Axelle Red, mode-icoon

Zangeres Axelle Red groeide met haar eclectische, avant-gardistische stijl uit tot een icoon in de modewereld. De mooiste stukken uit haar garderobe zijn te zien in Hasselt.

Op school werd ze uitgelachen toen ze experimenteerde met haar kleren en soms gekke combinaties droeg. Nu, na een zangcarrière van 20 jaar, is Axelle Red een naam waar in de modewereld rekening mee gehouden wordt. Kenneth Ramaekers, directeur van het Modemuseum Hasselt, kende haar reputatie en vroeg Axelle Red haar eigen modetentoonstelling samen te stellen.

“Een paar jaar geleden ontstond bij mij het idee om straffe madammen van hier een tentoonstelling te laten cureren. Zo hebben we twee jaar geleden Hannelore Knuts (n.v.d.r. internationaal topmodel afkomstig uit Hasselt) gehad en nu dus Axelle Red”, legt Ramaekers uit. “Ik vind het boeiend om met niet-professionele curators te werken. Zij bieden een frisse kijk. En zowel Hannelore Knuts als Axelle Red hebben een interessant internationaal parcours afgelegd.”

Museumwaarde

De Limburgse zangeres is altijd bewust bezig geweest met mode. Ze draagt niet zomaar om het even welke outfit op het podium, maar kiest haast altijd voor jonge, Belgische ontwerpers. Zo bezit zij unieke, vroege stukken van Helmut Lang en Martin Margiela. “Zij droeg al creaties van deze ontwerpers nog voor iemand ooit van hen had gehoord. De meeste modemusea in de wereld zijn jaloers op haar collectie”, zegt Ramaekers.

Hoe groot is haar dressing dan wel, hadden we Axelle Red graag zelf gevraagd. Maar de popdiva heeft het dezer dagen te druk voor interviews. “In de voorbije 20 jaar heeft zij honderden kledingstukken verzameld en, op een paar stukken na, nooit iets weggegooid. Haar collectie moet tussen de 400 en 700 items bevatten”, schat de directeur van het Modemuseum. En of die collectie veel waard is? “Ontzettend veel. Ik zou geen schatting durven maken. Maar iemand die 5 miljoen albums verkocht heeft, kan dat natuurlijk wel aan.” Want ja, ze heeft haar kleren zelf gekocht. Het gaat zelden om schenkingen.

Voor de tentoonstelling kreeg de zangeres carte blanche. Ze selecteerde een honderdtal silhouetten. Maar ook veel foto’s, kunstwerken en multimedia-applicaties. Want haar stijl is onlosmakelijk verbonden met haar muziek. Het parcours is gegroepeerd volgens thema. Haar hoeden van Elvis Pompilio, de jumpsuits die ze vaak draagt of de creaties van haar goede vriendin en ontwerpster Véronique Leroy vormen er maar enkele van.

Relativeren

Fashion Victim (letterlijk modeslachtoffer) luidt de titel van de tentoonstelling. En ook al gaat het om een geijkte uitdrukking, ze klinkt toch wat negatief. “Axelle Red is zelf met deze titel op de proppen gekomen. Ze vond het belangrijk een relativerende noot toe te voegen. Ze wilde niet geportretteerd worden als de grote modekenner, maar als iemand die maar het slachtoffer is van de smaak die ze van jongs af heeft”, aldus nog de directeur van het Modemuseum.

Axelle Red – Fashion Victim, 26/1 tot 2/6 in het Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt. Di-zo, 10-17 u. Prijs: € 5, 65+ € 4.

Info: www.modemuseumhasselt.be.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content