in België bijvoorbeeld, wel kon.

Nadelen

Om cash uit een automaat af te halen is een kredietkaart al minder praktisch, want de kosten liggen meestal een pak hoger dan bij een gewone bankkaart. Doe het dus enkel op plaatsen waar het niet anders kan.

TIP. Haal – waar mogelijk – ineens voldoende geld af, want u betaalt dezelfde kost (makkelijk € 5) per afhaling, onafhankelijk van het bedrag. Probleem is wel dat in sommige verre landen het bedrag dat u per keer kunt afhalen beperkt wordt tot bijvoorbeeld €100 of €200. Dat betekent dus dat u elke keer opnieuw een vaste kost moet betalen.

Cash

Voelt u zich toch veiliger als u bij aankomst wat cash op zak heeft? Voor euro’s is dat geen probleem, maar als u vooraf geld wilt wisselen, contacteert u uw bankkantoor best een paar dagen op voorhand. Niet overal is zomaar buitenlandse cash aanwezig, zelfs niet van relatief veelgebruikte munten.

Voor meer exotische en minder courante munten kunt u ook terecht in gespecialiseerde wisselkantoren (u vindt een lijst van erkende wisselkantoren op www.stockbrokersbelgium.eu). Die bieden trouwens vaak ook zeer competitieve wisseltarieven aan die goedkoper kunnen uitvallen dan bij uw bank. Vraag ook kleine coupures, dat is handiger ter plaatse.

TIP. Over wisselkoersen gesproken: in sommige (verre) landen schommelt de koers van de lokale munt zo sterk ten opzichte van de euro of de dollar, dat u er goed aan doet niet ineens een groot bedrag om te wisselen aan het begin van uw vakantie, maar om de paar dagen een kleinere som, tegen een almaar gunstigere wisselkoers.

Mag u cash in- en uitvoeren?

Kijk ook na of u wel cash mag in- en uitvoeren, anders moet u wel ter plaatse wisselen. In sommige landen moet u ook zorgen dat uw lokaal geld op is als u terug naar huis gaat, want u kunt het niet uitvoeren. Informatie hieromtrent vindt u bij de ambassade van het land.

Cash laten opsturen?

Stel dat al uw betaalmiddelen worden gestolen, dan bestaat er nog een noodoplossing: cash laten opsturen via een geldtransfer. Via diensten als Western Union, Moneygram of American Express kunt u vrienden of familieleden geld laten opsturen. Zo’n geldtransfer kan in enkele minuten of hoogstens enkele uren worden uitgevoerd. De kantoren van dergelijke agentschappen zijn wijdverbreid over de hele wereld. Zo kunt u in België in het postkantoor via Western Union geld verzenden. Het systeem werkt eenvoudig en snel, u betaalt er wel een stevige commissie op, maar in geval van nood kan het wel de reddende engel zijn!

Travellercheques en gewone cheques, bestaat dat nog?

Wat doet u in landen waar u geen kredietkaart kunt gebruiken? Dat komt gelukkig nog maar weinig voor, maar in sommige niet voor de hand liggende bestemmingen kan het nog altijd een probleem zijn. Vroeger waren travellercheques een handige manier van betalen. Banken geven ze in ons land niet meer uit en ook in wisselkantoren kunt u ze nog amper bestellen. Bovendien kunt u ze ook niet meer zo makkelijk omwisselen.

Ook gewone cheques worden in België nog amper gebruikt, maar in andere landen, zoals in de VS of Frankrijk, ligt dat anders. Zo kan het dat de Franse eigenaar van een vakantiehuisje u een cheque als waarborg vraagt. Dat is vervelend, want dan moet u als vakantieganger cash geld meenemen om de waarborg te betalen, wat niet echt veilig is.

“Bij grote banken kunt u nochtans nog altijd cheques vragen”, antwoordt Bob De Leersnyder van Febelfin op onze vraag hoe vakantiegangers dit kunnen oplossen. “Ook een bankcheque is mogelijk, maar daar zal de bank allicht wat meer kosten voor aanrekenen.”

Een fooi betalen?

In de meeste landen was een fooi niet gebruikelijk, maar de Amerikaanse toerist heeft daar op veel plaatsen verandering in gebracht. Een fooi betalen is meestal geen verplichting, maar de mensen die in de toeristische sector werken, zoals hotelpersoneel, gidsen, obers of taxichauffeurs, rekenen er wel op. In Noord-Amerika bestaat het loon van het horecapersoneel voor een deel uit fooien, dus daar moet u wel 10 tot 20% fooi geven. Ook in Groot-Brittannië en Zuid-Europa is het gebruikelijk, net als in Latijns-Amerika en Afrika, omdat daar de lonen in de toeristische sector toch al laag liggen. In Azië is dat veel minder het geval. Wie met een kredietkaart in een restaurant betaalt, ziet soms dat de fooi al in de rekening verwerkt is.

Filip Godelaine

Check de vervaldatum van uw kaart als u voor een langere periode vertrekt.

Neemt u graag buitenlands geld mee op reis, vraag dat dan tijdig aan bij uw bank want die heeft nog zelden cash in voorraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content