Bereid uw thuiskomst goed voor

Van uw chirurg krijgt u allerhande praktische tips mee in verband met uw operatie: moet u krukken of steunkousen voorzien? Uw matras hoger leggen,...? Maar vóór u naar het ziekenhuis vertrekt, kunt u zelf ook maar beter enkele voorbereidingen treffen zodat u zich nadien uitsluitend kunt concentreren op uw genezing.

Denk voor uw vertrek even na over de diverse situaties waarmee u na uw thuiskomst geconfronteerd zou kunnen worden: hoe gaat u koken, uzelf wassen, communiceren, dagelijkse praktische probleempjes oplossen...?

Zeg uw gebruikelijke activiteiten af.

Een les aquagym of een etentje met vriendinnen is echt geen prioriteit. En uiteraard kunt u terwijl u revalideert uw kleinzoon niet ophalen in het kinderdagverblijf of uw buurvrouw naar het station brengen. Verspreid dus op voorhand de boodschap dat u moet rusten! Denk niet dat die paar dagen gedwongen rust ideaal zijn om de zolder op te ruimen of de woonkamer te schilderen. Dat een dokter u rust gunt, betekent dat uw lichaam het nodig heeft.

Vul de koelkast.

Haal alle ingrediënten in huis om enkele eenvoudige maaltijden te bereiden want u zult wellicht geen zin hebben om uren in de keuken te staan. Maak nu al een grote kom groentesoep en voorzie diepvriesmaaltijden (uit de handel of huisbereid – vergeet niet dat kant-en-klare maaltijden vaak te vet en te zout zijn). Pas deze maaltijden ook aan, aan de ingreep. Wordt u bijvoorbeeld geopereerd aan uw wijsheidstanden, zorg dan voor makkelijk te kauwen, mals voedsel. U wordt geopereerd voor een liesbreuk? Vermijd dan constipatie door gestoofde groene groenten en volkorenbrood op het menu te zetten en door veel te drinken (water, slappe thee, bouillon, kruidenthee).

Draag aangepaste kleding.

Als uw been in een verband ligt, zult u het moeilijk in een broekspijp krijgen. Leg dus comfortabele jurken of rokken klaar, of een superruime joggingbroek. Is er een schouderartroscopie gepland, dan kiest u voor kleren die vooraan openen. Denk ook na over uw schoenen: kies eventueel brede exemplaren zonder veters en/of hakken. Of leg de schoenlepel klaar!

Maak schoon, ruim op.

Zorg dat uw huis netjes is voor u naar het ziekenhuis vertrekt. Na een schoonmaakbeurt is alles hygiënischer. En u komt dan zeker niet in de verleiding om schoon te maken na uw thuiskomst. Maak ook van de gelegenheid gebruik om alles op te ruimen wat u kan hinderen als u slecht te been bent: stoelen, elektrische snoeren op de grond,...

Installeer een ‘hoofdkwartier’.

Woont u in een huis en zult u na de operatie minder mobiel zijn? Richt dan een ‘hoofdkwartier’ in zodat u zich zo weinig mogelijk hoeft te verplaatsen. Is er een logeerkamer vlakbij de woonkamer en de keuken? Perfect! Hebt u geen gsm, vraag een familielid of vriend om u er eentje te lenen en zorg dat u die altijd bij de hand hebt. Hij geeft u niet alleen een veilig gevoel, maar voorkomt ook dat u om de haverklap moet rechtspringen om elders de telefoon te gaan opnemen.

Handel een aantal formaliteiten af.

U moet nog facturen betalen? Een aangetekende brief ophalen in het postkantoor? Een jas naar de stomerij brengen? Werk al die klusjes af vóór de operatie. Maar vermijd onnodige stress! Uzelf psychologisch voorbereiden op uw ziekenhuisopname is ook belangrijk...

Denk aan uw dieren.

Als u huisdieren hebt, neemt u maatregelen zodat iemand u een handje kan helpen: de kattenbak verversen, de hond uitlaten, enz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content