“Best leuk, maar geen wondermiddel”

Ons geheugen alert houden is beslist een goede zaak, maar dat kan op vele manieren. Wat voor onze buurman nuttig is, is dat niet noodzakelijk voor ons, zegt neuroloog Eric Salmon.

Plus Magazine: Wat zijn de voornaamste oorzaken van geheugenverlies?

Dr. Eric Salmon: “Geheugenverlies is vaak een gevolg van depressies, angstgevoelens, stress en, misschien nog meer, van chronische of acute slaapstoornissen. Als je slecht slaapt, her-stel je niet genoeg en gaat je concentratievermogen achteruit. Ook het gebruik van medicijnen (kalmeermiddelen bijvoorbeeld) kunnen een negatieve invloed hebben op onze alertheid. Bepaalde ziekten hebben eveneens een impact. Ten slotte zijn er natuurlijk de echte geheugenaandoeningen. De ziekte van Alzheimer is daarvan het meest bekende voorbeeld, maar er bestaan nog meer aantastingen die onze geheugencircuits sterk gaan belasten. Denk maar aan hersenbloedingen of multiple sclerose.”

Gaat ouder worden altijd samen met geheugenverlies?

“Eerst en vooral is het geheugen niet bij iedereen gelijk. Van bij de geboorte varieert het van mens tot mens. Met de leeftijd gaan bepaalde geheugencircuits altijd verouderen, zoals met de andere functies van ons lichaam, maar ook die verandering verschilt sterk van mens tot mens. Schematisch zijn er twee geheugentypes. Het geheugen dat informatie uit het hoofd weet, gaat achteruit met de leeftijd. Maar het geheugen dat nadenkt en logisch redeneert, wordt beter!”

Waarom herinneren we ons dingen van lang geleden beter dan recente zaken?

“Omdat ze dateren uit een periode dat ons geheugen zeer goed was! Bovendien hebben we tijd gehad om die oudere herinneringen vaak boven te halen. Helaas hebben ze de neiging in de loop der jaren ‘verhalen’ te worden die we in ons voordeel hebben omgebogen. Ons geheugen is dus nooit honderd percent betrouwbaar”.

Hoe kunnen we ons geheugen alert houden?

“Door onze hersenen te gebruiken in de juiste omstandigheden. In een kalme omgeving, bijvoorbeeld. Elke dag sudoku’s of een hersenbreker oplossen, zal ons vooruit doen gaan... in het oplossen van sudoku’s of hersenbrekers. Als we ons oefenen in één bepaalde hersenactiviteit, zullen we daarom niet beter worden in andere.”

Hoe nuttig zijn de cd-roms en games voor geheugentraining?

“Ze zijn een middel als een ander om alert te blijven. Maar nogmaals: ze zullen u vooral helpen om uw vaardigheid in het spelen van videospelletjes te verbeteren, plus om aandachtig te blijven en alert te reageren. Maar als u er niet graag mee speelt, hoeft u zich niet schuldig te voelen. Het is niet omdat deze games trendy en elektronisch zijn, dat ze ook een wondermiddel vormen tegen het verouderen. Ze zijn uiteraard niet geschikt voor mensen die aan een geheugenaantasting lijden, ze zouden alleen maar zout in de wonde strooien. En ze kunnen zeker de sociale contacten niet vervangen. Een hartverwarmende groepsactiviteit is tenminste zo belangrijk om ons brein fit te houden dan moederziel alleen voor een scherm te gaan zitten!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content