Beleef 1830 bij de familie d’Ursel

Elke twee jaar wekt het kasteel van Hingene een episode uit zijn geschiedenis weer tot leven. Dit jaar is dat 1830. Dompel je onder in het tijdperk van de Belgische revolutie.

Bijna vierhonderd jaar of twaalf generaties lang was het kasteel d’Ursel in Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke Antwerpse familie d’Ursel. Elke zomer trok de hertog met zijn familie en bedienden naar zijn buitenverblijf. Het kasteel met opvallende okerkleurige façade is nu in handen van de provincie Antwerpen en heeft een traditie uitgebouwd van historische evocaties. Twee jaar geleden was dat nog het bezoek van Napoleon. Deze keer maken we een sprong naar 1830.

Feest van de orangisten

Wat gebeurde er dan wel op het kasteel in het roerige jaar 1830? Hertog Charles-Joseph d’Ursel is minister in de regering van de Nederlandse koning Willem I en een zogenaamde orangist: een medestander van de Nederlanders. Hij verzet zich tegen de Belgische Revolutie en trekt zich met zijn familie terug in Hingene. In september 1830 wordt het Nederlandse leger verslagen in Brussel. Onder leiding van de prinsen Willem en Frederik keert het terug naar het noorden. Onderweg nodigt de hertog d’Ursel hen uit op zijn domein voor een groot feest. Maar Belgische patriotten komen het feest verstoren.

Om dat feest anno 2016 helemaal tot leven te brengen, reizen vanuit heel Europa honderd figuranten – zogenaamde reenactors – naar Hingene. Ze flaneren gekostumeerd door de tuin, varen bootje of rijden in een koets.

Wat kan je beleven? Je kan de prinsen verwelkomen bij hun intrede en op audiëntie gaan in de prinselijke tent. Enkele officieren slaan hun tenten op en nodigen de belangrijkste gasten uit voor een lunch. Gluur even binnen en kijk wat er op het menu staat. Je kan natuurlijk ook kennis maken met de charmante gastheer Charles-Joseph d’Ursel en zijn echtgenote Luisa Ferrero-Fieschi. Ook de moeder van de hertog, zijn zussen en schoonbroers zijn van de partij. In hun mooiste kleren – volgens de laatste mode van 1830 – verwelkomen ze de hoge gasten.

En verder is er natuurlijk alles wat bij een heus kasteelfeest hoort: muziek, dans, demonstraties, volksspelen, hapjes en drankjes. Het tamboerkorps van de prins marcheert over het kasteeldomein en speelt de bekendste marsen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dreiging van de Belgische patriotten

Maar de aanval is op til. Jagers en grenadiers patrouilleren bij de kanonnen van de Nederlanders. De marechaussee houdt toezicht, arresteert dieven en deserteurs en neemt smokkelwaar in beslag. Het 7de Bataljon Infanterie van Linie marcheert op de oprijlaan. In het tentenkamp zie je hoe ze leven, eten en slapen. Maar het bataljon telt ook veel soldaten uit de zuidelijke provincies. Blijven ze trouw aan de koning of lopen ze over naar de patriotten?

Kasteelfeest 1830. Op zondag 12/6 in het Kasteel d’Ursel, Hingene. 13-18 u. € 9. www.kasteeldursel.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content