Betaalbaar vernieuwen

Uitgekeken op uw keuken? Als u het slim aanpakt en zelf de handen uit de mouwen steekt, kunt u de keuken een grondige opfrisbeurt geven met een beperkt budget. Durven en doen!

1 Eén of twee aankopen, de rest doet u zelf

Niet iedereen kan zich de nieuwste designkeuken van het duurste merk veroorloven, of is daarin geïnteresseerd. Is uw keuken twintig jaar of ouder, ga dan na wat echt vervangen moet worden. Meestal zullen dat niet de meubels zijn maar wel één van de of verschillende apparaten (kookplaat, oven, dampafzuigkap...), de gootsteen, het kraanwerk of de tegelvloer. Hebt u een linker- en een rechterhand, dan is het misschien een slimme beslissing het aantal aankopen te beperken tot één of twee en de rest van de vernieuwing zelf uit te voeren.

2 Een groter raam maakt het verschil

Veel oudere keukens lijden aan een gebrek aan daglicht. De beste oplossing zal de meest ingrijpende zijn: het raam laten vergroten of het laten vervangen door een glazen wand. Meer daglicht zal uw keuken in alle opzichten lichter maken. Met een veel ruimere kijk op de tuin (én op de seizoenen) zult u ook meer tijd in de keuken doorbrengen. Een serre-effect vermijdt u als u kiest voor dubbel of superisolerend glas en een goede zonwering (aan de buitenkant). Een bijkomend voordeel is, dat het zonlicht in de tussenseizoenen de stookkosten zal drukken.

3 Overbodige kasten mogen weg

Over naar de dingen die u zelf kunt doen. Dertig tot twintig jaar geleden werden de meeste keukens ingericht met hangkasten boven het aanrecht, vaak tot tegen het plafond. Kwestie van elke centimeter te benutten. Hebt u al die kasten nog nodig, nu uw gezin kleiner is geworden? Als u een deel van de kasten verwijdert, schept u meer luchtigheid. De kasten boven het aanrecht kunt u vervangen door een smal open rek, een vitrinekastje of stangen. Of u kunt het gewoon vrijlaten en versieren met retrotegels, een mozaïek of een eigen wandschildering.

4 Schuren hoeft niet meer

Wees niet bang om ook keukenkasten een nieuw leven te geven door ze te verven in een licht en trendy lakkleurtje. Ook nu kunt u werken met twee verschillende kleuren (de legplanken in een ander kleurtje, bijvoorbeeld). Keukenkasten van melamine of met een bovenlaag van houtfineer zijn het makkelijkst te verven. Vanzelfsprekend maakt u gebruik van de nieuwe zogenaamde lakvoorbereiders, een soort van afbijtmiddel in een spuitbus. Zij zijn hiervoor een droommiddel want u hoeft niet meer te schuren. Gewoon even spuiten op de vlakken die u wilt verven, het product openwrijven met een schuursponsje en een kwartier laten intrekken. Neem daarna het product weer weg met een vochtige doek en laat drogen. Nu kunt u de kastjes gewoon lakken met een lakrol. Om eikenhouten of andere volhouten kastfronten op te frissen, zal het vaak een betere oplossing zijn ze geduldig af te bijten tot op het blanke hout en ze dan in te strijken met een beschermende kleurenbeits. Het grote voordeel is, dat de nerven zichtbaar blijven.

5 Voegen en wandtegels opfrissen

Nog méér verf. Vrijwel alle merken hebben tegenwoordig een speciale hoogglanslak waarmee u wandtegels een nieuw leven kunt geven. Dat doet u als volgt:

ontvet de tegels in twee tot drie beurten met ammoniak

schuur ze lichtjes op

geef ze een laag tegelgrondverf

geef ze nu twee lagen tegellak.

Vloertegels verven is niet aan te raden omdat die aan veel meer slijtage onderhevig zijn.

Andere mogelijkheid: ga met een stift voegenwitsel voorzichtig over de voegen om ze weer wit te maken (zijn ze erg vervuild dan kunnen twee lagen nodig zijn).

6 Autowas voor het werkblad

Krassen op een werkblad van kunststof zullen voor een deel verdwijnen als u het blad een beurt geeft met een klassieke autowas (jawel!). Het werkblad verven is hier géén goede oplossing: bij elke kras kunnen stukjes verf in het eten terechtkomen!

7 Een tafel uit de kringwinkel

Uitgekeken op die keukentafel van geplastificeerde kunststof? Ga eens een kijkje nemen in de kringwinkel in uw buurt. De simpele houten tafel die u er vindt voor bijna geen geld, zal ineens niet meer zo simpel zijn als u ze afbijt en dan lakt in een kleurtje dat past bij uw nieuwe keukeninterieur. Houten keukentafels in een felle kleur zijn namelijk erg trendy en gezelliger dan kunststof. Zoek bij voorkeur naar een oude tafel met de bijpassende stoelen. Die kunt u lakken in dezelfde of een assorterende kleur.

8 Nieuwe gordijnen voor een prikje

Verschenen of versleten gordijnen kunt u vervangen door modieuze stores of vouwgordijntjes. Ze weren de zon maar houden het interieur licht. U kunt ook kiezen voor klassieke gordijnen in een zonnige tint of een vrolijk dessin. Als u goed bent met naald en draad, kunt u voor een prikje leuke stof vinden in een van de talrijke stoffenwinkels die onze steden vandaag tellen. Of ga eens kijken bij de Mini Prijzen van Heytens.

9 Gebruik uw artistieke aanleg

Als u aan kalligrafie doet, tekent of schildert, moet u deze hobby zeker gebruiken om uw vernieuwde keuken een persoonlijke toets te geven. Op een nieuwgeverfd muurvlak (boven het aanrecht of elders) kunt u bijvoorbeeld een recept of de namen van gerechten schilderen. Of na het verven met sjablonen versieringen aanbrengen op de muren, de keukenkastjes en/of de tafel en stoelen.

10 Verhuis het (tweede) televisietoestel

Hebt u een televisietoestel dat u weinig gebruikt en wilt u voortdurend op de hoogte blijven van de actualiteit? Of houdt u van andere programma’s dan uw huisgenoten? Dan kunt u de verhuis van dit tweede toestel naar de keuken overwegen (en de kabel laten doortrekken). Dit kan dan de finishing touch worden van een keukenrenovatie waaraan u in de toekomst veel plezier kunt beleven. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content