Ben je als vijftiger vatbaarder?

Eenmaal de vijftig voorbij heb je meer ervaring en kan je dus makkelijker afstand nemen van je werk. Daar staat tegenover dat vijftigers zich soms meer bedreigd voelen.

Haast iedereen denkt dat vooral stachanovistische, perfectionistische werknemers, die overdreven begaan zijn met hun werk, een risico lopen op burn-out. “De ervaring leert dat er niet zoiets bestaat als een typisch burn-outprofiel”, zegt psychiater Serge Goffinet. “Meestal ligt het probleem niet enkel bij de mate waarin je bezig bent met je job, er schort ook iets aan het management.”

Als 50-plusser denk je al gauw dat je minder risico loopt. Je hebt al een en ander meegemaakt, je bent in vergelijking met jongere collega’s beter gewapend om afstand te nemen van je job, je laat niet op je kop zitten. Elke Geraerts, psychologe gespecialiseerd in de preventie en behandeling van burn-out, denkt daar anders over. “Als vijftiger krijg je te maken met een jongere generatie die veel beter overweg kan met nieuwe technologieën. Dat zorgt voor veel druk en stress, want in heel wat ondernemingen word je als 50+ bij een herstructurering als eerste aan de deur gezet. In die omstandigheden is het niet eenvoudig om sereen je werk te doen. Sommigen gaan er zelfs helemaal onderdoor. Het is dus van groot belang dat je focust op je troeven en je ervaring: zo vermijd je dat je in een spiraal van zelfdenigrerende en sombere gedachten terechtkomt.”

Jezelf wapenen

Om die vicieuze cirkel te doorbreken en jezelf er weer bovenop te helpen, raadt Geraerts aan te analyseren wat je op het werk zoal denkt. Dat helpt je komaf te maken met gedachten die voor problemen kunnen zorgen. “Je kan bijvoorbeeld oefeningen doen waarbij je leert om beter te schakelen tussen verschillende opdrachten of om meer grip te krijgen op de informatiestroom die onophoudelijk op je afkomt”, legt Geraerts uit.

“Uiteindelijk zullen je hersenen en je geheugen sneller wegfilteren wat niet nuttig is. Je moet ook ophouden met multitasken. Dat is niet efficiënt. In veel ondernemingen leeft de idee dat werknemers drie of vier taken tegelijk moeten kunnen uitvoeren. In werkelijkheid hop je dan van het ene project naar het andere, zonder echt vorderingen te maken. Neen, je hoeft elke mail heus niet onmiddellijk te beantwoorden. En als je smart-phone rinkelt, is dat zelden iemand die belt met het bericht dat je huis in brand staat. Reageren op elke stimulus, hoe onbeduidend ook, maakt je brein lui. Als je bewust leert omgaan met al die stimuli, zal je concentratievermogen daar wel bij varen.”

Tot slot moet je je durven afvragen of je werk nog wel rijmt met je verzuchtingen. “Stel jezelf drie vragen en beantwoord die met een score van 1 tot 10”, oppert burn-outcoach Benoît Evrard. “Hoeveel plezier beleef ik aan mijn werk? Hoeveel van mijn tijd besteed ik aan taken waarin ik iets van mezelf kan leggen? Krijg ik de kans om uiting te geven aan mijn talenten? Antwoord je op één of meerdere vragen met minder dan 7 op 10, dan moet je je misschien afvragen of jouw functie nog wel bij je past. Heb je het gevoel dat dat niet zo is? Probeer het probleem dan aan te kaarten. Of tracht zelf bij te sturen, zodat je weer op het goede spoor zit.”

Vier signalen

1. Beetje bij beetje snoei je in je sociale contacten. Je hebt er de tijd en de fut niet meer voor.

2. Als je vakantie neemt, ben je de eerste dagen ziek. Op het werk staat je lichaam onder enorme druk. Zodra die druk wegvalt, is je immuunsysteem niet meer opgewassen tegen infecties.

3. Als reactie op te veel stress heb je in het weekend hoofdpijn. Of doen je schouders, rug of nek pijn.

4. Je slaapt slecht, je bent prikkelbaar en je wordt snel boos.

Herken je jezelf hierin? Op ikvoelmegoedophetwerk.be worden tips aangereikt om het risico op een burn-out te counteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content