Basistips voor een nieuwe ‘look’

Zelfs een kleine verandering in uw kleding, kleurenkeuze of make-up kan volstaan om er net even anders uit te zien dan de anderen... en dan uw ‘oude’ ik.

Plaats maken voor uw nieuwe ‘ik’ is veel minder moeilijk dan het lijkt. Wij reiken u alvast enkele trucjes en handigheidjes aan, die u naar hartenlust kunt combineren. Een onuitputtelijke bron van inspiratie!

Sjoemelen met kleren

Uw kleding is een afspiegeling van uw smaak en persoonlijkheid, maar u kunt er wel een beetje mee sjoemelen: uw kleine tekortkomingen camoufleren of de sterke punten van uw silhouet benadrukken. De grote lijnen zijn eenvoudig: geen immens hoge hakken wanneer u klein van gestalte bent, oppassen met horizontale lijnen die verdikken, fantasiekousen enkel wanneer u mooie spilvormige kuiten hebt,...

Enkele raadgevingen waarmee u probleemloos de mode kunt volgen:

n boven de veertig is de baret de dankbaarste hoed om te dragen. Bovendien is hij in haast elke collectie te vinden

n de trench met perfect aangepaste schouders past voor klein en groot, en is elk jaar opnieuw in de mode

n ga voluit voor een kleed dat camoufleert waar nodig maar ook uw silhouet verlengt

n durf kiezen voor een jonge touch, maar blijf voorzichtig. Overdrijf niet, en dat geldt voor alle aanpassingen

n zwart? Ja, maar enkel in zachte weefsels. Let op voor dik, zwart fluweel. Dat bombeert het silhouet.

n een losse trui of T-shirt kan leuk zijn om te dragen, maar gecombineerd met een wat klassieker kledingstuk zorgt het pas helemaal voor een meerwaarde

n een wit mannenhemd met musketiersmouwen en een mooie kraag is voor durvers, maar het straalt wél klasse uit

n u valt voor een blouson in jeans? Draag hem dan boven een elegante rok of een broek in tweed, nooit op jeans!

Goed om te weten: wie op zijn houding let, de schouders rechtop, wint niet alleen twee centimeter maar ook enkele jaren!

En voor meneer: als u zich tot nu toe klassiek kleedde, pas uw kleren dan heel subtiel aan, zonder te modern te willen gaan, of te extreem jong. Een kleine touch is vaak voldoende: een fantasiehemd, een polo in anijskleur, rose of oranje, of een vestje met een maoboord op een klassieke broek. Een paar modieuze schoenen geven uw silhouet een dynamische en trendy allure.

Kleuren om mee te spelen

Sommige kleuren maken uw teint dof en mat, andere laten u stralen. Relooking- specialisten zoeken het kleurenpalet uit dat u perfect past. Zij houden rekening met diverse criteria zoals uw huidskleur (warm of koud) en de kleur van uw iris, daarna draperen ze stoffen rond uw gezicht, om te zien hoe het op de kleuren reageert (u kunt deze test ook thuis doen). Deze ‘methode van de vier seizoenen’ bepaalt tot wel chromotype u behoort: warm, koud of neutraal. Als u bijv. een herfsttype bent, staat u het best met de kleur van herfstbladeren (oranje, beige, roest, roodpaars...)

Hetzelfde geldt voor juwelen. Sommige vrouwen staan prachtig met geel goud, andere staan mooier met zilver of wit goud.Een vleugje van een lichte, heldere kleur dicht bij het aangezicht aangebracht, flatteert altijd en verzacht de trekken. Geel past echter niet bij iedereen. Turkoois gaat perfect samen met haren in een peper-en-zoutkleur.

Goed om te weten: Volgens Paul Van Rompaey, maquilleur en kleurspecialist bij Helena Rubinstein, is bruin een van de moeilijkste kleuren om te dragen. Zij heeft de neiging om de teint doffer te maken en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Haren om (niet) te knippen

Als u zich een nieuw kapsel wilt aanmeten, vermijdt u het best de volgende flatertjes.

n Denk niet dat het per definitie beter is vanaf een bepaalde leeftijd je haren kort te laten knippen. Kort haar veroudert en maakt de trekken harder.

n Wat is de meest flatterende haarlengte? Volgens Lyza Michiels van Redken is dit halflang, wat warrig, met lokken van verschillende lengtes, zodat het haar kan bewegen en ook achter het oor kan worden gedragen.

n Kies niet voor een uniforme kleuring. Beter is het om verschillende tinten te combineren en zo de teint en de ogen te verlevendigen.

n Opgepast met witte haren: indien uw gelaat niet volmaakt glad meer is, laat u uw haar bij voorkeur bijwerken met een doorzichtige kleuring, bijvoorbeeld asblond, om een dof effect te voorkomen.

Goed om te weten: kastanjebruin haar wint in reliëf wanneer de lokken worden geverfd in subtiel degraderende tinten.

En voor meneer: wees niet bang om haarproducten te gebruiken die u een jonge look geven. Enkele rebelse lokken en... u lijkt tien jaar jonger!

Make-up om te experimenteren

De ogen. Tot op heden gebruikte u weinig make-up of maquilleerde u zich telkens op dezelfde manier en u zoekt wat variatie op hetzelfde thema? Probeer dan eens andere tinten uit, maar houd wel rekening met de kleur van uw irissen. Hebt u bruine ogen, dan kunt u alle kleuren gebruiken. “Maar ik hou dan vooral van blauw, wat het goud in kastanjekleurige irissen doet oplichten”, vertelt Bouzouk, de topmaquilleur van Lancôme. “Bij groene ogen kies ik bij voorkeur een paarsrode kleur. Als je blauwe ogen hebt, is het moeilijker om je ideale kleur te vinden maar grijs, roze en pasteltinten scoren goed.”

“Momenteel zijn reeënogen nog in de mode, maar een streep tot aan de slapen trekken is overdreven”, pikt Paul Van Rompaey van Helena Rubinstein hierop in. “Een bescheiden streepje langs de binnenkant van het bovenste en van het onderste ooglid volstaat. Dit verlengt uw oog zonder in extremen te vervallen. Draagt u een bril, dan mag u wel contrasten leggen. Als u maar oplet voor glazen die vergroten, want zij vereisen een nette make-up.”

De teint. Misschien gebruikt u geen fond de teint, uit schrik dat het kleeft en een weinig natuurlijke indruk nalaat? Fout! De huidige texturen zijn erg fijn en vloeibaar en hoeven niet overal in dezelfde hoeveelheid worden aangebracht. “De fond de teint wordt met de vinger aangebracht op de gelaatscontouren, daarna in het midden van het gezicht vanwaar het wordt uitgewreven naar buiten toe”, raadt Bouzouk aan. “Bij het masqueren van onregelmatigheden brengt u de fond de teint ernaast aan en werkt u met de vingertop bij.”

De mond. Beslist u uw mond wat intenser op te maken, dan zullen uw ogen wat minder geprofileerd worden, kwestie van evenwicht en harmonie. “Felrode tinten met een zweem naar roze, passen iedereen”, weet Olivier Echaudemaison, visagist bij Guerlain. “Rood zorgt altijd voor een opzienbarend effect!”

De blush wordt zeer naturel gedragen. Stéphanie Douszka, kleurenspecialiste en visagist, waarschuwt ons ervoor, de blush te laag op onze wangen te plaatsen. Dat veroudert. Het is geen toeval dat in het theater en in de film acteurs die tien jaar ouder moeten lijken, overvloedig met geelnuances worden gemaquilleerd!”

De wenkbrauwen. Zij vormen het gewelf van ons gezicht. “Wanneer we ouder worden, is dat nog meer het geval. De wenkbrauwen moeten duidelijk zijn, mooi afgelijnd, en ze moeten een klassieke vorm aannemen, niet te veel geëpileerd.” Paul van Rompaey raadt ook aan borstelige wenkbrauwen in te tomen met haargel.

Goed om te weten: vermijd een eyeliner die te hard is, gebruik liever een potlood om de contouren van de ogen te accentueren en breng het met kleine, zachtje streepjes aan. Gebruik voor het aflijnen van uw lippen geen aangezette, donkere streep, maar kies voor huidkleur.

En voor meneer: liever geen make-up voor de mannen – hoewel het gamma Mâle Jean Paul Gauthier succes kent. Kies liever verzorgingsproducten die een gezonde huidkleur verzekeren, lippenbalsem en een lekker geurtje.

“Rokers en mensen die dagelijks de pollutie in de stad ondergaan, gebruiken tweemaal per dag een detoxicerende, hydraterende verzorging”, raadt Christine Decoster van Biotherm aan. “Voor die heren is een verzorging nodig die ontgiftigend werkt en de teint opfleurt. Met de leeftijd verliezen mannen ietwat stevigheid rond wangen en kin. Om dit fenomeen in te dijken, wordt het best ’s morgens en ’s avonds een verstevigende verzorging gebruikt.” n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content