Beleef de bloesemoceaan!

In de maand april toveren vele tienduizenden fruitbomen het zuidwesten van Limburg om tot een oceaan van bloesems. Te voet, met de fiets, met de auto of met ongewoon vervoer: dit zijn de leukste manieren om de bloesemtijd rond Sint-Truiden en Borgloon letterlijk in geuren en kleuren te beleven.

Fruitboer Karel Vaes in Helshoven is er zeker van: de winter is zo zacht geweest dat het bloesemseizoen in de fruitstreek rond Sint-Truiden en Borgloon dit jaar al zal starten rond 5 april. De periode tussen 5 en 25 april zal de beste tijd zijn om de bloesemzee te zien. In jaren met strenge winters durft de bloei wel eens tot eind april of begin mei op zich te laten wachten, maar dat zal nu zeker niet het geval zijn. Wilt u zeker spelen, dan kan de Bloesemmeter (zie Praktisch, p. 118) u voor uw vertrek vertellen hoe de bloesems erbij hangen.

Met de auto: tussen laag- en hoogstammen

Ook dit jaar hebben de toeristische diensten twee Bloesemautoroutes van elk ongeveer 60 km uitgestippeld die u langs kronkelende wegen tussen de boomgaarden voeren. Onze aanrader is route 2. Deze bewegwijzerde lus zal u in een brede slinger rond het stadje Borgloon leiden en komt onder meer langs de vervallen stoom-stroopfabriek die in februari de Monumentenstrijd van Canvas won (zie p. 118). Het landschap glooit hier prettig op en neer en maakt dit gedeelte van de fruit-streek tot het mooiste. Opvallend zijn de vele kleine dorpjes met soms vreemde namen als Kuttekoven, Jesseren en Heks. Hoe klein ze ook zijn, de meeste van hen tellen één of meer statige kastelen. Het kasteel van Hex in Heks is wellicht het bekendste. Het heeft een prachtig landschapspark en een beroemde rozencollectie. Let onderweg ook op de vele knappe vierkantshoeven. Sommige bieden bed & breakfast.

De boomgaarden en plantages bestaan vandaag grotendeels uit laagstammen van appel-, peren- en kersensoorten. Toch zijn de hoogstammen niet helemaal verdwenen. Een mooie verzameling ziet u in het Fructuarium van het kasteel van Rullingen (vrij toegankelijk, het kasteel zelf is een hotel-restaurant). In deze grote, door een haag omgeven boomgaard loopt u tussen 502 hoogstammen van oude fruitsoorten. Levende én lekkere geschiedenis.

Met de fiets: proeven van fruitbier

Als u liever fietst, is onze aanrader de eerste lus uit de Bloesemfietsfolder2007, een bewegwijzerde tocht van 42 km. U vertrekt aan en keert terug naar het stadhuis van Sint-Truiden. Dat biedt meteen de gelegenheid om eerst een uurtje of twee langs de voornaamste schatten van de Trudostad te trappen. Het barokke stadhuis met het belfort en de hallen, het begijnhof (werelderfgoed!), de volledig gerenoveerde abdijsite (Diesterstraat 1) en de romaanse Sint-Pieterskerk zijn zeker een bezoek waard.

Eens buiten de stad blijft het parcours vrij vlak (en dus fietsvriendelijk). Een verplichte halte is de hoevebrouwerij van Kerkom. In deze vierkantshoeve heeft de tijd stilgestaan. De brouwerij onder de inzakkende pannendaken bestaat al sinds 1878 en werd zeven jaren geleden heropgestart door Marc en Marina Limet. Marc brouwt zijn bier volledig artisanaal (hij roert zelfs nog met de roerstok door de filterkuipen!) en Marina ontvangt de bezoekers. Naargelang van het weer kunt u kiezen voor het terras of voor een authentiek retrocafé waarvan de inrichting uit 1900 komt. Eén van de bieren die u hier van april tot september kunt proeven, is amberkleurig en luistert naar de naam Bloesembink. Bij het brouwen worden stroop van Borgloon en honing toegevoegd. In de bloesemtijd is de hoevebrouwerij van woensdag t.e.m. zondag open vanaf 11 uur. Op zaterdag krijgt u om 16 uur een rondleiding.

Te voet: langs de heksenboom

De meest zintuiglijke beleving van de bloesemweelde blijft zonder twijfel een wandeling tussen de boomgaarden. De Bloesemwandelfolder van dit jaar laat de keuze uit vier bewegwijzerde tochten tussen 6 en 12 km. Onze aanrader is de wandellus die vertrekt aan de kerk van Rijkel (of in Groot-Gelmen), omdat u hier pal tussen de boomgaarden en in een fraai heuvellandschap loopt. U krijgt een oude Romeinse heirbaan onder de voeten en onderweg wacht de Tjenneboom, eenzaam tussen de plantages op één van de hoogste plekken van de streek. Hier werd ooit een heks verbrand, maar dit mag u niet beletten te genieten van het panorama.

Nog op deze wandeling liggen enkele kastelen, oude kapellen en het fruitbedrijf van de al genoemde Karel Vaes in Helshoven. Hij was oorspronkelijk maatschappelijk werker maar heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Op milieubewuste manier kweekt hij peren, appels en kersen en hij is ook trots op het feit dat een deel van zijn aanplantingen nog hoogstammen zijn. Nog niet zo lang geleden heeft hij zelfs nieuwe hoogstammen van Franse renet-appels aangeplant en die dienen voor biologische teelt. Als u deze wandeling maakt op zondag 15, 22 of 29 april, dan bent u welkom op zijn Bloesemterras. Op de binnenplaats en in de tuin van de hoeve kunt u genieten van appelsap, fruittaart, koffie of fruitbier én van optredens: een ongewone dichter (15/4), een bekende folkgroep (22/4) en een sopraan met klassieke gitaarmuziek (29/4). Karel is overigens niet de enige fruitkweker die voor animatie zorgt. Collega’s in Kerniel, Brustem en Nieuwerkerken pakken op dezelfde dagen uit met een soortgelijk initiatief.

Met de bus: leren fruit verwerken

Wilt u zich liever laten rijden, dan kunt u elke dag in april meerijden met een klein toerbusje voor maximaal acht personen. De rit vertrekt om 14 uur op de Grote Markt van Sint-Truiden (aan het stadhuis) en rijdt twee uur tussen de boomgaarden met een bezoek aan en fruitbedrijf. Het busje rijdt als er minstens 4 mensen meerijden.

Meer mensen kunnen mee met de bloesembus. Die vertrekt op 11, 18 en 25 april (10 u) aan het station van Sint-Truiden voor een rondrit door de boomgaarden, een lunch in het kasteeldomein Château de la Motte (Mettekoven) en een kookworkshop. Op deze laatste leert u hoe u thuis zelf confituur, sapjes, gelei en ingemaakt fruit kunt maken.

Voor beide bussen kunt u inschrijven bij Toerisme Sint-Truiden (zie Praktisch).

Drie speciaaltjes

Gedurende de hele maand april kunt u nog tal van andere originele bloesembelevenissen meemaken. Origineel mogen we deze initiatieven zeker noemen:

n de bloesemfietstaxi van Sint-Truiden: met z’n tweetjes kunt u elke dag in april lui achterover leunen in een fietstaxi. U zegt wat u het liefst wilt zien en de trapper van dienst voert u erlangs. Reken euro 6 per persoon en per uur (Toerisme Sint-Truiden).

n Wandelen langs b(l)oeiende kunst: Borgloon heeft hedendaagse kunstenaars gevraagd een werk te maken met een fruitkist als inspiratiebron. Van 1 april tot 30 mei staan 39 kunstwerken tentoon langs een wandeltraject van 7 km met vertrek in het centrum van het stadje. Info: Toerisme Borgloon, tel. 012 67 36 53.

n Een bloesemarrangement: 2 dagen bloesembeleving met de fiets (meebrengen) of te voet. Het arrangement omvat 1 overnachting met ontbijt en avondmaal, een rugzak met wandel- of fietsinformatie, een streekbier, koffie, fruittaart en een toegangsticket voor de abdijsite van Sint-Truiden. Prijs: euro 64 tot euro 111 per persoon volgens de gekozen logiesformule. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content