Bespaartips voor singles

Je hoort het vaak: wie alleen woont of plotseling alleen komt te staan, betaalt dubbel. Heel wat kosten blijven immers dezelfde, of u alleen woont dan wel met z’n tweeën. Toch hoeft dat niet zo te zijn: dankzij deze tips woont u voordeliger én veiliger.

Kleiner gaan wonen

Woont u nog in een eigen eengezinswoning met tuin, dan kunnen de verkoop van dat huis en de verhuis naar een kleine flat vele voordelen bieden: minder kosten, vaak meer comfort, geen werk meer in de tuin en dikwijls een betere ligging.

Eer u beslist over de verhuis, maakt u een lijstje op van alle maandelijkse kosten. Niet alleen de huur of de eventuele afbe-talingen van de aankooplening maar ook de verwarming, het water, de elektriciteit, de telefoon, het internetabonnement, de herstellingen en – in een flatgebouw – de gemeenschappelijke kosten. Vergeet als eigenaar de onroerende voorheffing niet!

Blijft u liever in uw (grote) woning, dan kunt u eraan denken een gedeelte te verhuren. Voor de nodige verbouwingswerken kunt u misschien premies krijgen.

Ook kangoeroewonen kan een optie zijn: uw eigendom wordt dan verbouwd tot twee woningen, één voor u en één voor een jong gezin. De twee partijen beloven elkaar wederzijdse hulp.

Meer en meer volwassen alleenstaanden wonen kostendelend. Ze hebben elk een eigen ruimte in een grotere woning maar delen kosten als verwarming, elektriciteit, aankoop en gebruik van grote apparaten en zelfs de schoonmaakster.

Informeer bij een sociale huisvestingsmaatschappij in uw omgeving of u eventueel in aanmerking komt voor een sociale huur- of koopflat.

Verstandig verwarmen

Concentreer alle woonfuncties in enkele kamers. De andere hoeft u dan niet te verwarmen.

Zet de thermostaat een graadje lager en trek een trui aan.

Laat op elke radiator een thermostatische kraan plaatsen.

Tijdens uw afwezigheid kunt u in een appartement de thermostaat lager zetten dan in een eengezinswoning (13° à 14°C). U profiteert immers mee van de verwarming in de andere appartementen en in de gemeenschappelijke ruimten.

Eten en drinken

Koken in hoeveelheden voor één persoon is niet altijd makkelijk (de meeste recepten zijn voor 4 personen). Een diepvriezer is daarom onmisbaar. Wat u te veel bereidt vriest u in eenpersoonsporties in.

Alleenwonenden brengen soms te weinig variatie in hun maaltijden omdat ze te vaak overschotten van de dag voordien blijven eten. Vermijd dit door ze meteen in te vriezen en ze te voorzien in de maaltijdenplanning van de volgende week.

Er is niets mis met kant-en-klare eenpersoonsmaaltijden maar niet elke dag! Vul ze aan met groenten of rauwkost.

Bijna onmisbaar keukengerei voor alleenwonenden: kleine koekenpannen, een wokpan, een tafeloventje... en uiteraard een magnetron.

Verse voedingswaren (groenten, fruit, vis, vlees, vleeswaren...) koopt u beter los en per gewicht aan dan voorverpakt. Handig zijn ook: minikomkommers, minibloemkool, minicourgettes,...

Zelf de afwas doen zal voor een alleenwoner altijd voordeliger uitvallen dan een vaatwasser.

Schoonmaak en onderhoud

Als u werkt en toch nog wat vrije tijd voor uzelf over wilt houden, maak dan gebruik van dienstencheques om een aantal karweien uit te besteden.

Maak afspraken met buren om elkaar te helpen bij grote onderhoudswerkzaamheden (snoeien, schilderen...), dan staat u er niet alleen voor. Met buren, vrienden of familieleden kunt u ook de kosten delen voor de huur van grote apparatuur (hogedrukreiniger, verticuteermachine, hakselaar, betonmolen...).

Herstellingen

Geen handige Harry in huis? Houd de handleidingen van alle apparaten goed bij. De meeste geven aanwijzingen over de manier waarop u kleine probleempjes kunt oplossen.

Een goede gereedschapsbox doet een alleenwonende veel geld besparen. Met een setje kraanleertjes in diverse maten en een waterpomptang in huis kan iedereen een lekkende kraan herstellen.

Voor iedereen die alleen komt te staan kan een cursus Klussen voor klunzen of Handige Henriettta erg nuttig zijn. Cursussen van die aard worden aangeboden door de Vormingplus-centra (www.prettiggeleerd.be, tik in het zoekvakje: ‘klussen’). Ook sommige lokale dienstencentra bieden elementaire vormingen voor doe-het-zelvers aan.

Sorteren en composteren

Dure vuilniszakken kunt u beperken door PMD (plastic flessen, folieverpakkingen...), papier-karton en glas apart te sorteren en ze zelf naar het containerpark te brengen. In de meeste parken hoeft u voor dit afval niet extra te betalen. Voor papier-karton en voor glas staan er in vrijwel elke gemeente containers, hier en daar ook voor PMD. Papier-karton en glas wordt vrijwel overal selectief en gratis opgehaald.

Zoek contact met iemand in uw omgeving die een eigen composthoop heeft. Als u zelf niet kunt composteren, zal uw buurman wellicht tevreden zijn dat hij zijn composthoop kan aanvullen met uw groente- en fruitafval.

Veiligheid in huis

Alleenwoners moeten extra alert zijn voor valpartijen of ongevallen in huis. Als u valt of een ongeval krijgt, is er immers niemand om alarm te slaan of te helpen. Vermijd kleine tapijten op gladde vloeren en in de badkamer, laat losse tegels repareren, bevestig losliggende kabels aan de muur en laat niets waarover u kunt vallen, rondslingeren in de buurt van uw bed.

Houd ook in huis uw gsm op zak en programmeer twee soorten nummers: de hulpdiensten en uw directe buren. Als u valt en niet meer kunt opstaan, kunt u misschien wel nog met uw mobieltje om hulp vragen. Hulpdiensten: 101 (politie), 112 (algemeen Europees noodnummer) en 100 (brandweer)

Plaats in elke kamer een rookmelder.

Plaats een goede handgreep in de douche of aan de badkuip en een tweede net buiten de douche of de badkuip.

Laat tegen de muur van de trap een handreling aanbrengen.

Leg een zaklamp (liefst een oplaadbare) op een vaste plek in huis, zodat u snel voor licht kunt zorgen bij een stroompanne.

Geef in vertrouwen een sleutel van de voordeur in bewaring aan één of twee goede buren. Dan bent u gered als u uzelf buitensluit of als u buitenshuis uw sleutel verliest. En als u thuis valt en u niet meer kunt bewegen, maakt u meer kans dat uw alerte buurman komt kijken als hij u in twee dagen niet gezien heeft.

Veiligheid tegen inbrekers

Bent u een alleenwonende vrouw, zet dan alleen de eerste letter van uw voornaam op de brievenbus en de bel.

Vraag aan uw gemeente het bezoek van een preventieadviseur (dat is gratis). Hij/zij zal u vertellen welke maatregelen u als alleenwonende het best neemt om uw woning of appartement inbraakveiliger te maken.

Laat een deurspion plaatsen of een videodeurtelefoon plaatsen.

Denk niet dat u veiliger af bent als u de sleutel op de binnenkant van de deur laat steken. Professionele inbrekers weten hoe ze deze hindernis kunnen omzeilen, terwijl u het wél heel moeilijk maakt voor buren of familieleden die eventueel ter hulp zouden willen snellen. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content