Belgen aan de top

Barbecuen is al lang het stadium van het grillen van worsten en lamskoteletjes ontgroeid. Outdoor cooking moet in niets onderdoen voor de klassieke keuken. Het is een ‘art de vivre’ geworden en daar kennen de Belgen alles van. Dat bewijzen ze op het jaarlijkse wereldkampioenschap Barbecue.

– Peter De Clercq, Restaurant Elckerlijc, Kraailokerkweg 17, 9990 Maldegem, tel. 050 71 52 63

– Het boek ‘Grill & barbecue voor alle seizoenen’ werd uitgegeven door Roularta Books, 140 p., euro 20 n

Op 19 september van vorig jaar nam het 7-koppige team van de Belgian Barbecue Friends, onder leiding van Peter De Clercq en Timothy Bleeckx deel aan het wereldkampioenschap Barbecue in Jamaica. Het was meteen prijs! Ze versloegen de 37 concurrerende teams en mochten zich een jaar lang de beste barbecuekoks ter wereld noemen. En dat outdoor cooking voor dit Belgische team gelijkstaat met fun cooking bleek ook uit de toekenning van de prijs voor de beste teamsfeer. “We hebben ongelooflijk hard gewerkt, maar ook veel plezier beleefd. De samenwerking was fantastisch”, vertelt Timothy Bleeckx. “Ook al liep niet alles altijd van een leien dakje. Zo bleken de 200 kilogram aardappelen die we in een container naar Jamaica hadden verscheept bij aankomst rot te zijn en heeft het ons de grootste moeite en heel veel geld gekost om ter plekke andere aardappelen te vinden.” Gelukkig bleven de vele liters Belgisch bier die meegereisd waren, héél drinkbaar. Zij werden ten zeerste gesmaakt. Om de sfeer er helemaal in te krijgen had het team de acteur Peter Van Asbroeck aangetrokken als fun-manager en ging het aan de slag op de tonen van een vierkoppige Belgische muziekband die was meegereisd.

Grillplezier het hele jaar door

Timothy Bleeckx, de stuwende kracht achter de Belgian Barbecue Friends, ging in 2002 in Bonheiden van start met het Belgian barbecue- & grillcenter waar zowat alles te koop is wat met outdoor cooking te maken heeft. “Het barbecuen is op korte tijd geëvolueerd tot een volwaardige kookkunst”, vertelt hij. “Steeds meer mensen ontdekken het plezier ervan. De mogelijkheden nemen ook voortdurend toe. Naast het klassieke grillen, braden en bakken, doet ook het wokken en roken zijn intrede in de tuin van de hobbykok. Roken kan nu bijvoorbeeld al op een gasbarbecue met twee branders, waarvan één brander toelaat te roken op minder dan 100 °C.”

Om de vele facetten van outdoor cooking te leren kennen, organiseert Timothy Bleeckx van april tot in de winter workshops. “Veel mensen kopen een barbecue en beperken zich dan tot worstjes bakken of koteletten grillen in de zomer. Dat is jammer, want zelfs met een eenvoudige barbecue kan je ontzaglijk veel meer bereiken.”

Chef Peter De Clercq voelde zich al van kindsbeen aangetrokken tot het barbecuen. Vijftien jaar geleden startte hij als kok, samen met zijn schoonvader û een echte barbecuefanaat û een grillrestaurant in Maldegem. Hier wordt het hele jaar door alles op de grill bereid. En alles, dat mag u heel letterlijk nemen. “Van aperitiefhapje tot nagerecht, barbecuen kent geen grenzen”, vertelt Peter vol overtuiging. “De uitdaging bestaat er precies in telkens nieuwe dingen te proberen. Eerst wou ik alles op de barbecue kunnen bereiden, maar nu wil ik er bovendien de beste in zijn.” Aan ambitie duidelijk geen gebrek! Tijdens het zoeken en uitproberen kwam Peter tot de vaststelling dat er opvallend weinig boeken over outdoor cooking bestonden. Dus pende hij er intussen een drietal bij elkaar. Zijn boek ‘Grill & barbecue voor alle seizoenen’ kende zo’n groot succes dat het intussen al in 7 talen werd uitgegeven. Logisch dat we aan deze kenner enkele tips vroegen voor een geslaagde barbecue (zie Tips van de toppers).

Van Belgian Friends tot Belgian Village

Op 6 juni van dit jaar verdedigden de kampioenen hun titel tijdens de zesde editie van het wereldkampioenschap Barbecue in het Duitse Pirmasens. Ze stonden er echter niet alleen voor om onze nationale kleuren te verdedigen. Deze keer namen niet minder dan 6 Belgische teams aan het wereldkampioenschap deel. En hoewel ze allezes gingen om te winnen, zetten ze toch heel kameraadschappelijk samen een Belgian Village op. Verder werd aan de succesformule van vorig jaar niets gewijzigd: heel veel enthousiasme, ontzettend veel vakmanschap, een enorme inzet, liters Belgische bier en het muziekgroepje om de sfeer er helemaal in te krijgen. Pirmasens heeft geweten dat de Belgen erbij waren!

Ribbekes en gevogelte

Dit jaar was de titel van beste barbecuekok helaas niet weggegeld voor een Belgisch team, maar schreven de Zwitsers de overwinning op hun naam. Toch vielen ook twee Belgische teams in de prijzen. De winnaars van vorig jaar, het Belgian Barbecue Team, behaalde de tweede prijs in de categorie ‘Varkensribbetjes’ en het ElckerlijcTeam van het gelijknamige restaurant van Peter de Clercq kaapte de derde plaats weg in de catergorie ‘Gevogelte’.

“De presentatie van onze varkensribbetjes viel zeker in de smaak,” vertelt Timothy Bleeckx. “We hebben het vlees gedeeltelijk van de ribbetjes losgemaakt en naar buiten geplooid zodat een soort roulade ontstond, die binnenin gevuld werd met fijne groentjes. Wij kozen voor een slow cooking-methode: eerst het vlees dichtschroeien en daarna gedurende 3 uur bij een temperatuur van rond de 100°C laten verder garen. Het resultaat was supermals vlees!”

De andere Belgische laureaat, het Elckerlijc Team, bereidde een filet van Mechelse koekoek gevuld met mozzarella, basilicum en gandaham met een tapenade van tomaten.

– Belgian barbecue & grillcenter,

Mechelsesteenweg 207,

2820 Bonheiden,

tel. 015 55 05 15

Voor de workshops: www.bleeckx.be

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content