Baltische pracht

Een Baltische cruise, dat is genieten van de rijke cultuur en de historische steden langs deze gigantische binnenzee van het Noorden.

Gdansk

De mooie gotische en renaissancegevels van de Poolse havenstad ogen bekend, want in de 16de eeuw waren hier veel Vlaamse en Nederlandse architecten en ambachtslieden aan de slag. De middeleeuwse havenkraan langs de waterkant is het symbool van de stad, samen met de Sint-Mariakerk, de grootste bakstenen kerk ter wereld. Het oude centrum telt gezellige straatjes met winkels die juwelen in amber aanbieden, een specialiteit van Gdansk. En de recente Poolse geschiedenis komt tot leven bij de scheepswerven in het Solidarnosc-museum.

Helsinki

De Finse hoofdstad heeft een prachtige waterkant met brede voet- en fietspaden en terrasjes met uitzicht op het water. De belangrijkste trekpleisters liggen allemaal dicht bij elkaar, zoals de witte Domkerk en de Temppeliaukio-kerk, die volledig uit de rotsen is gehouwen. Of u neemt de waterbus naar het fort Suomenlinna, met musea, galerijen, cafés en restaurants. In het centrum rond de haven liggen mooie winkelstraten met veel designwinkels in art nouveau- en art decopanden. Maar het is ook genieten van moderne architecturale pareltjes, zoals het kunstmuseum Kiasma of de gebouwen van Alvar Aalto.

Kopenhagen

Het beeld van de kleine zeemeermin in de haven is het icoon van Kopenhagen, maar ook Amalienborg, het prachtige paleis van de Deense koningsfamilie, ligt langs het water. Het vroegere schipperskwartier Nyhavn is nu de gezelligste plek van de stad, vol restaurants en bars met terrasjes en oude schepen langs het kanaal. Ook het nostalgische Tivolipark, een meer dan 100 jaar oud pretpark, is een topattractie, net als het kasteel Rosenborg, waar u alles te weten komt over de geschiedenis van de Deense koningen.

Sint-Petersburg

De stad van Peter de Grote is het hoogtepunt van elke Baltische cruise. Een boottocht op de kanalen is de ideale manier om de imposante stadsarchitectuur te bewonderen. Sint-Petersburg is dé culturele hoofdstad van Rusland. Het Hermitagepaleis herbergt één van de grootste kunstcollecties ter wereld en er zijn tal van operahuizen en theaters. In de kathedraal aan de Petrus- en Paulusvesting, waar de stad is ontstaan, liggen alle tsaren begraven. Maar ook buiten de stadsgrenzen bevinden zich heel wat publiektrekkers, zoals het Pavlovsk Paleis en de grootste attractie: het Peterhof, het antwoord van Peter de Grote op Versailles.

Lübeck

De Noord-Duitse Hanzestad Lübeck ademt het verleden uit met haar middeleeuwse gebouwen en hoge kerken in zogenaamde baksteengotiek. De Holstentor, de 15de eeuwse toegangspoort met zijn twee ronde torens, is zowat het symbool van het stad, terwijl het fraaie Rathaus één van de oudste gebouwen van Duitsland is. Er hangt hier een maritiem sfeertje, want Lübeck is omgeven door een rivier en kanalen, terwijl het heerlijk flaneren is langs de mooie strandpromenade van de nabijgelegen badplaats en cruisehaven Travemünde.

Tallinn

Het middeleeuwse stadscentrum van de Estse hoofdstad, met zijn pittoreske steegjes en spitse kerktorens, is volledig beschermd als Unesco Werelderfgoed. Al in de 13de eeuw bouwden de Teutoonse ridders het robuuste Toompeaa-fort (het huidige parlement). Maar het moderne stadsleven speelt zich af rond de Grote Markt, een plein dat zo uit een sprookje lijkt geplukt, met een prachtig gotisch stadhuis omringd door gildehuizen. Ook de groene buitenwijk Kadriorg is het bezoeken waard, want daar bouwde Peter de Grote een kasteel met een groot park, dat nu als museum is ingericht.

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content