Net als mensen

Beestjes

OPVOEDTIPS EN VERWENTRUCS

Net als mensen

Sta jij ook altijd klaar met verdelgingsmiddel? Dit boek doet je twee keer nadenken voor je mieren uitroeit. Want ze zijn net als mensen: ze leven in staten, volbrengen taken, maken bouwwerken en houden vee. Soms krijgen ze ruzie met de buren en is het oorlog. Een mier doet alles om haar kolonie, haar volk, in stand te houden. Met wetenschappelijke precisie, humor en foto’s brengen de auteurs de mierenwereld in beeld.

De juiste keuze

De kea of Nestor notabilis, een Nieuw-Zeelandse papegaai, heeft talent voor kansberekening. Onderzoekers van de universiteit van Auckland voerden een reeks experimenten uit met deze guitige vogels. En wat blijkt? Ze zijn in staat om keuzes te maken door verschillende opties te beoordelen op hun kans op succes. Het is de eerste keer dat dit talent bij vogels wordt vastgesteld!

Hondenijsje

Aardbei, ananas, abrikoos, kokosnoot, pindakaas of watermeloen? Kies een smaak, voeg water toe, giet het mengsel in een mal in de vorm van een hondenpoot, steek er een houten stokje in en zet in de diepvriezer. Je hond zal dol zijn op dit verfrissende en caloriearme snoepje.

Weer meer neuzen

De wildpopulatie van de Afrikaanse zwarte neushoorn is tussen 2012 en 2018 langzaam toegenomen van 4.845 tot 5.630 dieren, zo meldt de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Het toont aan dat de enorme inspanningen voor het behoud van de soort en tegen stroperij hun vruchten afwerpen, al is deze neushoorn nog steeds met uitsterven bedreigd.

Vlinders tellen

De dagpauwoog, admiraalvlinder, distelvlinder,... Tel van 4 tot 26 juli de vlinders in je tuin en stuur je waarnemingen door naar Natuurpunt voor verder onderzoek door wetenschappers. Eén keer vijf minuten tellen volstaat al en via een natuurherkenningsapp ontdek je welke soort voorbij fladdert.

510 g

eucalyptusbladeren verorberen koala’s gemiddeld per dag. Volgens een studie weet dit buideldier ook op een originele manier aan drinkwater te komen: tijdens regenbuien likt de koala boomstammen af. Biologen vroegen zich al lang af hoe koala’s hoog in de boom- toppen drinkwater vonden.

De mierenmaatschappij – Susanne Foitzik en Olaf Fritsche – Luitingh Sijthoff – 22,99 euro – isbn 9789024590339

Smoofl Starter Kit, 14,99 euro, via medpets.be

Meer weten? natuurpunt.be/pagina/de-grote-vlindertelling-van-natuurpunt

Hondenijsje
Hondenijsje
Weer meer neuzen
Weer meer neuzen© getty images
Vlinders tellen
Vlinders tellen© claire brabant
510 g
510 g

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content