Beste lezer,

deze rubriek is er voor u! Wilt u uw mening over gelijk welk onderwerp meedelen? Schrijf, fax of mail naar: Plus Magazine-Lezersforum, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel. Fax: 02 702 46 02, e-mail: redactie@plusmagazine.be. Anonieme brieven of mails worden nooit opgenomen en de redactie behoudt zich het recht voor lezersbrieven in te korten.

Uw buur kan een astmalijder zijn

In het najaar verbranden veel mensen snoeisels en ander tuinafval, terwijl anderen de open haard, de houtkachel of een terraskacheltje aansteken. Aangezien ik astmalijder ben, weet ik niet meer wanneer en hoe ik mijn huis moet verluchten. Voor iemand als ik is niets zo hinderlijk als de rook van verbrand hout en soms begint die irriterende luchtvervuiling al in de vroege ochtend. De mensen weten niet altijd dat het verbranden van afval in de tuin strafbaar is. En als je een sluikverbrander vraagt zijn vuur te doven, zegt hij dat hij aan het barbecuen is. Daarom een oproep aan alle lezers: denk eraan dat uw buurman/vrouw iemand met gevoelige luchtwegen kan zijn, eer u in uw tuin afval verbrandt. En verbrand nooit hout dat behandeld werd met giftige producten (verf, beits, teer...).

MOTORRIJDEN TEGEN STRESS

Als onthaalmoeder weet ik wat de stress van een nieuw schooljaar betekent (Plus Magazine september). Sinds enkele maanden heb ik echter de ideale stressbestrijding ontdekt: motorrijden. Op zondag rijden mijn man en ik vaak 300 km. Ik had nooit gedacht dat een motor zoveel ontspanning kon bieden. Je krijgt een zalig gevoel van vrijheid. Omdat we kleine weggetjes nemen, zien we onderweg veel moois dat je met de auto niet ziet. Tegelijk zien we meer dan fietsers en wandelaars omdat we grotere afstanden kunnen afleggen. Wat een luxe als we na ons pensioen elke dag zullen kunnen rijden!

Chinees of Pools?

Er is veel te doen over China als dé grootmacht die de wereld gaat beheersen. Er zijn zelfs politici die pleiten voor lessen Chinees in het middelbaar. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als sinoloog en heb nog steeds geen werk dat bij mijn opleiding aansluit. Geen enkele van de negen sinologen die dit jaar in Leuven zijn afgestudeerd, heeft een job die zelfs maar in de verte iets met Chinees te maken heeft. Er is dus een hype geschapen die niet beantwoordt aan de noden van het bedrijfsleven. Zou het niet nuttiger zijn Pools of de taal van een andere nieuwe lidstaat te leren?

Mijn geloof

Onlangs schreef een lezeres dat bidden haar had geholpen om zich sterk te houden bij het overlijden van haar man. 9 jaar geleden heb ik na een helse echtscheiding een pracht van een man leren kennen. 5 jaar lang hebben we lief en leed gedeeld, maar in 2002 werd de man die ik zo liefhad op gruwelijke wijze vermoord. Mijn geloof in God heeft me toen overeind gehouden. Het gaf me kracht. Vandaag ben ik er bovenop aan het komen. Ik ben blij dat ik nooit antidepressiva heb genomen.

Hoge pensioenen?

Ik ben als ambtenaar begonnen én geëindigd met een karig loon. Mijn pensioen bedraagt net geen e 1000 netto per maand. Dit ter attentie van geleerde economen die beweren dat de ambtenarenpensioenen te hoog zijn.

Senior Games na twee heupoperaties

Elke week fietsen we 30 tot 40 km en een van ons heeft twee heupoperaties achter de rug. Dat blijkt geen beletsel te zijn. Vorig jaar kregen we de kans om deel te nemen aan de Senior Games in Sicilië. Negen dagen hebben 32 Belgen zich met deelnemers uit andere landen gemeten in zwemmen, fietsen, atletiek en andere sporttakken. We behaalden 28 medailles en de kennismaking met andere culturen was onvergetelijk. Zo’n sportevenement voor 60-plussers in eigen land zou zéér welkom zijn!

Doe zo voort!

De jongste tijd geeft uw keukenrubriek eenvoudige recepten met relatief weinig ingrediënten die je in huis hebt of makkelijk kunt vinden. Voor iemand die elke dag moet koken, bieden ze een aangename variatie: het zoetzure konijn met honing uit het juninummer en de gehaktballetjes van september. Doe vooral zo voort!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content