Belasting betalen op een som die er niet meer is, kan dat wel?

Mijn moeder is onlangs gestorven en heeft twee jaar geleden, toen ze naar het woon-zorgcentrum verhuisde, haar huis verkocht voor 300.000 euro. Nu gaat de fiscus ervan uit dat die 300.000 euro nog in haar nalatenschap zit en moeten we erfbelasting betalen op die som. Kan dat zomaar?

In de drie gewesten geldt inderdaad een wettelijk vermoeden dat als de overledene een huis verkocht heeft tot drie jaar voor zijn/haar overlijden, de verkoopprijs nog in de nalatenschap aanwezig is. In jouw geval gaat de fiscus er dus vanuit dat die 300.000 euro er nog altijd is. Het gaat gelukkig wel om een weerlegbaar vermoeden. Je mag dus het tegendeel bewijzen. Maar gewoon beweren dat het is opgesoupeerd, volstaat niet. Via rekeninguittreksels van de overledene kan je vaak al heel wat uitgaven terugvinden, zoals dokterskosten, verpleegnota’s, ziekenhuisfacturen, de maandelijkse factuur van het woon-zorgcentrum, aankopen in winkels, enz. Maar ook facturen of aankoopbewijzen zijn nuttig om dit vervelende vermoeden te weerleggen.

Een argument dat vaak door de erfgenamen wordt gebruikt, is dat het geld er niet meer is omdat moeder voor haar overlijden nog handgiften of bankgiften deed. Weet dat dit doorgaans geen goed argument is om dit vermoeden te weerleggen. Een bank- of handgift die tot drie jaar voor het overlijden van de schenker plaatsvond, wordt immers ook belast in de erfbelasting. Enkel als de handgift of bankgift geregistreerd werd – als er dus schenkbelasting op betaald werd – speelt de fameuze drie jaar niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content