Back to the future

Dankzij de Expo 58, was België vijftig jaar geleden heel even het centrum van de wereld. Onder het motto ‘Back to the future’, zijn in dit herdenkingsjaar kosten noch moeite gespaard om ons weer helemaal onder te dompelen in de sfeer van toen.

Met de bollen van het Atomium die weer als vanouds schitteren, komen Heizelbezoekers al een beetje in de sfeer van het grote feest van de fifties, maar van 17 april tot 19 oktober komt de Expo 58 nog een heel eind dichterbij. Niet alleen Brussel blikt terug, Vlaanderen stapt nog enthousiaster in de teletijdmachine. Het epicentrum van de evenementen ligt uiteraard in de schaduw van het Atomium:

Vuurwerk: op 17 april om 22.15 uur, afgestoken vanuit het Atomium.

Expo 58. In Color: François Van Kerckhoven raakte op zesjarige leeftijd in de ban van de Expo en verzamelde meer dan 12 000 souvenirs. In het Amerikaans theater staan ze van 17 april tot 15 juni uitgestald.

Rommelmarkten: de jaren vijftig zijn te koop op 26 en 27 april en op 23 en 24 augustus.

Oldtimersdefilé: op 25 mei (vanaf 12.30 uur) geven niet alleen auto’s, maar ook tractors, vrachtwagens en militaire voertuigen van toen acte de présence.

Rock around Atomium op 28 juni vanaf 14 u., en een Gazon party-Atomique voor jongeren op 19 juni.

Rondleidingen: te voet of met de bus, met gids of met een viewmaster.

Afsluitende dansfeesten op zaterdag 18 oktober op drie locaties: het vroegere busstation (Zuid) en de stations Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres.

Verder in Brussel: het Museum voor Architectuur, de Musea voor Schone Kunsten en het Museum voor het Kostuum en de Kant doen mee met de 58-gekte en natuurlijk staan ook de Open Monumentendagen in het teken van de jaren vijftig. Daarnaast zijn er hopen nevenactiviteiten.

Info: www.brussels-expo58.be, www.atomium.be, 02 475 47 78 (9-17 u)

Vlaanderen en de Expo

In heel Vlaanderen krijgt de Expo de volle aandacht, van Hasselt tot Brugge.

058: een multidisciplinair project, van april tot november op diverse locaties in Antwerpen.

Terug naar Expo 58: tentoonstelling over Limburg(ers) en de Expo. Van 17 april tot 21 oktober in Het Stadsmus in Hasselt. Onder dezelfde naam worden luisterstoelen opgesteld in een aantal Limburgse bibliotheken. Daarin kunt u nostalgische verhalen beluisteren, verzameld door Limburgse erfgoedcellen.

De Wondere Wereld van Expo 58: Getuigenissen, foto’s en filmpjes in het Huis van Alijn in Gent.

Fiesta 58: muzikale, culinaire en visuele festiviteiten in het Meetjesland, met een slotevenement op 12 oktober in sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde.

Expo-luisterplaatsen met Leuvense getuigenissen van 7 april tot 30 juni in bibliotheek Tweebronnen, studentenrestaurant Alma 2 en in wijkbureau Sint-Maartensdal.

Foto’s en verhalen van Brugse getuigen in het Museum voor Volkskunde van 8 mei tot en met 29 juni.

Polaroid 58: theaterproductie rond een imaginair bezoek aan de expo op 2, 3 en 4 mei in De Werf in Brugge.

Retrokermis: ook Steenokkerzeel feest mee. De aftrap wordt gegeven op de Steenokkerzeelse feesten in juni, tijdens het weekend van 19, 20 en 21 september wordt in grote stijl afgesloten met onder andere een retrokermis, samengesteld door foorliefhebber Michel Follet. Daarnaast ook een rommelmarkt en de Pré Historie Live.

Info: www.erfgoedcellen.be

Gilda Benjamin en Ariane de Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content