Bent u klaar voor verandering?

De toekomst hoort toe aan sociale netwerken, mobiel internet, gps’en en groene gsm’s. Dus hebt u een van de technologische wondertjes nodig die op het Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd werden. Plus Magazine was erbij!

Alles wijst erop dat de revolutie van de gsm uit de hoek van de diensten zal komen die sociale netwerken als Facebook en Myface aanbieden. U kunt permanent in contact blijven met uw vrienden (in de Facebook-betekenis van dat woord), u kunt berichtjes sturen, altijd op de kaarten van Google Maps zien waar ze zich bevinden en een afspraakje voorstellen wanneer u merkt dat ze in uw buurt zijn.

En een winkel die u passeert, kan u u via de smartphone een kortingbon of een promotie aanbieden...

Een andere belangrijke trend: de gsm-fabrikanten lanceren hun eigen mobiele koopsites op het internet. De bedoeling is, zoveel mogelijk producten te verkopen die u met uw gsm kunt downloaden zoals muziek, beltonen, software, films... Apple heeft de weg gewezen met zijn App-store voor de iPhone, en nog geen twee weken later deed iedereen plots mee: Nokia met de Ovistore, Microsoft met Windows Place, Samsung met Samsung Live en Dell met de Dell Download Store, die online spelletjes verkoopt. Wilt u meespelen, dan hebt u dus niet alleen een gsm nodig maar ook een goed-gevulde portefeuille!

Waar is 3G goed voor?

Om te surfen, verdorie! Met het hoge mobiele debiet van 3G kunt u snel een zoekmachine gebruiken, e-mails ontvangen en verzenden, video’s downloaden of op YouTube kijken. De operators bewegen hemel en aarde om ons breedband te doen gebruiken, maar de Belgen happen niet gemakkelijk toe: nog geen 10 % gebruikt de gsm om op het internet te gaan. De eerste reden is technisch, want de smartphones vertegenwoordigen nog maar 5 % van het totale aantal telefoons. De tweede reden is financieel. De Belgische consument besteedt slechts 30 tot 50 euro per maand aan mobiel bellen. De meerprijs van een 3G-abonnement, minimaal 20 euro, is dus een obstakel. Maar er valt niet te ontsnappen aan de trend: over enkele jaren zullen we even vaak met onze telefoon surfen als met de pc.

Gsm’s van 50 of 500 euro

Wat rechtvaardigt de enorme prijsverschillen tussen toestellen die toch allemaal op de eerste plaats telefoons zijn? Als u zich die vraag stelt, kiest u het best een goedkope gsm. U zult de enige niet zijn, want de gemiddelde prijs van een mobieltje in België ligt in de buurt van de 125 euro. Hoe meer functies (camera, mp3-speler, FM-radio, aanraakscherm, gps) en hoe meer verbindingsmogelijkheden (Bluetooth, Wi-Fi, 3G-breedband), hoe hoger het prijskaartje.

De ‘groene’ gsm

Na de rode telefoon is het de beurt aan de groene gsm om de geschiedenis in te stappen. Verscheidene fabrikanten (Samsung en LG) brengen voor het eerst toestellen op de markt die van gerecycleerde plasticflessen gemaakt zijn. De Blue Earth van Samsung wordt pas tegen het einde van de zomer verwacht, maar we weten al dat het een 3G-telefoon met een camera van 5 megapixel wordt. En vooral dat hij een zonnecel zal bevatten die de batterijen kan opladen... in 51 uur. Wanneer u te voet gaat, zal de Blue Earth de afgelegde afstand en de uitgespaarde hoeveelheid CO2 kunnen berekenen.

Vandaag zien we al intelligente laders verschijnen die een alarm geven als de batterij vol is en die in slaap-stand niet meer dan 0,03W verbruiken, maar in 2012 mogen we een echte revolutie verwachten. De fabrikanten hebben namelijk afgesproken dat ze over drie jaar universele laders zullen maken die op smartphones van alle merken passen.

De interface maakt het verschil

Sinds de iPhone pakken alle fabrikanten uit met touchscreens. Het besturingssysteem is meestal het nogal trage Windows Mobile. Maar Microsoft heeft aangekondigd dat de huidige versie (6.1) tegen de herfst vervangen wordt door een meer op het web gerichte versie 6.5. In afwachting ontwikkelen de fabrikanten hun eigen interfaces. Een van de beste is de nieuwe S-Class van het Koreaanse LG. Hij lijkt op een virtuele Rubik-kubus. Afhankelijk van het vlak van de kubus dat u aanraakt, past het scherm zich aan.

Koppelverkoop?

“Neem een 3G-abonnement en krijg een gratis smartphone!” Droom er niet van, want in België is het verboden. Koppelverkoop is in landen als Frankrijk en Groot-Brittannië heel courant, maar mag bij ons niet. Een studie van Test-Aankoop heeft weliswaar aangetoond dat een toestel plus 3G-abonnement in België niet duurder is dan bij de buren, maar in marketingtermen is een gratis smartphone een ijzersterk argument. Vincent Van Quickenborne, onze minister van Vereenvoudiging, wilde koppelverkoop nog voor de verkiezingen mogelijk maken, maar de economische crisis heeft daar een stokje voor gestoken. Voorlopig...

Na 3G volgt 4G

... dat spreekt vanzelf. Maar zo zal de nieuwe norm niet heten: het wordt LTE (Long Term Evolution). De norm die de telecombedrijven voor-stellen, zal gegevens met een snelheid tot 100 Mbit/sec kunnen overdragen. Het Koreaanse LG heeft al een chip ontwikkeld met een downloadsnelheid van maximaal 60 Mbps, dus tien keer sneller dan de huidige 3G-telefoons. Maar de operators zullen dan weer in een aangepast net moeten investeren... en wij zullen nieuwe toe-stellen mogen kopen. Een andere nieuwigheid is het Wimax-platform, dat door de grote namen van de informatica wordt ontwikkeld (Intel op kop). Het wordt een gigantisch Wi-Fi-netwerk dat een stad of een heel land kan bestrijken. Concurrenten LTE en Wimax zullen waarschijnlijk gedoemd zijn om samen te werken. Maar dat is nog lang niet voor volgend jaar.

Schizofrene telefoons

Loopt u altijd met twee gsm’s op zak? Dan zult u opgetogen zijn over de komst van telefoons met twee SIM-kaartlezers. Om de kosten van privé en werk gescheiden te houden, om goedkoper te bellen binnen hetzelfde netwerk, of om in grenszones het beste net te kiezen. Deze Dual SIM-card telefoons zijn er nu bij Samsung, LG en Acer. De nieuwe DX900 van dat laatste merk aanvaardt zelfs 2G- en 3G-kaarten. De prijzen beginnen bij 150 euro (de C5212 van Samsung), maar die fabrikant belooft een instapmodel van ongeveer 50 euro. Gsm’s met gevoel

Het aanraakscherm is de toekomst van de smartphone. Het is nog maar goed voor enkele procenten van de verkoop, maar groeit met meer dan 80 % in een sector die momenteel niet goed boert. Alle merken hebben nu aanraakschermen.

n Acer x 5: Acer is van start gegaan met 5 telefoons met aanraakscherm en heeft voor na de grote vakantie al een tweede golf aangekondigd. Model M900 combineert een groot aanraakscherm van 3,8 inch met een al even groot uitschuifbaar traditioneel toetsenbord. Niets ontbreekt, van een camera van 5 megapixel tot snelle HSDPA-gegevenstransfer. Alles werkt onder Windows Mobile 6.1.

n Samsung Ultratouch: de meest geavanceerde smartphone van Samsung is de Ultra. Zijn krasvaste Amoled-scherm van 2,8 inch verbruikt minder stroom en geeft een vloeiend beeld. Dit 12,7mm dikke schuifmodel met camera van 8 megapixel wordt in maart verwacht. Het ondersteunt HSDPA (7,2 Mbps) en heeft een ingebouwde gps-ontvanger.

n Omnia HD: de Omnia HD van Samsung – niet de opvolger van de in 2008 gelanceerde Omnia! – onder-steunt HSUPA en gebruikt het Symbian-besturingssysteem in plaats van Windows. Zijn videocamera maakt opnamen met hoge resolutie (HD Ready, 720 P). Een echte concurrent voor de iPhone.

n LG Arena: de Arena is de eerste smartphone van LG met de S-Class-interface. Met de ingebouwde FM-zender kunt u muziek draadloosafspelen op de autoradio of de stereo. Nog een potentiële iPhone-killer, dus!

n Nokia N86: wat hebt u aan een massa megapixels als de lens van de camera niet kan volgen? Nokia geeft zijn nieuwe N86 een sensor van 8 MP maar vooral een Tessar II-groothoeklens van Carl Zeiss. De N86 komt in het tweede trimester en kost 599 euro.

n Beat DJ: Nog een keertje Samsung, met de Beat DJ, een volwaardige smartphone, aangevuld met een mengtafel waarmee u muziek kunt maken door te scratchen als op vinyl en door geluidseffecten toe te voegen. Een technisch hoogstandje dat in april verwacht wordt.

Concurrentie van de netbooks

Maar misschien wordt uw volgende telefoon wel een pc. De netbooks, de computertjes met een scherm van 7 tot 10 inch, hebben al sinds hun lancering een SIM-kaartlezer aan boord. Meer is niet nodig om de computer in een echte mobiele surfmachine te veranderen, ook zonder ADSL-verbinding. Met een headset met microfoon kunt u bovendien bellen zoals met een gsm. Dit type van configuratie kost ongeveer 500 euro. Niet duurder dan een smartphone met alles erop en eraan...

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content